Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Ze dvou kuřecích stehýnek připravíte plný talíř masa

aktualizováno 
Kam se hrabou kousky z KFC, řekla po ochutnání smaženého kuřecího masa naše kameramanka. Celý fígl tradičního japonského receptu přitom spočívá v použití obyčejného bramborového škrobu, který obalené kousky masa při smažení jakoby nafoukne.

S japonskou kuchyní se to má tak. Japonci pořád pracují, proto považují dlouhou přípravu jídla za ztrátu času. Japonské recepty jsou tedy většinou jednoduché a příprava pokrmu zabere maximálně pár desítek minut. A to platí i pro maso.

Ovšem ani u tohoto konkrétního receptu na kuře "tori no karaage" (čti tori karáge), tedy marinované a smažené kuřecí kousky, se neobejdete bez originálních japonských ingrediencí jako je japonské víno saké, ochucovadlo mirin či sójová omáčka. Tomio Okamura, který pro nás pokrm připravoval, používá ty, které sám dováží a prodává. Dostupné jsou komukoliv i přes internet. Na každé jídlo přitom potřebujete jednu dvě lžičky, takže vám nějaký čas ve spíži vydrží.

Recept na marinované kuřecí kousky tori no karaage

Ingredience potřebné na přípravu smažených a marinovaných kuřecích kousků.

Ingredience potřebné na přípravu smažených a marinovaných kuřecích kousků

Potřebovat budete 300 g vykostěného kuřecího stehenního masa, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce mirin, 2 polévkové lžíce rýžového vína saké, kousek čerstvého oloupaného zázvoru, 2 oloupané stroužky česneku, 1 vejce, bramborový škrob, hladkou mouku a rostlinný olej na smažení.

"Místo stehenních řízků můžete samozřejmě použít i kuřecí prsa. Jejich maso je ale suché, takže pokud si chcete připravit opravdu křehké smažené kousky, udělejte je z kuřecích stehen," doporučuje Tomio.

Příprava tori no karaage krok za krokem

Maso nakrájejte na menší kousky, které budete nejprve marinovat.

Příprava marinády je velmi jednoduchá, ingredience můžete promíchat i najednou s přidanými kousky masa.
Přidejte nastrouhaný zázvor a další uvedené ingredience.
Maso s marinádou důkladně promíchejte.

Příprava marinády je jednoduchá, ingredience můžete promíchat i najednou s přidanými kousky masa.

Na marinádu v misce postupně smíchejte sójovou omáčku, rýžové víno saké, mirin, oloupaný a nastrouhaný zázvor a drcený česnek. Vše dobře promíchejte, přidejte kuřecí kousky a opět dobře promíchejte. Uložte do ledničky a nechte zhruba 12 hodin, nejlépe do druhého dne, marinovat.

Naložené masíčko obalíte v dvojbalu.
Každý namarinovaný kousek
Maso

Naložené maso nejprve obalte v rozšlehaném vajíčku, poté ve směsi mouky a bramborového škrobu.

Před vlastní přípravou "řízečků" si do jedné misky smíchejte nejprve bramborový škrob s hladkou moukou v poměru 1:1, do druhé misky rozkvedlejte jedno vejce. Každý kousek marinovaného kuřete nejprve ze všech stran namočte v rozšlehaném vejci a následně ho obalte ve směsi škrobu a mouky.

Kuřecí kousky připravené na smažení a talíř s mřížkou, na které je ideální nechat osmažené kousky okapat.
Oleje na smažení musí být tolik, aby v něm byly kuřecí kousky při smažení dostatečně ponořené.
Kousky smažte zhruba 5 minut, při smažení je průběžně otáčejte.

Kousky smažte v rozpáleném oleji zhruba 5 minut, při smažení je průběžně otáčejte.

V hluboké pánvi či ve fritovacím hrnci rozehřejte olej na smažení. Musí ho být tolik, aby v něm kuřecí kousky při smažení plavaly. Do oleje rozehřátého na 160 až 170° C vkládejte obalené kuřecí kousky a pomalu je smažte zhruba tři minuty.

Osmažené kousky nechte na mřížce okapat.
Smažené marinované kuřecí kousky po japonsku (Tori no karraage)
Smažené marinované kuřecí kousky po japonsku (Tori no karraage)

Smažené marinované kuřecí kousky (Tori no karraage) nechte na mřížce okapat a můžete servírovat.

Pak je z oleje vyjměte, nechte na mřížce okapat a můžete servírovat. Podobně jako řízek nebo smaženou rybu si je ještě můžete pokapat citronovou šťávou.  

Jak smažené a marinované kuřecí kousky konzumovat

Smažené marinované kuřecí kousky po japonsku (Tori no karraage)

Japonské smažené kuřecí kousky (Tori no karaage)

Ideální přílohou k těmto pikantním a křehoučkým kuřecím kouskům je samozřejmě rýže. Ale můžete si k nim dát brambory, bramborovou kaši nebo pečivo. Výborně chutnají i samotné, dokonce i za studena.

Japonci při jejich konzumaci samozřejmě používají jídelní hůlky, jak je patrné i z úvodního videa. Pokud to s hůlkami ještě neumíte, naučte se to, nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit. Podrobný návod s videem najdete v článku Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura.   

Autoři:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona je v plném proudu a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Najdete na iDNES.cz