Na svíčkovou samozřejmě dojde taky, dokonce se jí začíná. Nejde tu o speciální receptury, cílem je ukázat, jak budou vypadat v praxi jednotlivé stupně propečení. Ne všem třem pomocníkům se to povede na jedničku. Vzhledem k tomu, že jsou to vlastně profesionálové, nemusíte se stydět za vlastní odchylky. Až jich denně budete dělat padesát, určitě to dostanete "do ruky".
Pohlreich se rozhodl demonstrovat, jak je důležité nějakou tu minutku počkat s krájením masa. Pro pokus zvolil flanksteak neboli pupek. Je to ploché maso, které se griluje v celku a krájí se na tenké proužky. Jeho obliba spočívá v tom, že sice není tak křehké jako svíčková, ale po dobré úpravě je vynikající a hlavně – je podstatně levnější.
Ugrilovaný kus rozříznou a udělají tlakovou zkoušku. Měří množství šťávy, která se vylisuje z masa rozříznutého ihned po tepelném zpracování a z masa, kde se chvíli s řezáním počká. Výsledky není třeba komentovat. Ale stojí za to podívat se, jakým způsobem to zkouší: tři lidé, kteří si jeden druhému vylezou na záda, aby dosáhli co největšího tlaku na maso. Takže jakýsi živý lis.
A proč Amerika ve spreji? To si jenom Pohlreich neodpustil jeden ze svých oblíbených vtípků. Ukáže svůj hovězí burger extra super speciál. Spojí dva plátky hovězího mletého a mezi ně dá bylinkové máslo. A protože je to symbol grilování v Americe, jak známe Zdéňu, nemůže to nazvat normálně.
Jak Pohlreich marinuje nadvakrát
Ač je Zdeněk Pohlreich známý tím, že dává přednost jednoduchosti, pro grilovanou panenku si vybral dvojí marinádu s pomerančovým základem. Pro první marinádu vymačkejte šťávu z poloviny pomeranče, přidejte lžičku medu, nakrájejte dva stroužky česneku a přidejte pepř. Do směsi ponořte rozpůlenou panenku, přikryjte a nechte přes noc v lednici.
Během grilování panenky (pod poklopem, aby se propekla i vevnitř) si bleskově připravíte druhou marinádu. Stačí jen olivový olej, pár lístků šalvěje, trochu rozmarýnu, tymiánu a trošku nastrouhané pomerančové kůry.
Až je maso opečené, obalí se ve druhé marinádě, nechá se odpočinout a může se krájet. Nakonec se může ozdobit zbytky bylinkové marinády.
Pátý díl pořadu na téma grilování Vařte jako šéf! uvidíte ve ve čtvrtek v 21:30 na Prima family.