Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zelenina

OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

4.9.2017  8:54
Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější, salátu, aby zdokumentovala jeho cestu...  celý článek

Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

21.8.2017  11:00
Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z vašeho hlasování pak vzešlo pět...  celý článek

Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

9.8.2017  0:00
Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do krámků s ovocem a zeleninou. Japonci za ně zaplatí nemalé sumy většinou jen proto, aby si je...  celý článek

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

5.8.2017  0:00
Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu, kterou denně používá k vaření pro hosty....  celý článek

Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

3.8.2017  0:00
Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou řadu možností. Navíc je kukuřice...  celý článek

HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

1.8.2017  0:00
Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní můžete stylem líbí/nelíbí hlasovat,...  celý článek

Zájem o zahrádkářské kolonie neupadá, naopak je problém ji sehnat

31.7.2017  0:00
Zahrádkaření ve městech už není doménou starší generace - přibývá mladých rodin s dětmi, které zahrádky využívání k pěstování ovoce i zeleniny, ale i k rekreaci. Současně se mnohé kolonie...  celý článek

Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

21.7.2017  0:00
Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a společenského vyžití rozšiřuje do...  celý článek

Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

6.7.2017  3:00
Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete předejít. Čtěte, co dělat, aby se...  celý článek

Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

16.6.2017  0:00
Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

1.6.2017  0:00
Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete fotku se stručným receptem a...  celý článek

Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

22.5.2017  0:00
Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí zeleninový salát.  celý článek

Produkční záhon vybudujete i na zelené louce. Když víte, co chcete

9.5.2017  10:29
Bezúdržbová přírodní zahrada s dokonalým trávníkem, kde se však také bude pěstovat zelenina a dozrávat ovoce. To byl požadavek majitelů novostavby na rovinatém pozemku orientovaném na jih, kde...  celý článek

SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

5.5.2017  12:44
Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Pstruha zbavte žaber a nedávejte si k němu brambory, radí Pohlreich

10.4.2017  0:04
Co si dát k večeři, abyste se na noc nenašťouchli? Časté dilema se dá vyřešit rybou na talíři. Ovšem ne tak, že si k ní dáte těžké brambory. Zdeněk Pohlreich k ní raději připraví o hodně lehčí,...  celý článek

Slůně Max slavilo první narozeniny. Nejlepším dárkem byla koule z proutí

9.4.2017  9:22
Co slůně, to originál. Roční Max je neuvěřitelně akční a dynamický, na rozdíl od o půl roku mladšího kamaráda Rudolfa. To je podle chovatelů větší kliďas. Řeč je o prvních dvou stoprocentně...  celý článek

Jakmile jednou povápníte půdu, už na ní rododendrony nevypěstujete

5.4.2017  0:00
Co je možné na zahradě vypěstovat, se odvíjí od charakteru půdy a jejího pH. Je však velmi jednoduché si kyselost nebo zásaditost půdy změřit. Stačí k tomu jednoduchý lakmusový papírek.  celý článek

Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

28.3.2017  0:00
I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá dobře. Leckde už kvetou plicníky či...  celý článek

Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

27.3.2017  10:04
Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na lehké jídlo s cuketou se hodí....  celý článek

Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

21.3.2017  0:00
Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály. Nepotřebovali k tomu žádné další zdroje....  celý článek

Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

8.3.2017  0:00
„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s americkým hamburgerem podle něj česká...  celý článek

Z krásné skleněné zavařovací sklenice si snadno můžete vyrobit i lustr

6.3.2017  0:00, aktualizováno  17:10
Praktické sklenice lze využít také na úschovu suchých potravin nebo se z nich dá vyrobit dekorativní předmět do domácnosti. Třeba vázička, lucernička na čajovou svíčku nebo originální lustr.  celý článek

Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

20.2.2017  0:00
Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na okně měly na misce skrojky...  celý článek

Posílejte své finty pro předpěstování sadby ze semínek

7.2.2017  0:00
Únor je čas pro přípravu sadby. Teď by měli zbystřit všichni, kteří se nechtějí spoléhat na jarní nabídku sazenic v zahradnictvích. Posílejte nám své tipy a návody, jaké rostlinky se vám...  celý článek

Každá část roku má pro jídelníček svůj půvab. Jen ji dobře využít

29.1.2017  0:00
Čtyři roční období, čtyři různé podoby gastronomie. Už dávno neplatí jednotná nabídka a současný trend i selský rozum mluví jasně: řiďte se sezonou. Když se pročtete tímto kalendářem, zjistíte,...  celý článek

Ačkoliv je Ester prase, má důležitý úkol. Odradit vás od konzumace masa

26.1.2017  2:00
Napadlo vás někdy třeba nad grilovanou krkovičkou, odkud se na vašem stole vzala? Majitelé téměř třímetrákové prasnice Ester v tomto směru odkazují na porážku - odhadem téměř 50 miliard zvířat...  celý článek

Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

23.1.2017  0:00
Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin...  celý článek

Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

19.1.2017  0:00
Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky nebo vejce. Hned po vegetariánech...  celý článek

VIDEO: Při krmení labutí v Praze se přiživují holubi, nutrie i rackové

8.1.2017  0:00
Na smíchovské náplavce je v současném mrazivém počasí živo. Hladinu Vltavy u břehu brázdí hejno labutí a divokých kachen. Jakmile je začnete krmit, najednou k vám přiletí i rackové a holubi,...  celý článek

Čeští čmeláci jsou letos vyprodaní, zahraniční se u nás prodávat nesmí

5.1.2017  8:41
Nakoupili si čmelíny a těšili se, jak si s nimi na jaře zajedou do Troubska pro čmeláky, kteří jim pak v sezoně pěkně opylují zahrádku či ovocný sad. Jenže Výzkumný ústav pícninářský v Troubsku...  celý článek

V zimě starost o zahradu nekončí. Zalévejte, svažte jehličnany a sklízejte

3.1.2017  0:00
Počasí chystá větší příděl sněhu a je potřeba na to připravit okrasné jehličnany, aby se nepolámaly. Tam, kde země ještě nepromrzla, je vhodné zalít stálezelené keře, aby je mráz nevysušil.  celý článek

Bramborový a rybí vánoční salát v jednom, navíc osvěžující a lehký

20.12.2016  2:00
Ani ve Finsku nechybí na štědrovečerní tabuli bramborový salát a ryba, jen mají jinou podobu. Místo kapra si tu dopřádají lososa a ryba nechybí ani v bramborovém salátu.  celý článek

VIDEO: Děti zahrály na charitativním koncertě na nástroje ze zeleniny

7.12.2016  0:00
Polské děti podstupující léčbu rakoviny zahrály v neděli na charitativním koncertu na jednoduché nástroje, které si samy vyrobily ze zeleniny. Navíc jim to pomohlo alespoň na chvíli zapomenout...  celý článek

Zdravá a návyková snídaně, to může být podle šéfa i bramborová omeleta

14.11.2016  0:14
S mrazivými rány stoupá chuť dát si teplou snídani, než vyrazíme ven do zimy. Tak proč nesáhnout po pánvi, dopředu uvařených bramborách, cibuli a vajíčkách. Co se koření, bylinek a zeleniny...  celý článek

VIDEO: Jak na hustou rajčatovou polévku, radí šéf. Jíšku nepotřebujete

7.11.2016  10:59
Je to teplé, skvěle to voní i chutná a je toho dost. Dalo by se říci o talíři hutné rajčatové polévky, která je ideálním jídlem pro ty, co si chtějí pochutnat a přitom si udržet i s...  celý článek

Co to znamená, když v restauraci nabízejí glazovanou zeleninu

5.11.2016  0:00
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvanGarde má rád sezonní kuchyni. Ve svém pořadu na Playtvak.cz připravil kuře s tymiánem, mrkvovým pyré a glazovanou zeleninou.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.