Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zeleninové kari podle Pohlreicha. Blesková večeře i pro všední dny

aktualizováno 
Než se stačí uvařit rýže, stihnete připravit zeleninové kari a můžete podávat. Nemusíte nic chystat předem, jednotlivé druhy zeleniny se přidávají do pánve postupně, jak je stíháte krájet. Pak jenom krátce provaříte a je hotovo.

Rozehřejte pánev a na ní nechte opéct semínka římského kmínu, koriandru a kardamonu, aby se rozvoněly. Pak je přesypete do hmoždíře a přidáte kurkumu a trošku skořice, černý pepř a pořádně rozetřete. Tím máte hotovou směs na okořenění zeleniny.

Fotogalerie

Na pánvi si rozehřejte olej, nasekejte stroužek česneku a dejte na chvilku do oleje. Pánev nemusíte hnát na plný výkon, stačí jen tak pozvolna. Mezitím si vykrájejte pár růžiček květáku, které přidáte do rozvoněného česneku. Pak si oloupejte trochu zázvoru, najemno nakrájejte a přidejte ke květáku.

Pak přijde na řadu cuketa – Pohlreich používá mladou minicuketku, kterou nakrájí jen na kolečka. Pak květák osolí a opepří a přidá nadrcenou směs koření a přihodí cuketu.

A pak přijde na řadu další zelenina. Kvůli barvě přikrájí malou mrkvičku, na hrubé kousky malý lilek a zalije kokosovým mlékem. „Jde o to zachovat pořadí těch surovin tak, aby něco z toho nebylo po uvaření na maděru,“ připomíná.

Nakonec ještě přidá pár žampionových kloboučků, nakrájenou šalotku a snítku citronové trávy. Tu je třeba před použitím „naklepat“ hřbetem nože, aby se uvolnily vůně. Podle toho, jak velká hromada zeleniny vám na pánvi vznikla, můžete přidat ještě trochu mléka tak, aby se v něm zelenina vařila. Stejně tak podle barvy a chuti můžete přisypat ještě trochu směsi koření. Podle zásady „přidat je vždycky možné, naopak to nejde“.

V této fázi udělají stop ti, kdo směsí budou krmit malé děti, Pohlreich však na závěr pokrájí půl chilli papričky a přidá ke směsi, aby to byla chuť tak, jak má být.

Celý pořad Teď vaří šéf! věnovaný bezmasým jídlům můžete sledovat v neděli na Primě v 18 hodin.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb. Tentokrát si můžete...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí...

Najdete na iDNES.cz