Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zelenina

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

30.10.2017  0:00
Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl další díl své kuchařské akademie na Primě. A názorně předvedl přípravu...  celý článek

Podzimní zelenina jako zdravá lahůdka na posílení imunity

12.10.2017  0:00
Odborníci mají červenou řepu, batáty, růžičkovou kapustu či dýni za ideální suroviny pro sychravé dny. Zasytí a posílí imunitu. Co z nich uvařit?  celý článek

Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

9.10.2017  0:00
Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

5.10.2017  0:00
Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu sladké, trochu kyselé a dosti...  celý článek

OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

4.9.2017  8:54
Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější, salátu, aby zdokumentovala jeho cestu...  celý článek

Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

21.8.2017  11:00
Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z vašeho hlasování pak vzešlo pět...  celý článek

Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

9.8.2017  0:00
Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do krámků s ovocem a zeleninou. Japonci za ně zaplatí nemalé sumy většinou jen proto, aby si je...  celý článek

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

5.8.2017  0:00
Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu, kterou denně používá k vaření pro hosty....  celý článek

Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

3.8.2017  0:00
Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou řadu možností. Navíc je kukuřice...  celý článek

HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

1.8.2017  0:00
Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní můžete stylem líbí/nelíbí hlasovat,...  celý článek

Zájem o zahrádkářské kolonie neupadá, naopak je problém ji sehnat

31.7.2017  0:00
Zahrádkaření ve městech už není doménou starší generace - přibývá mladých rodin s dětmi, které zahrádky využívání k pěstování ovoce i zeleniny, ale i k rekreaci. Současně se mnohé kolonie...  celý článek

Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

21.7.2017  0:00
Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a společenského vyžití rozšiřuje do...  celý článek

Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

6.7.2017  3:00
Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete předejít. Čtěte, co dělat, aby se...  celý článek

Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

16.6.2017  0:00
Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

1.6.2017  0:00
Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete fotku se stručným receptem a...  celý článek

Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

22.5.2017  0:00
Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí zeleninový salát.  celý článek

Produkční záhon vybudujete i na zelené louce. Když víte, co chcete

9.5.2017  10:29
Bezúdržbová přírodní zahrada s dokonalým trávníkem, kde se však také bude pěstovat zelenina a dozrávat ovoce. To byl požadavek majitelů novostavby na rovinatém pozemku orientovaném na jih, kde...  celý článek

SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

5.5.2017  12:44
Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Pstruha zbavte žaber a nedávejte si k němu brambory, radí Pohlreich

10.4.2017  0:04
Co si dát k večeři, abyste se na noc nenašťouchli? Časté dilema se dá vyřešit rybou na talíři. Ovšem ne tak, že si k ní dáte těžké brambory. Zdeněk Pohlreich k ní raději připraví o hodně lehčí,...  celý článek

Slůně Max slavilo první narozeniny. Nejlepším dárkem byla koule z proutí

9.4.2017  9:22
Co slůně, to originál. Roční Max je neuvěřitelně akční a dynamický, na rozdíl od o půl roku mladšího kamaráda Rudolfa. To je podle chovatelů větší kliďas. Řeč je o prvních dvou stoprocentně...  celý článek

Jakmile jednou povápníte půdu, už na ní rododendrony nevypěstujete

5.4.2017  0:00
Co je možné na zahradě vypěstovat, se odvíjí od charakteru půdy a jejího pH. Je však velmi jednoduché si kyselost nebo zásaditost půdy změřit. Stačí k tomu jednoduchý lakmusový papírek.  celý článek

Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

28.3.2017  0:00
I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá dobře. Leckde už kvetou plicníky či...  celý článek

Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

27.3.2017  10:04
Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na lehké jídlo s cuketou se hodí....  celý článek

Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

21.3.2017  0:00
Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály. Nepotřebovali k tomu žádné další zdroje....  celý článek

Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

8.3.2017  0:00
„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s americkým hamburgerem podle něj česká...  celý článek

Z krásné skleněné zavařovací sklenice si snadno můžete vyrobit i lustr

6.3.2017  0:00, aktualizováno  17:10
Praktické sklenice lze využít také na úschovu suchých potravin nebo se z nich dá vyrobit dekorativní předmět do domácnosti. Třeba vázička, lucernička na čajovou svíčku nebo originální lustr.  celý článek

Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

20.2.2017  0:00
Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na okně měly na misce skrojky...  celý článek

Posílejte své finty pro předpěstování sadby ze semínek

7.2.2017  0:00
Únor je čas pro přípravu sadby. Teď by měli zbystřit všichni, kteří se nechtějí spoléhat na jarní nabídku sazenic v zahradnictvích. Posílejte nám své tipy a návody, jaké rostlinky se vám...  celý článek

Každá část roku má pro jídelníček svůj půvab. Jen ji dobře využít

29.1.2017  0:00
Čtyři roční období, čtyři různé podoby gastronomie. Už dávno neplatí jednotná nabídka a současný trend i selský rozum mluví jasně: řiďte se sezonou. Když se pročtete tímto kalendářem, zjistíte,...  celý článek

Ačkoliv je Ester prase, má důležitý úkol. Odradit vás od konzumace masa

26.1.2017  2:00
Napadlo vás někdy třeba nad grilovanou krkovičkou, odkud se na vašem stole vzala? Majitelé téměř třímetrákové prasnice Ester v tomto směru odkazují na porážku - odhadem téměř 50 miliard zvířat...  celý článek

Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

23.1.2017  0:00
Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin...  celý článek

Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

19.1.2017  0:00
Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky nebo vejce. Hned po vegetariánech...  celý článek

VIDEO: Při krmení labutí v Praze se přiživují holubi, nutrie i rackové

8.1.2017  0:00
Na smíchovské náplavce je v současném mrazivém počasí živo. Hladinu Vltavy u břehu brázdí hejno labutí a divokých kachen. Jakmile je začnete krmit, najednou k vám přiletí i rackové a holubi,...  celý článek

Čeští čmeláci jsou letos vyprodaní, zahraniční se u nás prodávat nesmí

5.1.2017  8:41
Nakoupili si čmelíny a těšili se, jak si s nimi na jaře zajedou do Troubska pro čmeláky, kteří jim pak v sezoně pěkně opylují zahrádku či ovocný sad. Jenže Výzkumný ústav pícninářský v Troubsku...  celý článek

V zimě starost o zahradu nekončí. Zalévejte, svažte jehličnany a sklízejte

3.1.2017  0:00
Počasí chystá větší příděl sněhu a je potřeba na to připravit okrasné jehličnany, aby se nepolámaly. Tam, kde země ještě nepromrzla, je vhodné zalít stálezelené keře, aby je mráz nevysušil.  celý článek

Bramborový a rybí vánoční salát v jednom, navíc osvěžující a lehký

20.12.2016  2:00
Ani ve Finsku nechybí na štědrovečerní tabuli bramborový salát a ryba, jen mají jinou podobu. Místo kapra si tu dopřádají lososa a ryba nechybí ani v bramborovém salátu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.