Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zdravý sýrový „smažák“ připravíte v hrníčku. Bez trojobalu a bez oleje

  0:25aktualizováno  0:25
Obalit polotvrdý či plísňový sýr, nebo dokonce syreček a pak ho smažit jako řízek, to umí jen česká kuchyně. Když ale sýr zapečete v hrnečku podle našeho receptu, vyhnete se nezdravému smažení v rozpáleném tuku.

Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení | foto: Jiří Savinec

V hrníčku se sýr nesmaží, ale zapéká, takže tuku potřebujete jen nezbytné minimum na vytření použitých hrnečků: ideální je máslo. Pro člověka na dietě zapečte sýr jen s lehkou šunkou, dopředu tepelně upraveným drůbežím masem nebo se zeleninou - předvařenou brokolicí či květákem, pórkem, paprikou a podobně. Strávník nesvázaný dietou pak ocení kombinaci s dobrým uzeným nebo se slaninou. Jako příloha jsou výborné vařené brambory a tatarská omáčka.

Potřebné suroviny a postup přípravy

Suroviny potřebné na Budete potřebovat 250 g eidamu, 250 g šunky, sekaný pórek, pažitku (nebo zelenou jarní cibulku), 1 rajče, 4 vejce, sůl, máslo na vytření a strouhanku na vysypání hrnečků.

Ve speciálním obchodě se sýry zkuste sehnat eidam pravý holandský, ať poznáte, jak skutečný eidam chutná. Čtvrt kila byste měli pořídit zhruba za padesátikorunu, což jsou náklady srovnatelné s cenou, za kterou koupíte nepravý eidam v supermarketu.

Sýr nastrouhejte nahrubo a šunku nebo uzené pokrájejte na tenké nudličky. Vejce rozšlehejte a podle chuti osolte a okořeňte mletým pepřem.

Benešník z glazované hlíny nebo běžné keramické hrnečky hrnečky vytřete trochou rozehřátého másla.Hrnečky vymazané máslem vysypte ještě strouhankou.

Připravte si 4 hrnečky nebo čtyřdílný benešník (na snímcích), vytřete je lehce máslem a vysypte strouhankou.

Na dno každého hrnečku rozprostřete malou hrst nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra, nejlépe eidamu.Na sýr rozložte trochu nižší vrstvu krájené šunky nebo kousky zeleniny.

Na dno každého hrnečku rozložte vrstvu strouhaného sýra, přidejte trochu krájeného salámu nebo šunky (případně je nahraďte pokrájenou či předvařenou zeleninou).

Aby se obě vrstvy spojily, nalijte navrch v každé misce po dvou lžících rozšlehaných vajec.Aby se obě vrstvy spojily, nalijte navrch v každé misce po dvou lžících rozšlehaných vajec.

Pak každý hrníček zalijte dvěma lžícemi rozšlehaných vajec.

Nahoru rozložte poslední vrstvu sýra, přidejte kolečko rajčete, posypte bylinkami a dejte zapéct. Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení.

Opět rozložte vrstvu sýra, salámu, přisypte sekanou pažitku, pórek nebo cibulku, vše zalijte rozšlehaným vejcem a nakonec povrch znovu posypte trochou strouhaného sýra. Hrnečky postavte do vyššího pekáčku s trochou vody a dejte je zapéct. Použijete-li benešník z glazované hlíny, lze sýr zapékat přímo v troubě vyhřáté na vyšší stupeň. Takto zapečený sýr podávejte s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.

RECEPTY na další sýrové lahůdky

Titulní strana červnového čísla časopisu Knihovnička Recepty: Nejlepší sýrové pochoutkyRecepty a postupy přípravy nepřeberné řady sýrových lahůdek najdete v červnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Nejlepší sýrové pochoutky. Vyzkoušet podle něj můžete například kuřecí měšce s nivou, jemné sýrové karbanátky, sýrové krokety, sýrové saláty, sýrové koláče i sladké dorty, závitky se sýrem, sýrové špízy, brynzové halušky, sýrové dezerty, více než desítku tipů na nakládané sýry i recept na domácí sýr z kravského nebo z kozího mléka, jaký prý se dá vyrobit i v panelákové kuchyni.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna

Vítězná odrůda Angold

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom degustace jablek v Holouvousích na...

Další z rubriky

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

V Londýně nabízejí selfieccino. Do pěny na cappuccinu udělají váš portrét

Selfieccino

V kavárně na Oxford Street v Londýně mají nový hit: selfieccino. Do mléčné pěny v kávě vyrobí portrét, který si sami...

"Nikdo vás nevytočí jako vlastní dítě," potvrzuje psycholožka
"Nikdo vás nevytočí jako vlastní dítě," potvrzuje psycholožka

Jak na dětskou výchovu, řeší psycholožka v rozhovoru pro eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz