VIDEO: Pohlreichova nalejvárna, jak si poradit s vepřovou kýtou

aktualizováno 
Čuníka uvaříte od hlavy až k ocasu, tvrdí šéf na grilu Zdeněk Pohlreich. Vepřová kýta patří k nejlibovějším masům a pro grilování se používá horní a spodní šál. Radí zároveň, jak v kuchyni využít i odřezky tak, aby se nic zbytečně nevyhodilo.

Ekonomika je alfou a omegou Pohlreichovy filozofie vaření. Ani kousek nazmar, zní jeho heslo. V dnešním díle své nalejvárny ukáže, z čeho se skládá vepřová kýta a jak využít každý její kousek.

To, co v obchodě najdeme v balíčku označeném jako kýta, pochází ze zadní nohy prasete. Naopak to, co kupujeme jako plecko, je z přední.

Kýta po oddělení od pašíka. Teď je potřeba ji vykostit a rozporcovat na...

Kýta po oddělení od pašíka. Teď je potřeba ji vykostit a rozporcovat na jednotlivé šály.

"Nejdříve se zbavíme kolena, které se prodává v uvozovkách za tři padesát, ale je to super jídlo pro ty, komu nevadí, že jí tučnější a želatinu," připomíná. Dokonce můžete kolínko vykostit a naplnit, nezapomíná ani na ovar a další kulinářské zázraky.

Pohlreich nepředstírá, že by vykostění kýty bylo úkolem pro začátečníka. "Musíte si to párkrát zkusit, ale jak to jednou dostanete do ruky, umíte to i s hovězím nebo jehněčím, ta anatomie je stejná," vyzývá.

Na grilování doporučuje takzvaný malý oříšek. "To maso je kratší a trochu prorostlé, takže je vždycky šťavnatější."

Další díl Pohlreichovy grilovačky uvidíte v pondělí večer na Prima Family.

Podívejte se na video, jak Zdeněk Pohlreich rozebere kýtu na prvočinitele.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz