Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Vyzkoušejte zelný list podle zaručeného srbského receptu

aktualizováno 
Na zelný list se řada lidí dívá značně přezíravě, ale despekt není na místě. Pokud se udělá správně, patří toto jednoduché jídlo k vyhlášeným pochoutkám celého jihu Evropy.

Tuto specialitu jsme si nechali připravit v srbské restauraci Jelica. To znamená, že ji vařil kuchař, který ji má pod kůží a ví, jak má chutnat. Veškerý základ tohoto jídla totiž spočívá ve správném naložení zelného listu. Jinak je recept triviální. Smíchá se mleté maso (v Jelice míchají vepřové s telecím), opraží na cibulce, smíchá s uvařenou rýží a balí se do zelných listů.

Existuje hodně metod, jak dodat zelí slanou chuť. Někdo vaří pár minut ve slané octové vodě jednotlivé zelné listy. To je rychlé a použitelné jako nouzové řešení, ale správně se zelí nakládá vcelku.

Fotogalerie

Tento postup je platný pro většinu Balkánu. Krajově se určitě bude lišit, ale podstata je stejná. Musíte si tedy opatřit soudek, může být i plastový.

V jednotlivých hlávkách vyřízněte košťál a vydlabanou hlávku navíc ještě křížem hluboko nařízněte. Do všech „ran“ nasypejte sůl a naskládejte hlávky do sudu. Sud pak zalijte solným roztokem tak, aby bylo zelí ponořené. 

Takto necháte zelí kvasit zhruba 14 dnů při pokojové teplotě. Pak soudek umístíte do chladna.

Zelný list před přípravou opláchněte, ořízněte tuhé části, aby se dobře roloval, a začněte připravovat závitek. Ten se bude podle země původu jmenovat sarmale, sarma, yabraq nebo malfuf. Alternativou bývá vinný list. Jemně se podle kraje liší i náplň, srbský kuchař používá tu nejjednodušší podle toho, jak si ji pamatuje od svých předků.

Na cibulce orestujte mrkev, cibuli, pak mleté maso. „My používáme telecí s vepřovým, ale klidně můžete použít i běžnou směs hovězího s vepřovým,“ říká šéf srbské restaurace Jelica Radoslav Vučičevič. Kuchař maso jen pepří, nesolí, protože slaný je list.

Připravené maso balte do listů. Naskládejte balíčky pěkně natěsno k sobě do pekáče, podlijte troškou vody a dejte do rozpálené trouby na 45 minut. Mezi jednotlivé válečky můžete přidat kousky slaniny, v Jelice dávají podle srbského receptu i sušené švestky.

Podávat můžete s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Po zimě na chalupu. Opatrně větrat, zkontrolovat okapy a zprovoznit vodu

Další zajímavou nemovitostí na prodej je 200 let stará roubenka za 1,49 milionu...

Jakmile poleví mrazy, spoustu lidí to začne táhnout na chatu nebo chalupu zkontrolovat stav nemovitosti. Je potřeba...

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Najdete na iDNES.cz