Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rustikální ručně hnětená pizza. Kdysi ji takto dělaly italské mámy

aktualizováno 
Dnešní díl Pohlreichova grilování je návratem k jednoduchým pokrmům. Co složitého může být na pečeném kolenu, marinovaných křidýlkách nebo pizze? V podání obzvláště dobře naladěného Šéfa je potom radost dívat se, případně si rovnou zavařit.

„Vařte jednoduše, instinktivně, ne otrocky podle receptů,“ radí šéfkuchař. A sami vidíte, že v jeho podání to tak může být. V tomto díle se chystá pozvat sousedy, kteří přijdou i s dětmi. Takže pro tatínky to bude pečené koleno, pro děti křidýlka a pizza. A pro všechny sladká tečka v podobě borůvkového poháru.

Fotogalerie

Sledovat výrobu Pohlreichovy pizzy ponouká vyzkoušet si to s ním. Takto se kdysi vyráběla v Itálii. Bez robotů, ručně a rozhodně si strávníci nepotrpěli na normované rozměry průměrů, neexistovaly žádné lisy na těsto jako ve fastfoodech a italské babičky určitě neuměly ekvilibristické kousky restauračních pizzařských specialistů, vyráběly prostě slané placky s „něčím nahoře“.

Tehdy neexistovaly konzervy, které nabízejí pyré nebo konzervovaná loupaná rajčata, ze kterých se dnes většinou vyrábí základní omáčka sugo. Hospodyňky musely vycházet z čerstvých . Stejně postupuje i Zdeněk Pohlreich, když si rajčata rozvaří. Podle jeho názoru není třeba je doslazovat, je lepší děti odmala zvykat na přírodní chuť rajčat, než je deformovat chutí kečupu.

Z těsta na ukázku tvaruje dvě menší pizzy, aby se vešly na jeden kámen. „Já nejsem žádný velký pizzař. Na Sicílii by mě možná zavřeli do vězení,“ dělá si ze sebe legraci. Každou z nich dozdobí trochu jinak, alespoň děti mohou od sebe ochutnávat.

Geniální je bleskový dezert, na postup se detailně můžete podívat na videu. Do skleniček nalámete cukrářské piškoty, zakapete je šťávou z pomeranče a přidejte do sklenic borůvky.

Do mísy nastrouhejte trochu kůry z pomeranče, přidejte trochu zakysané smetany a sýru ricotta, trochu přislaďte třtinovým cukrem. Mezitím jste si na sucho nechali opražit lískové ořechy – teď je můžete nasekat a vmíchat do směsi.

Směs nalijete do sklenic, můžete nahoru nasypat pár pistácií. „A navrch, aby to bylo senzační, těm broučkům nastrouhám trochu čokolády,“ myslí Pohlreich na atraktivní vzhled. A jako korunu tomu nasadí ozdůbku v podobě lístku meduňky a piškotu na nabírání.

Autor:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.