VIDEO: Vyzkoušejte zelný list podle zaručeného srbského receptu

aktualizováno 
Na zelný list se řada lidí dívá značně přezíravě, ale despekt není na místě. Pokud se udělá správně, patří toto jednoduché jídlo k vyhlášeným pochoutkám celého jihu Evropy.

Tuto specialitu jsme si nechali připravit v srbské restauraci Jelica. To znamená, že ji vařil kuchař, který ji má pod kůží a ví, jak má chutnat. Veškerý základ tohoto jídla totiž spočívá ve správném naložení zelného listu. Jinak je recept triviální. Smíchá se mleté maso (v Jelice míchají vepřové s telecím), opraží na cibulce, smíchá s uvařenou rýží a balí se do zelných listů.

Existuje hodně metod, jak dodat zelí slanou chuť. Někdo vaří pár minut ve slané octové vodě jednotlivé zelné listy. To je rychlé a použitelné jako nouzové řešení, ale správně se zelí nakládá vcelku.

Fotogalerie

Tento postup je platný pro většinu Balkánu. Krajově se určitě bude lišit, ale podstata je stejná. Musíte si tedy opatřit soudek, může být i plastový.

V jednotlivých hlávkách vyřízněte košťál a vydlabanou hlávku navíc ještě křížem hluboko nařízněte. Do všech „ran“ nasypejte sůl a naskládejte hlávky do sudu. Sud pak zalijte solným roztokem tak, aby bylo zelí ponořené. 

Takto necháte zelí kvasit zhruba 14 dnů při pokojové teplotě. Pak soudek umístíte do chladna.

Zelný list před přípravou opláchněte, ořízněte tuhé části, aby se dobře roloval, a začněte připravovat závitek. Ten se bude podle země původu jmenovat sarmale, sarma, yabraq nebo malfuf. Alternativou bývá vinný list. Jemně se podle kraje liší i náplň, srbský kuchař používá tu nejjednodušší podle toho, jak si ji pamatuje od svých předků.

Na cibulce orestujte mrkev, cibuli, pak mleté maso. „My používáme telecí s vepřovým, ale klidně můžete použít i běžnou směs hovězího s vepřovým,“ říká šéf srbské restaurace Jelica Radoslav Vučičevič. Kuchař maso jen pepří, nesolí, protože slaný je list.

Připravené maso balte do listů. Naskládejte balíčky pěkně natěsno k sobě do pekáče, podlijte troškou vody a dejte do rozpálené trouby na 45 minut. Mezi jednotlivé válečky můžete přidat kousky slaniny, v Jelice dávají podle srbského receptu i sušené švestky.

Podávat můžete s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz