Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Americký sen v moravském převleku a Pohlreichova léčba šokem

  1:15aktualizováno  1:15
„Extra to je v každém případě, ale bohužel extra hnusný,“ konstatuje Zdeněk Pohlreich poté, co mu v mohelnické restauraci naservírují polosyrový burger z masa, co se půl dne povalovalo v kuchyni. Na vině není ani tak nešťastný kluk bez praxe, ale majitelé a provozní „American Grill Bar Restaurantu“.

Ve zhruba desetitisícovém moravském městečku se pere o přízeň místních přes třicet hospod. Proč nepřidat další, když už jsou k dispozici volné prostory, řekli si zřejmě místní kameník a jeho partner provozující několik živností od kadeřnictví po hernu. A otevřeli si podnik v americkém stylu, najali provozního, otevřeli a přihlásili se do pořadu Ano, šéfe!

Fotogalerie z Mohelnice

Za měsíc a půl provozu se jim pak na pozici kuchaře vystřídalo sedm lidí. Včetně zmíněného kluka, který měl tu smůlu, že stál u sporáku právě ve chvíli, kdy si z menu podniku objednal obávaný šéfkuchař. Maturita na škole cestovního ruchu a přání dělat v kuchyni mu v tu chvíli moc nepomohly. Musel by si ho nejdřív vzít do parády zkušený profík a hlavně by se neobešel bez změny přístupu. Házet na něj všechnu vinu je však podle Pohlreicha laciné.

Naservíruje raději majitelům a provoznímu na talíř to samé, co dostal on jako host jejich podniku. Je to poměrně drsné, ale jinak by si těžko uvědomili, že odpovědnost za případné zdravotní problémy konzumentů leží na jejich bedrech. Kdo tento pořad sleduje, možná si při shlédnutí našeho úvodního videa vzpomene na legendární díl s brněnskou Bohémou.

Naučí se nakonec v Mohelnici opravdu dobré burgery?

„Člověk se tu snaží vlít energii do žil někomu, kdo si to vůbec nezaslouží,“ uleví si alespoň Pohlreich. A nelze se mu divit a nesmeknout, s jakou profesionalitou se dokáže evidentně znechucený šéf přemoci a zbylému osazenstvu kuchyně předvést, jak by mohlo a mělo menu v podobně nastaveném podniku vypadat a chutnat.

American Grill Bar Restaurant

„Při natáčení dílu v Mohelnici jsem si znovu uvědomil, s jakým diletantstvím se dá náš obor dělat. Arogance, neschopnost a ignorace byly hlavní ingredience na místním menu. Jídlo bylo jednoduše šokující, mám pocit, že něco takového jsem ještě na talíři neviděl,“ vzpomíná Pohlreich na podnik, ve kterém se doslova bál o život .

Poradí s jídelním lístkem i se správným výběrem, poměrem a zpracováním masa na burgery i steaky. Má radost z nového začínajícího kuchaře, který má teprve před maturitou, ale vaření ho baví, má zájem se něco naučit a snaží se.

Ale bude to stačit v podniku, kde zní z reproduktorů cimbálovka, dekor stěn kopíruje siluetu New Yorku a hostům klidně servírují kupované nugety z mrazáku? „To má být to americké téma? Že budou lidi žrát mražený jídlo?“ neodpustí si šéf, nicméně mladému kuchaři kolegiálně poradí, co může.

Zda to pomohlo a co a v jakém prostředí dostal na talíř, když se po pár měsících do mohelnického podniku vrátil, se dozvíte ve čtvrtek večer na Primě ve čtvrtém premiérovém dílu podzimní řady Ano, šéfe!




Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Subaru Outback 2,0 D,CZ,1Maj
Subaru Outback 2,0 D,CZ,1Maj

r.v. 2013, naj. 120 665 km, diesel
349 900 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz