Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

aktualizováno 
Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé smažení surovin na woku za častého míchání, díky čemuž vám na talíři přistane úžasná kombinace masa, zeleniny, bylinek a koření. S opravdu dobrou rýží či nudlemi skvostná kombinace.

Aby Zdeněk Pohlreich svým příznivcům a divákům Zdeňkovy akademie předvedl skutečně autentickou ukázku, jak vznikají skvostná jídla asijské kuchyně, zavítá se štábem do pražského podniku, kde vaří rodilá Thajka.

A je to koncert ohně z plynového hořáku, festovní pánve wok, dlouhé naběračky na přihazování a míchání čerstvých barevných a voňavých ingrediencí, rychlých a zručných rukou, dlouholeté zkušenosti a citu pro potřebnou délku a intenzitu úpravy i kombinaci chutí.

Díky tomu může šéf za pár minut přijmout z rukou usměvavé thajské kouzelnice misku s čerstvě připraveným kachním masem se zeleninou a bylinkami. Její obsah je už na pohled lákavý tak, že není divu, že si ho ke stolu nese jako poklad. Přidá si ho k rýži a už lze jen závidět, jak je zřejmé z videa.

Mistra dělá zkušenost, naučíte se to také

Ani pro běžného českého domácího kuchtíka není kuchařské vyšívání na woku nic nedostupného. Nějakou tu „čínu“ už určitě zkoušel připravit každý.

A tak Pohlreich v neděli v podvečer na Primě předvedl přípravu tradičního kung paa, které všichni znají a milují. Pak spolu se dvěma bikery i recept na vepřové se sweet&sour omáčkou, což voní tak, že k vám zaručeně do kuchyně přiběhnou všichni psi z okolí. A krůtí prsa s čerstvými houbami shitake. K tomu rýže či skleněné nudle a svět kolem je hned veselejší místo.

Krůtí prsa s houbami shitake
Kuřecí kung pao
Vepřové se sweet&sour omáčkou
Vepřové s omáčkou sweet&sour chutná, i když od každého z amatérských kuchtíků...

Stir-fry prostě není nic složitého, jde jen o to se krok za krokem naučit, jak na woku - tedy speciální pánvi kónického tvaru, která ideálně vede teplo od ohně po celé ploše stěn pánve - opékat suroviny nakrájené na malé kousky. Kdy přidávat jaký typ surovin, jak pracovat s olejem, kdy ideálně kořenit a čím.

Pohlreich také přidává vysvětlení, odkud a proč se wok vzal. Dokud se totiž pod pánvemi a hrnci nejen v lidnaté Číně topilo dřevem, šlo o čas. Než dřevo v největší intenzitě vyhořelo, bylo potřeba mít uvařeno. A na to je wok ideální. 

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Najdete na iDNES.cz