Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

aktualizováno 
Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé smažení surovin na woku za častého míchání, díky čemuž vám na talíři přistane úžasná kombinace masa, zeleniny, bylinek a koření. S opravdu dobrou rýží či nudlemi skvostná kombinace.

Aby Zdeněk Pohlreich svým příznivcům a divákům Zdeňkovy akademie předvedl skutečně autentickou ukázku, jak vznikají skvostná jídla asijské kuchyně, zavítá se štábem do pražského podniku, kde vaří rodilá Thajka.

A je to koncert ohně z plynového hořáku, festovní pánve wok, dlouhé naběračky na přihazování a míchání čerstvých barevných a voňavých ingrediencí, rychlých a zručných rukou, dlouholeté zkušenosti a citu pro potřebnou délku a intenzitu úpravy i kombinaci chutí.

Díky tomu může šéf za pár minut přijmout z rukou usměvavé thajské kouzelnice misku s čerstvě připraveným kachním masem se zeleninou a bylinkami. Její obsah je už na pohled lákavý tak, že není divu, že si ho ke stolu nese jako poklad. Přidá si ho k rýži a už lze jen závidět, jak je zřejmé z videa.

Mistra dělá zkušenost, naučíte se to také

Ani pro běžného českého domácího kuchtíka není kuchařské vyšívání na woku nic nedostupného. Nějakou tu „čínu“ už určitě zkoušel připravit každý.

A tak Pohlreich v neděli v podvečer na Primě předvedl přípravu tradičního kung paa, které všichni znají a milují. Pak spolu se dvěma bikery i recept na vepřové se sweet&sour omáčkou, což voní tak, že k vám zaručeně do kuchyně přiběhnou všichni psi z okolí. A krůtí prsa s čerstvými houbami shitake. K tomu rýže či skleněné nudle a svět kolem je hned veselejší místo.

Krůtí prsa s houbami shitake
Kuřecí kung pao
Vepřové se sweet&sour omáčkou
Vepřové s omáčkou sweet&sour chutná, i když od každého z amatérských kuchtíků...

Stir-fry prostě není nic složitého, jde jen o to se krok za krokem naučit, jak na woku - tedy speciální pánvi kónického tvaru, která ideálně vede teplo od ohně po celé ploše stěn pánve - opékat suroviny nakrájené na malé kousky. Kdy přidávat jaký typ surovin, jak pracovat s olejem, kdy ideálně kořenit a čím.

Pohlreich také přidává vysvětlení, odkud a proč se wok vzal. Dokud se totiž pod pánvemi a hrnci nejen v lidnaté Číně topilo dřevem, šlo o čas. Než dřevo v největší intenzitě vyhořelo, bylo potřeba mít uvařeno. A na to je wok ideální. 

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Najdete na iDNES.cz