Zeleninové kari podle Pohlreicha. Blesková večeře i pro všední dny

aktualizováno 
Než se stačí uvařit rýže, stihnete připravit zeleninové kari a můžete podávat. Nemusíte nic chystat předem, jednotlivé druhy zeleniny se přidávají do pánve postupně, jak je stíháte krájet. Pak jenom krátce provaříte a je hotovo.

Rozehřejte pánev a na ní nechte opéct semínka římského kmínu, koriandru a kardamonu, aby se rozvoněly. Pak je přesypete do hmoždíře a přidáte kurkumu a trošku skořice, černý pepř a pořádně rozetřete. Tím máte hotovou směs na okořenění zeleniny.

Fotogalerie

Na pánvi si rozehřejte olej, nasekejte stroužek česneku a dejte na chvilku do oleje. Pánev nemusíte hnát na plný výkon, stačí jen tak pozvolna. Mezitím si vykrájejte pár růžiček květáku, které přidáte do rozvoněného česneku. Pak si oloupejte trochu zázvoru, najemno nakrájejte a přidejte ke květáku.

Pak přijde na řadu cuketa – Pohlreich používá mladou minicuketku, kterou nakrájí jen na kolečka. Pak květák osolí a opepří a přidá nadrcenou směs koření a přihodí cuketu.

A pak přijde na řadu další zelenina. Kvůli barvě přikrájí malou mrkvičku, na hrubé kousky malý lilek a zalije kokosovým mlékem. „Jde o to zachovat pořadí těch surovin tak, aby něco z toho nebylo po uvaření na maděru,“ připomíná.

Nakonec ještě přidá pár žampionových kloboučků, nakrájenou šalotku a snítku citronové trávy. Tu je třeba před použitím „naklepat“ hřbetem nože, aby se uvolnily vůně. Podle toho, jak velká hromada zeleniny vám na pánvi vznikla, můžete přidat ještě trochu mléka tak, aby se v něm zelenina vařila. Stejně tak podle barvy a chuti můžete přisypat ještě trochu směsi koření. Podle zásady „přidat je vždycky možné, naopak to nejde“.

V této fázi udělají stop ti, kdo směsí budou krmit malé děti, Pohlreich však na závěr pokrájí půl chilli papričky a přidá ke směsi, aby to byla chuť tak, jak má být.

Celý pořad Teď vaří šéf! věnovaný bezmasým jídlům můžete sledovat v neděli na Primě v 18 hodin.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Rybář Jakub Vágner má nový projekt. Z Katlova chce mít rodinný areál

Molo 4

Cestovatel a rybář Jakub Vágner se po úspěšném projektu Návrat přírody do škol, v rámci kterého přednášel na školách o...

Další z rubriky

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Najdete na iDNES.cz