Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Žena upletla rekordního kapra z drátků. Měří 166 centimetrů

  18:07aktualizováno  18:07
v Okříškách na Třebíčsku vznikl rekordně veliký vánoční kapr upletený z drátků. V neděli jej vytvořila Renata Ďuranová, která se se svým 166 centimetrů dlouhým výrobkem zapsala do české knihy rekordů.

Rekordní drátěný kapr, který vyrobila Renata Ďuranová z Třebíče. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Paní Renata Ďuranová z Třebíče dělá z drátků spoustu hezkých věcí - zvonečky, andělíčky, velikonoční vajíčka, motýlky, květiny... Nic tak velkého ale zatím nedělala a netušila, co ji čeká.

"Dochází mi to až teď, do čeho jsem se nechala uvrtat. Ryba není nijak těžká, ale přece jen od takového množství drátu už bolí prsty. Mám připraveno 150 metrů tenčího o průměru 1,5 milimetru a 20 metrů silného dvoumilimetrového," popisuje paní Renata.

Kromě pletení obří ryby ještě stíhá kontrolovat svého syna, kterému se čtyřhodinové soustředění maminky zdá být dlouhé. Po 4 hodinách a 20 minutách je největší česká drátkovaná ryba hotová. Rybáři by museli při ukazování "míry úlovku" pořádně roztáhnout ruce až na 166 centimetrů.

Fotogalerie

"Agentura nic podobného zatím neregistruje, takže mohu potvrdit, že v Okříškách vznikl rekord, který se dostane do české knihy rekordů," říká komisař pelhřimovské agentury Dobrý den Filip Rafaj.

Kapr se ukáže v Praze

Není tady náhodou. U každého rekordu musí být někdo, kdo dohlíží na to, že vše proběhlo, jak má. Změří čas, velikosti, zde se měřila i délka drátků. Pak se vše zapíše do registru rekordů. A komisař to má opravdu dobře spočítané.

"Na ploutve a oči se spotřebovalo 942 korálků modré, oranžové a zelené barvy, polystyrénové 'tělo' ryby má délku 106 centimetrů," popisuje Rafaj parametry dalšího rekordu z Vysočiny.

V muzeu kuriozit je "vánočních nej" celá řada. Jeden rekord se před časem představil na Staroměstském náměstí v Praze - tradičně pečená vánočka z pelhřimovské pekárny, která byla 497 centimetrů dlouhá. Drátěný kapr by se zde měl objevit také, podle starosty Zdeňka Ryšavého se představí 6. prosince.

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.