Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéf připravil se svým učitelem špízy s mandarinkou á la sedmdesátky

  9:37
Minulost, to pro Zdeňka Pohlreicha zdaleka není jen vzpomínání na leckdy tristní natáčení Ano, šéfe! V posledním díle Jak to bylo, šéfe! přiznal, že když se během učení poprvé ocitl v kuchyni, kuchařina pro něj zdaleka nebyla jasnou volbou. Jedním z těch, kdo ho k ní přitáhli, byl Josef Frank.

Než se vydal do kuchyně své restaurace, aby si s Josefem Frankem společně zavařili a zavzpomínali, rozehřál se šéf u grilu a připravil luxusní steak wagyu od českého farmáře. Tedy jemný steak, který je díky mramorované struktuře masa, rovnoměrně prorostlého těmi nejjemnějšími pavučinkami tuku, velmi šťavnatý a plný chuti.

Steak wagyu se servíruje jen málo propečený, byl by hřích ho přetáhnout, takže si během přípravy ani neodskočíte. A protože v jednoduchosti je síla i krása, doplní ho jen wasabi a grilovaná hlíva královská pokrájená na čtvrtiny.

A hurá do minulosti, zavzpomínat si na vaření pod vedením prvního gastronomického guru Josefa Franka, dnes už bělovlasého pána, kterého Zdeněk Pohlreich poznal v sedmnácti. Jaké to tenkrát bylo? „Byl jsem ucho a nevěděl jsem nic,“ konstatuje s úsměvem Zdeněk Pohlreich.

Kvalitní suroviny jako dneska tenkrát nebyly

Dnes prý jsou na tom učni kuchařského umění úplně jinak. „Dělají v jiných podmínkách, než jsme dělali my. Suroviny a všechno dostávají de facto pod nos, maso nádherný, zeleninu jaká tady předtím v životě nebyla. Je jen otázka, aby se s tím naučili zacházet a vážit si toho. Ale je vidět, že některý se v tom uměj pohybovat a hlavně – chtějí něco vědět,“ konstatuje zkušený učitel. A dodává směrem ke Zdeňkovi: „Což si byl ty. Tenkrát.“

Špindlerovský guláš s bramboráčky podle Josefa Franka
Hradčanský špíz s mandarinkou a šunkovou rýží podle Josefa Franka
Plněný telecí kotlet Panorama podle Josefa Franka

Špindlerovský guláš s bramboráčky, hradčanský špíz se šunkovou rýží a plněný telecí kotlet Panorama. Menu ze sedmdesátých let podle šéfova kuchařského guru Josefa Franka.

Zdeňkovy začátky, to byla sedmdesátá léta. Doba, kdy se prostě vařilo z toho, co bylo, a improvizovalo se. Nicméně principy platí pořád stejné. Stejně jako stále platí to, co pronesl Zdeněk Pohlreich jako obávaný šéf v rámci natáčení Ano, šéfe! v jedné z tragických restaurací: „Tohle, co vy tady servírujete, to prostě není k žrádlu. Tak buď vyhoďte kuchaře, nebo ho naučte vařit.“

Špízy s mandarinkou à la sedmdesátky

Vaření s panem Frankem bylo nejen pro šéfa opravdovým návratem do minulosti. I pro diváka, který sedmdesátky pamatuje, je tento díl takovým malým déjà vu. Pánové totiž bok po boku nachystali špindlerovský guláš s bramboráčky, hradčanský špíz se šunkovou rýží a plněný telecí kotlet Panorama. A u toho probírali, jestli byl Zdeněk jako kuchařský učeň v něčem zoufalý. Což se prý nikdy nestalo.

A jak se podle Zdeňkova guru pozná dobrý kuchař? „Musí chystat jídlo pro oči i na chuť. Pokud jedno chybí, je to v háji,“ má pan Frank jasno. Stejně jako s vyhlídkami gastronomie do budoucna: „Pořád se budou vymýšlet další a další věci, ale u nás lidi budou pořád milovat klasiku a hotová jídla. O ty se nebojím.“

Nakonec přidáte řadu dílků vínem ovoněných mandarinek tak, aby ve finále...
Každý dílek rolády pečlivě obalíte plátkem anglické slaniny.
Špízy zhruba 8 minut pomalu opékáte na pánvi s rozehřátým olejem a nakonec v...

Hradčanské špízy s mandarinkou, šunkou a slaninou krok za krokem

A tak si vyzkoušejte třeba sedmdesátkové hradčanské špízy z rolády z telecí kýty, s anglickou slaninou a mandarinkami marinovanými v bílém víně. S šunkovou nebo jinak ochucenou rýží jako přílohou.

Suroviny na špízy: 600 g telecí kýty, 150 g šunky, 4 mandarinky, 200 ml bílého vína, 150 g anglické slaniny, 100 ml oleje, 50 g másla, kari koření a sůl.

Plátky masa naklepete přes fólii jako na roládu, osolíte a dochutíte kari kořením. Na každý plátek masa rozložíte plátek či plátky šunky a nakonec přidáte řadu dílků vínem ovoněných mandarinek tak, aby ve finále zůstaly uprostřed rolády. A každý plátek pěkně zarolujete.

Každou z roládek překrájíte zhruba na 5 až 6 dílů, každý pečlivě obalíte plátkem anglické slaniny a takto zabalené kousky naplocho napícháte na špízy. Zhruba 8 minut pomalu opékáte na pánvi s rozehřátým olejem a nakonec v troubě rozehřáté na 180 °C necháte 10 minut dopéct.

Do vytvořené šťávy vlijete zbytek vína z mandarinek, lehce povaříte a takto získanou šťávou podlijte špízy na talíři. Podává se třeba s rýží ochucenou čtverečky šunky a nasekanou petrželkou. Oblíbené prý tyto špízy byly třeba jako součást svatební tabule i jiných společenských akcích.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...