Zdravý sýrový „smažák“ připravíte v hrníčku. Bez trojobalu a bez oleje

  0:25aktualizováno  0:25
Obalit polotvrdý či plísňový sýr, nebo dokonce syreček a pak ho smažit jako řízek, to umí jen česká kuchyně. Když ale sýr zapečete v hrnečku podle našeho receptu, vyhnete se nezdravému smažení v rozpáleném tuku.

Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení | foto: Jiří Savinec

V hrníčku se sýr nesmaží, ale zapéká, takže tuku potřebujete jen nezbytné minimum na vytření použitých hrnečků: ideální je máslo. Pro člověka na dietě zapečte sýr jen s lehkou šunkou, dopředu tepelně upraveným drůbežím masem nebo se zeleninou - předvařenou brokolicí či květákem, pórkem, paprikou a podobně. Strávník nesvázaný dietou pak ocení kombinaci s dobrým uzeným nebo se slaninou. Jako příloha jsou výborné vařené brambory a tatarská omáčka.

Potřebné suroviny a postup přípravy

Suroviny potřebné na Budete potřebovat 250 g eidamu, 250 g šunky, sekaný pórek, pažitku (nebo zelenou jarní cibulku), 1 rajče, 4 vejce, sůl, máslo na vytření a strouhanku na vysypání hrnečků.

Ve speciálním obchodě se sýry zkuste sehnat eidam pravý holandský, ať poznáte, jak skutečný eidam chutná. Čtvrt kila byste měli pořídit zhruba za padesátikorunu, což jsou náklady srovnatelné s cenou, za kterou koupíte nepravý eidam v supermarketu.

Sýr nastrouhejte nahrubo a šunku nebo uzené pokrájejte na tenké nudličky. Vejce rozšlehejte a podle chuti osolte a okořeňte mletým pepřem.

Benešník z glazované hlíny nebo běžné keramické hrnečky hrnečky vytřete trochou rozehřátého másla.Hrnečky vymazané máslem vysypte ještě strouhankou.

Připravte si 4 hrnečky nebo čtyřdílný benešník (na snímcích), vytřete je lehce máslem a vysypte strouhankou.

Na dno každého hrnečku rozprostřete malou hrst nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra, nejlépe eidamu.Na sýr rozložte trochu nižší vrstvu krájené šunky nebo kousky zeleniny.

Na dno každého hrnečku rozložte vrstvu strouhaného sýra, přidejte trochu krájeného salámu nebo šunky (případně je nahraďte pokrájenou či předvařenou zeleninou).

Aby se obě vrstvy spojily, nalijte navrch v každé misce po dvou lžících rozšlehaných vajec.Aby se obě vrstvy spojily, nalijte navrch v každé misce po dvou lžících rozšlehaných vajec.

Pak každý hrníček zalijte dvěma lžícemi rozšlehaných vajec.

Nahoru rozložte poslední vrstvu sýra, přidejte kolečko rajčete, posypte bylinkami a dejte zapéct. Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení.

Opět rozložte vrstvu sýra, salámu, přisypte sekanou pažitku, pórek nebo cibulku, vše zalijte rozšlehaným vejcem a nakonec povrch znovu posypte trochou strouhaného sýra. Hrnečky postavte do vyššího pekáčku s trochou vody a dejte je zapéct. Použijete-li benešník z glazované hlíny, lze sýr zapékat přímo v troubě vyhřáté na vyšší stupeň. Takto zapečený sýr podávejte s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.

RECEPTY na další sýrové lahůdky

Titulní strana červnového čísla časopisu Knihovnička Recepty: Nejlepší sýrové pochoutkyRecepty a postupy přípravy nepřeberné řady sýrových lahůdek najdete v červnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Nejlepší sýrové pochoutky. Vyzkoušet podle něj můžete například kuřecí měšce s nivou, jemné sýrové karbanátky, sýrové krokety, sýrové saláty, sýrové koláče i sladké dorty, závitky se sýrem, sýrové špízy, brynzové halušky, sýrové dezerty, více než desítku tipů na nakládané sýry i recept na domácí sýr z kravského nebo z kozího mléka, jaký prý se dá vyrobit i v panelákové kuchyni.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz