Když žereš, tak se vzděláváš a investuješ, radí Pohlreich v Teplicích

  0:02aktualizováno  17:20
Pokud se Teplicím říkalo Malá Paříž, tak to podle Pohlreicha - který se právě sem vydal zachraňovat další restaurační zařízení - už muselo být hodně dávno. Což neznamená, že Městským sálům Tomáše Kolaříka, který si ho pozval, není pomoci. Naopak. Kde je dobrý základ, je na čem stavět. Pokud se chce.

Aby přijel do podniku, kde mají i číšníci a servírky logo jeho pořadu na tričku, to se Zdeňku Pohlreichovi ještě nestalo. Je vidět, že majitel Městských sálů v Teplicích neponechal nic náhodě a snaží se. Takže šéfa zatáhne i do dalšího svého podniku nazvaného Teplické výsluní, ze kterého by rád měl to nejlepší ve městě.

Městské sály v Teplicích

Zdeněk Pohlreich tak má pocit, že má před sebou dalšího chytráka, který ví všechno nejlíp a chce se prostřednictvím Primy jenom zviditelnit. A opravdu nic mu neodpustí: ani cedulemi ověšený plot a vrata do restaurace, ani svazácké chování a zaštiťování se „týmem restaurace s kolektivním duchem“, ani příšernou výmalbu imitující kámen, neustálé zdůrazňování profesionality či toalety pro hosty bez možnosti uzamčení. Ani polévky, nápoj i dezert jako neplacenou součást menu, protože prostě: „Lidi nejsou tak pitomí, aby si mysleli, že je něco zdarma.“

A možná právě rozdíl mezi kuchyňským vybavením a podmínkami, jaké mají kuchaři v Městských sálech a na „Výsluní“, i přemotivovanost personálu, který podstupuje pravidelné „motivační meetingy“, je pro šéfa potvrzením, že tohle všechno dobrou hospodu samo o sobě neudělá.

Zkrátka že bez slušného jídla z čerstvých surovin a poctivých příprav a pořádku v kuchyni to nepůjde. Že nestačí nemít v ulici konkurenci, protože v hospodě naproti se nevaří. A že ochutnávání jídla kuchařem je nejen podmínka, aby šlo hostům na stůl jen dobré jídlo, ale i dlouhodobá investice do podnikání. Protože kuchař bez vytrénovaného citu pro chuť je „na prd“.

Pokud se chcete přesvědčit, že kdekoliv je pořád co zlepšovat, nenechte si čtvrteční premiéru teplického dílu Ano, šéfe! ujít. Na obrazovce sice dostane za uši jeden restauratér, ale třeba vás to inspiruje podívat se i na vlastní věci z odstupu. To totiž bývá pro každého z nás to nejsložitější.


Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Najdete na iDNES.cz