Za příznivého počasí můžete na přelomu března a dubna v teplejších oblastech...

Za příznivého počasí můžete na přelomu března a dubna v teplejších oblastech vysazovat naklíčené či v květnících předkořeněné brambory. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Vrhněte se na zeleninovou zahrádku. Sázejte brambory, sejte ostošest

  • 1
Je sice teprve počátek dubna, ale půda už je pěkně prohřátá, takže s pracemi na zeleninových zahrádkách rozhodně neotálejte.

Zatímco se zeleninová zahrada na novou sezonu připravuje ještě v době, kdy záhony pokrývá sníh, člověk se nemůže dočkat, až bude moci předpěstovávat (což platilo hlavně pro únor a březen, více zde) a sázet.

Na výsadbu teplomilnějších druhů zeleniny jako papriky, rajčata, cukety či okurky přímo na venkovní záhony je ještě čas. Nicméně u spousty další zeleniny s nadsázkou platí, že co nyní nezasejete, později nesklidíte.

Na co byste se měli vrhnout, pokud jste to ještě neudělali

Pokud ještě nemáte připravené venkovní záhony pro výsevy, měli byste přibližně dva týdny před setím půdu obohatit o hnojivo, nejlépe organické v podobě kompostu. Do země ho lehce zapravíte například hrabičkami.

Pařeniště se k výsadbě obvykle připravuje už někdy v únoru a v březnu se do něj vysévají ředkvičky, hlávkový salát, rané zelí a brukev. Vzešlé semenáčky včas protrhávejte, abyste získali silné sazenice. Za teplého počasí je potřeba prostor větrat a rostlinky postupně otužovat. Nicméně i teď na počátku dubna ještě výsev do pařeniště stojí za to. Podobně jako výsadba cibule šalotky a jarní česneku.

Aktuálně už můžete vysévat a vysazovat první otužilejší druhy a odrůdy zeleniny, jako například mrkev, petržel, ředkvičky, hrách, pažitku, cibuli sazečku, salát či pórek. Do důkladně hluboko propracované a silně vyhnojené půdy je pak možné vysadit chřest, křen a také sazenice reveně. Pokud by ještě měly přijít mrazíky, můžete rostliny chránit nakrytím netkanou textilií.

Nevzdávejte se na zahrádce či na balkoně ani sladkých voňavých jahod (podrobněji zde). Ať už je pěstujete na záhonu či v kontejneru, vyčistěte je od starých zaschlých a nemocných listů, půdu kolem trsů opatrně zkypřete a zapravte do ní kompost. I v dubnu stále ještě můžete vysazovat velkoplodé i měsíční jahody, ideálně do sponu cca 25 x 25 cm mezi sazenicemi.

Nepodceňte dubnové výsevy a výsadbu a úroda vás nemine

Do vyhřátého pařeniště či do skleníku již můžete začít vysazovat řádně otuženou sadbu paprik a lilků. Pokud nemáte vlastní, zajděte k dobrému zahradníkovi, poradí vám i s pěstováním.

Do volné půdy sázejte rané brambory, květák, zelí a brukve. Průběžně si připravujte a hnojte záhony pro výsev a výsadbu dalších teplomilných zeleninových druhů a vysévejte ředkvičky a hrách.

Jakmile se přehoupne polovina dubna, můžete v teplejších oblastech při příznivém počasí na záhony vysévat okurky, cukety, patisony, mák, špenát, červenou řepu a letní salát. Přesto však půdu zakryjte fólií nebo netkanou textilií, ať se cítí klíčící rostlinky jako v bavlnce.

Před výsevem okurek přímo na zahradní záhony se osvědčilo vyhloubit v zemi rýhy, které naplňte dobře zetlelým hnojem. Osivo pak zasypte kompostem.

Koncem dubna už na záhony vysévejte košťáloviny určené pro pozdější sklizeň. Pokud tomu bude přát počasí, můžete už také do skleníků vysazovat rajčata, papriky, lilek a cukety.

Stále jednoťte výsevy a můžete už také okopávat česnek. Záhony se navíc vyplatí mulčovat ne příliš silnou vrstvou slámy, která zabrání dalšímu růstu plevelů.

Pokud již není půda prochladlá a její teplota neklesá ani v noci pod 7 °C, vysazujeme řádně naklíčené brambory i v chladnějších polohách. K naklíčení je třeba sadbové hlízy rozrovnat v předstihu cca 4 týdnů do bedýnek, umístit je na světlo a občas je porosit vodou.

Kdo myslel včas na jarní úrodu, může koncem dubna z venkovních záhonů a ze skleníku sklízet špenát, ředkvičky a salát z podzimního výsevu. Přichází také čas šťavnatých reveňových řapíků a sklidit je pomalu třeba veškerý zimní pórek.

Tyto dobré rady a další inspirativní materiály pro zahradu najdete v časopisu Knihovnička Zahrada s podtitulem Nápady a styl.