Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Ze dvou kuřecích stehýnek připravíte plný talíř masa

aktualizováno 
Kam se hrabou kousky z KFC, řekla po ochutnání smaženého kuřecího masa naše kameramanka. Celý fígl tradičního japonského receptu přitom spočívá v použití obyčejného bramborového škrobu, který obalené kousky masa při smažení jakoby nafoukne.

S japonskou kuchyní se to má tak. Japonci pořád pracují, proto považují dlouhou přípravu jídla za ztrátu času. Japonské recepty jsou tedy většinou jednoduché a příprava pokrmu zabere maximálně pár desítek minut. A to platí i pro maso.

Ovšem ani u tohoto konkrétního receptu na kuře "tori no karaage" (čti tori karáge), tedy marinované a smažené kuřecí kousky, se neobejdete bez originálních japonských ingrediencí jako je japonské víno saké, ochucovadlo mirin či sójová omáčka. Tomio Okamura, který pro nás pokrm připravoval, používá ty, které sám dováží a prodává. Dostupné jsou komukoliv i přes internet. Na každé jídlo přitom potřebujete jednu dvě lžičky, takže vám nějaký čas ve spíži vydrží.

Recept na marinované kuřecí kousky tori no karaage

Ingredience potřebné na přípravu smažených a marinovaných kuřecích kousků.

Ingredience potřebné na přípravu smažených a marinovaných kuřecích kousků

Potřebovat budete 300 g vykostěného kuřecího stehenního masa, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce mirin, 2 polévkové lžíce rýžového vína saké, kousek čerstvého oloupaného zázvoru, 2 oloupané stroužky česneku, 1 vejce, bramborový škrob, hladkou mouku a rostlinný olej na smažení.

"Místo stehenních řízků můžete samozřejmě použít i kuřecí prsa. Jejich maso je ale suché, takže pokud si chcete připravit opravdu křehké smažené kousky, udělejte je z kuřecích stehen," doporučuje Tomio.

Příprava tori no karaage krok za krokem

Maso nakrájejte na menší kousky, které budete nejprve marinovat.

Příprava marinády je velmi jednoduchá, ingredience můžete promíchat i najednou s přidanými kousky masa.
Přidejte nastrouhaný zázvor a další uvedené ingredience.
Maso s marinádou důkladně promíchejte.

Příprava marinády je jednoduchá, ingredience můžete promíchat i najednou s přidanými kousky masa.

Na marinádu v misce postupně smíchejte sójovou omáčku, rýžové víno saké, mirin, oloupaný a nastrouhaný zázvor a drcený česnek. Vše dobře promíchejte, přidejte kuřecí kousky a opět dobře promíchejte. Uložte do ledničky a nechte zhruba 12 hodin, nejlépe do druhého dne, marinovat.

Naložené masíčko obalíte v dvojbalu.
Každý namarinovaný kousek
Maso

Naložené maso nejprve obalte v rozšlehaném vajíčku, poté ve směsi mouky a bramborového škrobu.

Před vlastní přípravou "řízečků" si do jedné misky smíchejte nejprve bramborový škrob s hladkou moukou v poměru 1:1, do druhé misky rozkvedlejte jedno vejce. Každý kousek marinovaného kuřete nejprve ze všech stran namočte v rozšlehaném vejci a následně ho obalte ve směsi škrobu a mouky.

Kuřecí kousky připravené na smažení a talíř s mřížkou, na které je ideální nechat osmažené kousky okapat.
Oleje na smažení musí být tolik, aby v něm byly kuřecí kousky při smažení dostatečně ponořené.
Kousky smažte zhruba 5 minut, při smažení je průběžně otáčejte.

Kousky smažte v rozpáleném oleji zhruba 5 minut, při smažení je průběžně otáčejte.

V hluboké pánvi či ve fritovacím hrnci rozehřejte olej na smažení. Musí ho být tolik, aby v něm kuřecí kousky při smažení plavaly. Do oleje rozehřátého na 160 až 170° C vkládejte obalené kuřecí kousky a pomalu je smažte zhruba tři minuty.

Osmažené kousky nechte na mřížce okapat.
Smažené marinované kuřecí kousky po japonsku (Tori no karraage)
Smažené marinované kuřecí kousky po japonsku (Tori no karraage)

Smažené marinované kuřecí kousky (Tori no karraage) nechte na mřížce okapat a můžete servírovat.

Pak je z oleje vyjměte, nechte na mřížce okapat a můžete servírovat. Podobně jako řízek nebo smaženou rybu si je ještě můžete pokapat citronovou šťávou.  

Jak smažené a marinované kuřecí kousky konzumovat

Smažené marinované kuřecí kousky po japonsku (Tori no karraage)

Japonské smažené kuřecí kousky (Tori no karaage)

Ideální přílohou k těmto pikantním a křehoučkým kuřecím kouskům je samozřejmě rýže. Ale můžete si k nim dát brambory, bramborovou kaši nebo pečivo. Výborně chutnají i samotné, dokonce i za studena.

Japonci při jejich konzumaci samozřejmě používají jídelní hůlky, jak je patrné i z úvodního videa. Pokud to s hůlkami ještě neumíte, naučte se to, nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit. Podrobný návod s videem najdete v článku Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura.   

Autoři:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Advantage Consulting, s.r.o.
JUNIOR ANALYTIK

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz