Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zdravý sýrový „smažák“ připravíte v hrníčku. Bez trojobalu a bez oleje

  0:25aktualizováno  0:25
Obalit polotvrdý či plísňový sýr, nebo dokonce syreček a pak ho smažit jako řízek, to umí jen česká kuchyně. Když ale sýr zapečete v hrnečku podle našeho receptu, vyhnete se nezdravému smažení v rozpáleném tuku.

Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení | foto: Jiří Savinec

V hrníčku se sýr nesmaží, ale zapéká, takže tuku potřebujete jen nezbytné minimum na vytření použitých hrnečků: ideální je máslo. Pro člověka na dietě zapečte sýr jen s lehkou šunkou, dopředu tepelně upraveným drůbežím masem nebo se zeleninou - předvařenou brokolicí či květákem, pórkem, paprikou a podobně. Strávník nesvázaný dietou pak ocení kombinaci s dobrým uzeným nebo se slaninou. Jako příloha jsou výborné vařené brambory a tatarská omáčka.

Potřebné suroviny a postup přípravy

Suroviny potřebné na Budete potřebovat 250 g eidamu, 250 g šunky, sekaný pórek, pažitku (nebo zelenou jarní cibulku), 1 rajče, 4 vejce, sůl, máslo na vytření a strouhanku na vysypání hrnečků.

Ve speciálním obchodě se sýry zkuste sehnat eidam pravý holandský, ať poznáte, jak skutečný eidam chutná. Čtvrt kila byste měli pořídit zhruba za padesátikorunu, což jsou náklady srovnatelné s cenou, za kterou koupíte nepravý eidam v supermarketu.

Sýr nastrouhejte nahrubo a šunku nebo uzené pokrájejte na tenké nudličky. Vejce rozšlehejte a podle chuti osolte a okořeňte mletým pepřem.

Benešník z glazované hlíny nebo běžné keramické hrnečky hrnečky vytřete trochou rozehřátého másla.Hrnečky vymazané máslem vysypte ještě strouhankou.

Připravte si 4 hrnečky nebo čtyřdílný benešník (na snímcích), vytřete je lehce máslem a vysypte strouhankou.

Na dno každého hrnečku rozprostřete malou hrst nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra, nejlépe eidamu.Na sýr rozložte trochu nižší vrstvu krájené šunky nebo kousky zeleniny.

Na dno každého hrnečku rozložte vrstvu strouhaného sýra, přidejte trochu krájeného salámu nebo šunky (případně je nahraďte pokrájenou či předvařenou zeleninou).

Aby se obě vrstvy spojily, nalijte navrch v každé misce po dvou lžících rozšlehaných vajec.Aby se obě vrstvy spojily, nalijte navrch v každé misce po dvou lžících rozšlehaných vajec.

Pak každý hrníček zalijte dvěma lžícemi rozšlehaných vajec.

Nahoru rozložte poslední vrstvu sýra, přidejte kolečko rajčete, posypte bylinkami a dejte zapéct. Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení.

Opět rozložte vrstvu sýra, salámu, přisypte sekanou pažitku, pórek nebo cibulku, vše zalijte rozšlehaným vejcem a nakonec povrch znovu posypte trochou strouhaného sýra. Hrnečky postavte do vyššího pekáčku s trochou vody a dejte je zapéct. Použijete-li benešník z glazované hlíny, lze sýr zapékat přímo v troubě vyhřáté na vyšší stupeň. Takto zapečený sýr podávejte s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.

RECEPTY na další sýrové lahůdky

Titulní strana červnového čísla časopisu Knihovnička Recepty: Nejlepší sýrové pochoutkyRecepty a postupy přípravy nepřeberné řady sýrových lahůdek najdete v červnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Nejlepší sýrové pochoutky. Vyzkoušet podle něj můžete například kuřecí měšce s nivou, jemné sýrové karbanátky, sýrové krokety, sýrové saláty, sýrové koláče i sladké dorty, závitky se sýrem, sýrové špízy, brynzové halušky, sýrové dezerty, více než desítku tipů na nakládané sýry i recept na domácí sýr z kravského nebo z kozího mléka, jaký prý se dá vyrobit i v panelákové kuchyni.

Autoři:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Najdete na iDNES.cz