Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí nanuky, po kterých neztloustnete. Osvěžující letní svačinka

aktualizováno 
Kvalitní křupavá čokoláda ukrývající banánovou dužninu, která má po zmrznutí příjemně krémovitou konzistenci, a k tomu bonus v podobě čerstvé maliny, mletého kokosu, sušené kustovnice, sezamových semínek či nasekaných oříšků. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Příprava přitom nemůže být jednodušší a můžete se do ní pustit i ve spolupráci s dětmi, které to určitě bude bavit. Co se ingrediencí týká, potřebujete k ruce zralé banány, kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa a kvalitní kokosový tuk. Na posypání lze použít semínka, oříšky i drobné čerstvé ovoce, třeba borůvky. 

Nanuky krok za krokem

Banány oloupejte, rozkrojte je na půlky a ty napíchněte na špejle určené na špízy. Jsou silnější než obyčejné špejle, banán spolehlivě udrží a neodlupují se z nich třísky.

Mezitím si ve vodní lázni ve vhodné misce rozpusťte rozlámanou tabulku čokolády a lžíci kokosového tuku, půlky banánů s ní polévejte a rovnou obalujte ve strouhaném kokosu, sezamových semínkách či kustovnici, brusinkách a podobně. 

Pokládejte na tác nebo plech vyložený pečicím papírem a nechte zmrznout. Poté můžete jednotlivé nanuky rovnou podávat, nebo je po jednom zabalte do celofánu a vraťte do mrazáku, kde budou jako osvěžující svačinka kdykoliv k dispozici.     

Argumenty výživářky, proč jsou tyto nanuky zdravé

„Banán je lehce stravitelný, dodá energii, dobrou náladu a zasytí, podpoří dokonce i kvalitní spánek,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, která se se čtenáři iDNES.cz o recept podělila. „Současně tělu dodá dobře stravitelnou vlákninu - pektin a je doslova super zdrojem hořčíku, vitaminu B6 a aminokyseliny tryptofan. Z té si tělo vytváří neurotransmiter serotonin, tedy  mediátor pohody, takže vám nemůže neudělat dobře.“   

Na kolik zdravý nanuk přijde?

„No jo, ale kvalitní čokoláda je drahá,“ namítnete možná. Stačí si ale rozpočítat, na kolik vás jeden takový zdravý nanuk přijde.

„Z jedné stogramové tabulky čokolády a lžíce kokosového tuku připravím polevu zhruba na nějakých 12 až 16 nanuků, záleží na velikosti banánů,“ uvádí Margit Slimáková, která přes léto tyto nanuky připravuje pro rodinu i přátele.

Tabulku kvalitní čokolády pořídíte zhruba za 60 až 100 Kč (záleží na značce), menší balení kokosového tuku (obvykle 200 nebo 300 g a v biokvalitě) vás přijde cca na 150 až 200 Kč, takže lžíce vyjde cca na desetikorunu (větší balení je samozřejmě výhodnější.) Banány nějakých třicet čtyřicet korun plus pár korun za vybraný posyp. 

Zdravé nanuky pro celou rodinu vás tedy vyjdou nějak lehce přes stokorunu, jeden řekněme na plus mínus deset korun. Za tu božsky lahodnou chuť - bez výčitek, že si dáváme něco, co bychom neměli - je to láce.

Nanuky s čokoládovou polevou a sušenými plody kustovnice čínské.
Nanuky můžete obalit třeba v kokosu a na špičku přihodit malinu.

Opravdu kvalitní hořká čokoláda pak je dalším zdrojem hořčíku. Má i vysoký obsah antioxidantů a látek zlepšujících dobrou náladu.

Podle výživářky ji poznáte jednoduše: „Ta nejzdravější čokoláda obsahuje nad 70 procent kakaa, obecně kvalitu čokolády poznáte podle uvedeného obsahu kakaového másla a kakaa. Pak už může obsahovat jen do 30 procent cukru - ale nemusí obsahovat žádný - a může být ochucená špetkou pravé vanilky, soli nebo třeba oříšky. Hlavně by neměla obsahovat rostlinné tuky, které se do levných čokolád přidávají místo kakaového másla, protože jsou levnější.“

Na kokosovém tuku je více než sympatické, že nevytváří nežádoucí tukové zásoby. Naopak poskytuje tělu „jen“ okamžitou energii. Což asi nejvíce ocení ženy bojující s nadváhou, ale plus je to i pro většinu dětských cvalíků.

„Kokosový tuk je totiž zdrojem prospěšných nasycených tuků středního řetězce (MCT - medium chain triglycerides). Právě ty poskytují okamžitou energii a neukládají se. Navíc kokosový tuk působí protibakteriálně a podporuje metabolismus,“ doplňuje Margit Slimáková, která je živoucím důkazem, že se není třeba obávat, že byste po ovoci a kokosovém tuku ztloustli. (Její princip zdravého talíře včetně rad, jak se zdravě stravovat, najdete zde.)

Když použijete sezamová semínka, jsou super zdrojem vápníku. Kustovnice zase patří mezi superpotraviny s vysokým obsahem vitaminu C. „Je to cenný zdroj  fytochemikálií, velmi silný antioxidant a podporuje imunitní systém a krvetvorbu,“  doplnila dietoložka.





Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.