Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí nanuky, po kterých neztloustnete. Osvěžující letní svačinka

aktualizováno 
Kvalitní křupavá čokoláda ukrývající banánovou dužninu, která má po zmrznutí příjemně krémovitou konzistenci, a k tomu bonus v podobě čerstvé maliny, mletého kokosu, sušené kustovnice, sezamových semínek či nasekaných oříšků. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Příprava přitom nemůže být jednodušší a můžete se do ní pustit i ve spolupráci s dětmi, které to určitě bude bavit. Co se ingrediencí týká, potřebujete k ruce zralé banány, kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa a kvalitní kokosový tuk. Na posypání lze použít semínka, oříšky i drobné čerstvé ovoce, třeba borůvky. 

Nanuky krok za krokem

Banány oloupejte, rozkrojte je na půlky a ty napíchněte na špejle určené na špízy. Jsou silnější než obyčejné špejle, banán spolehlivě udrží a neodlupují se z nich třísky.

Mezitím si ve vodní lázni ve vhodné misce rozpusťte rozlámanou tabulku čokolády a lžíci kokosového tuku, půlky banánů s ní polévejte a rovnou obalujte ve strouhaném kokosu, sezamových semínkách či kustovnici, brusinkách a podobně. 

Pokládejte na tác nebo plech vyložený pečicím papírem a nechte zmrznout. Poté můžete jednotlivé nanuky rovnou podávat, nebo je po jednom zabalte do celofánu a vraťte do mrazáku, kde budou jako osvěžující svačinka kdykoliv k dispozici.     

Argumenty výživářky, proč jsou tyto nanuky zdravé

„Banán je lehce stravitelný, dodá energii, dobrou náladu a zasytí, podpoří dokonce i kvalitní spánek,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, která se se čtenáři iDNES.cz o recept podělila. „Současně tělu dodá dobře stravitelnou vlákninu - pektin a je doslova super zdrojem hořčíku, vitaminu B6 a aminokyseliny tryptofan. Z té si tělo vytváří neurotransmiter serotonin, tedy  mediátor pohody, takže vám nemůže neudělat dobře.“   

Na kolik zdravý nanuk přijde?

„No jo, ale kvalitní čokoláda je drahá,“ namítnete možná. Stačí si ale rozpočítat, na kolik vás jeden takový zdravý nanuk přijde.

„Z jedné stogramové tabulky čokolády a lžíce kokosového tuku připravím polevu zhruba na nějakých 12 až 16 nanuků, záleží na velikosti banánů,“ uvádí Margit Slimáková, která přes léto tyto nanuky připravuje pro rodinu i přátele.

Tabulku kvalitní čokolády pořídíte zhruba za 60 až 100 Kč (záleží na značce), menší balení kokosového tuku (obvykle 200 nebo 300 g a v biokvalitě) vás přijde cca na 150 až 200 Kč, takže lžíce vyjde cca na desetikorunu (větší balení je samozřejmě výhodnější.) Banány nějakých třicet čtyřicet korun plus pár korun za vybraný posyp. 

Zdravé nanuky pro celou rodinu vás tedy vyjdou nějak lehce přes stokorunu, jeden řekněme na plus mínus deset korun. Za tu božsky lahodnou chuť - bez výčitek, že si dáváme něco, co bychom neměli - je to láce.

Nanuky s čokoládovou polevou a sušenými plody kustovnice čínské.
Nanuky můžete obalit třeba v kokosu a na špičku přihodit malinu.

Opravdu kvalitní hořká čokoláda pak je dalším zdrojem hořčíku. Má i vysoký obsah antioxidantů a látek zlepšujících dobrou náladu.

Podle výživářky ji poznáte jednoduše: „Ta nejzdravější čokoláda obsahuje nad 70 procent kakaa, obecně kvalitu čokolády poznáte podle uvedeného obsahu kakaového másla a kakaa. Pak už může obsahovat jen do 30 procent cukru - ale nemusí obsahovat žádný - a může být ochucená špetkou pravé vanilky, soli nebo třeba oříšky. Hlavně by neměla obsahovat rostlinné tuky, které se do levných čokolád přidávají místo kakaového másla, protože jsou levnější.“

Na kokosovém tuku je více než sympatické, že nevytváří nežádoucí tukové zásoby. Naopak poskytuje tělu „jen“ okamžitou energii. Což asi nejvíce ocení ženy bojující s nadváhou, ale plus je to i pro většinu dětských cvalíků.

„Kokosový tuk je totiž zdrojem prospěšných nasycených tuků středního řetězce (MCT - medium chain triglycerides). Právě ty poskytují okamžitou energii a neukládají se. Navíc kokosový tuk působí protibakteriálně a podporuje metabolismus,“ doplňuje Margit Slimáková, která je živoucím důkazem, že se není třeba obávat, že byste po ovoci a kokosovém tuku ztloustli. (Její princip zdravého talíře včetně rad, jak se zdravě stravovat, najdete zde.)

Když použijete sezamová semínka, jsou super zdrojem vápníku. Kustovnice zase patří mezi superpotraviny s vysokým obsahem vitaminu C. „Je to cenný zdroj  fytochemikálií, velmi silný antioxidant a podporuje imunitní systém a krvetvorbu,“  doplnila dietoložka.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Najdete na iDNES.cz