Tak má vypadat podnikání v restauračním byznysu, dojal se Pohlreich

aktualizováno 
Ráno posbírají čerstvá vajíčka od vlastních perliček a v kuchyni z nich hned připravují domácí nudle. Sami si dělají vývar z kostí, připravují čerstvě vylovené ryby, hostům se věnují jako vlastním. Vítejte v restauraci U Zběhlíka na Svitavsku, kam se Zdeněk Pohlreich vrátil po dvou letech s natáčením pořadu Už dost, šéfe!

Sám Pohlreich přiznává, že restaurace s penzionem U Zběhlíka je ojedinělým úkazem. A současně důkazem, že kuchařinu a pohostinství umíme dělat dobře i u nás, takže šéf září při této návštěvě výjimečným nadšením.

Zdeněk Pohlreich ochutnává

Jestli někdo dokázal využít beze zbytku jeho praktické a mnohdy drsné rady, co se vedení kuchyně a pohostinského podniku týká, tak je to právě obráběč kovů Pavel Kuře z Čisté u Litomyšle, který vlastníma rukama vybudoval pohádkový penzion s restaurací. Dodnes v případě potřeby dokonce sám stojí v kuchyni u plotny i s manželkou, vyučenou prodavačkou (více v článku z roku 2011 zde).

Za uplynulé dva roky se restaurace posunula tak dopředu, že Zdeněk Pohlreich nevychází z úžasu a nadšení. Pavel Kuře ho provede i po přilehlých pozemcích s domácími zvířaty, vlastní produkcí zeleniny a zázemím pro hosty. A když ještě následně dostane šéf na talíř výtečné jídlo připravené s láskou, doslova se rozsvítí blahem. Způsobí to poctivý domácí vývar, skopové nadivoko, králík na černém pivě, pstruh, tatarák v morkové kosti a jahodový řez.

Není divu, že emocemi srší i loučení. "Jste vzor toho, jak by mělo vypadat podnikání v restauračním byznysu," nešetří Pohlreich chválou, což stojí za vidění.

Kompletní premiérový díl kuchařské show Už dost, šéfe! i s návštěvou restaurace Pintovka u Tábora, která byla se svým chřestem s malinovou omáčkou pro šéfa naopak velkým rozčarováním, vysílá televize Prima ve středu ve 21:45. Právě v podniku Pintovka šéf před dvěma lety na názorném příkladu vysvětloval, jak se v restauraci vydělávají peníze (článek s videem najdete zde).

Chcete vařit živě s Pohlreichem? Nakupte si

Pokud si chcete vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to je vařit se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem, nenechte si ujít další živý přenos v sobotu ve 20:15 na Primě. Naučíte se připravit tatarský biftek, kuřecí prsa na pažitce a čokoládovou pěnu. Zde seznam ingrediencí, potřebných k přípravě receptů, abyste byli na sobotní večer připraveni:

Na tatarský biftek si připravte 400 g svíčkové nebo očištěné hovězí kýty, kapary ve slaném nálevu, extra panenský olivový olej, dijonskou hořčici, 1 utřený stroužek česneku, 4 toasty z bílého chleba, 4 křepelčí vejce (případně vejce slepičí), mořskou sůl a čerstvě namletý černý pepř.

Na kuřecí prsa na pažitce budete potřebovat 4 porce kuřecích prsou, nejlépe s kůží, 100 ml rostlinného oleje, 200 ml suchého bílého vína, 150 ml kuřecího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, čerstvě vymačkanou šťávu z 1/2 citronu, na dochucení omáčky, 20 g másla, 2 snítky tymiánu, 1 lžičku čerstvě nasekané pažitky, sůl a čerstvě namletý černý pepř, 250 g vaječných těstovin na přílohu (nejlépe pappardelle nebo tagliatelle) a 50 g másla.

A na čokoládovou pěnu si připravte 3 bílky z čerstvých vajec, 100 ml smetany ke šlehání, 200 g kvalitní čokolády, 50 g cukru krupice, 25 ml koňaku nebo brandy, 1 hrst lístků čerstvé máty a 2 lžíce cukru krystal.

Kde najít slevy na suroviny

Některé ze surovin můžete pořídit za nižší ceny. Neustále aktualizovaný přehled slev a akčních nabídek najdete na portálu AkčníCeny.cz zde

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Najdete na iDNES.cz