Zeleninové kari podle Pohlreicha. Blesková večeře i pro všední dny

aktualizováno 
Než se stačí uvařit rýže, stihnete připravit zeleninové kari a můžete podávat. Nemusíte nic chystat předem, jednotlivé druhy zeleniny se přidávají do pánve postupně, jak je stíháte krájet. Pak jenom krátce provaříte a je hotovo.

Rozehřejte pánev a na ní nechte opéct semínka římského kmínu, koriandru a kardamonu, aby se rozvoněly. Pak je přesypete do hmoždíře a přidáte kurkumu a trošku skořice, černý pepř a pořádně rozetřete. Tím máte hotovou směs na okořenění zeleniny.

Fotogalerie

Na pánvi si rozehřejte olej, nasekejte stroužek česneku a dejte na chvilku do oleje. Pánev nemusíte hnát na plný výkon, stačí jen tak pozvolna. Mezitím si vykrájejte pár růžiček květáku, které přidáte do rozvoněného česneku. Pak si oloupejte trochu zázvoru, najemno nakrájejte a přidejte ke květáku.

Pak přijde na řadu cuketa – Pohlreich používá mladou minicuketku, kterou nakrájí jen na kolečka. Pak květák osolí a opepří a přidá nadrcenou směs koření a přihodí cuketu.

A pak přijde na řadu další zelenina. Kvůli barvě přikrájí malou mrkvičku, na hrubé kousky malý lilek a zalije kokosovým mlékem. „Jde o to zachovat pořadí těch surovin tak, aby něco z toho nebylo po uvaření na maděru,“ připomíná.

Nakonec ještě přidá pár žampionových kloboučků, nakrájenou šalotku a snítku citronové trávy. Tu je třeba před použitím „naklepat“ hřbetem nože, aby se uvolnily vůně. Podle toho, jak velká hromada zeleniny vám na pánvi vznikla, můžete přidat ještě trochu mléka tak, aby se v něm zelenina vařila. Stejně tak podle barvy a chuti můžete přisypat ještě trochu směsi koření. Podle zásady „přidat je vždycky možné, naopak to nejde“.

V této fázi udělají stop ti, kdo směsí budou krmit malé děti, Pohlreich však na závěr pokrájí půl chilli papričky a přidá ke směsi, aby to byla chuť tak, jak má být.

Celý pořad Teď vaří šéf! věnovaný bezmasým jídlům můžete sledovat v neděli na Primě v 18 hodin.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Vědci omylem objevili enzym, který umí dokonale rozložit plast

Ilustrační snímek

Vědci vytvořili zmutovaný enzym, který umí rozložit plastové lahve. Na přelomový objev přišli naprostou náhodou. Pokud...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Najdete na iDNES.cz