Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ze Singapuru přišla filatelistovi odpověď po 13 letech. Nedožil se jí

  0:20aktualizováno  0:20
Rodina někdejšího sběratele známek z východoslovenských Košic našla po třinácti letech ve schránce odpověď na dopis se žádostí o výměnu známek. Dědeček, který ho tehdy do Singapuru poslal, se jí už nedočkal, byť se dožil 101 roku. Zemřel před několika lety.
Singapurský filatelista slovenskému kolegovi odepsal a poslal známky na výměnu po třinácti letech. Ilustrační foto.

Singapurský filatelista slovenskému kolegovi odepsal a poslal známky na výměnu po třinácti letech. Ilustrační foto. | foto: shutterstock.com

Singapurec nezaplatil ani poštovné

Albín Holéczy byl filatelista. "Dopisem navrhl sběrateli ze Singapuru výměnu známek. Do obálky přiložil 30 různých slovenských známek a v létě 1996 dopis odeslal," řekl vnuk Igor Holéczy. "Odpověď přišla až teď před Vánocemi," dodal.

Muž ze Singapuru se omlouval za zpoždění. "Sběratelství se prý kvůli stěhování delší dobu nevěnoval," vysvětlil Holéczy. Do obálky ale přiložil asi tři desítky použitých singapurských známek. Odpověď napsal na zadní stranu původního dopisu. Právě tak se rodina dozvěděla, kdy bylo původní psaní odesláno.

Zajímavé také bylo, že dopis na Slovensko dorazil, aniž by na něj odesílatel musel koupit novou známku. Singapurec totiž napsal na obálku, že je adresát neznámý a pošta má psaní vrátit odesílateli.

Dopisy se ztrácejí po celém světě

Za několikaleté zpoždění dopisů jsou mnohdy zodpovědné pobočky pošt, v nichž se zásilky porůznu zatoulají. Letos v únoru například v americkém státě Oregon dostala jistá žena po 22 letech pozvánku na promoci synovce.

Dva až sedm let byly ztracené dopisy, které loni v květnu našli náhodou dělníci ve výtahové šachtě železniční stanice v české Břeclavi. Našlo se víc než 39 tisíc obálek. Naházel je tam zaměstnanec pošty, který z nich vybíral peníze, za což byl později potrestán.

Na Slovensku není podobný případ znám. Podle Márie Hromadové ze Slovenské pošty se ale ročně nepodaří doručit asi 150 tisíc zásilek. Příčinou jsou zejména chybně napsané adresy.

Autor:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.