Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ženy zřejmě mají strach z pavouků zakódovaný v genech

  15:00aktualizováno  15:00
Ženy se bojí pavouků až čtyřikrát více než muži. Podle nové studie za to nemohou, odpor mají zakódovaný v genech.

Strach z pavouků není výjimkou | foto: shutterstock.com

Nová studie amerických vědců publikovaná v prestižním časopise New Scientist naznačuje, že ženy mají odpor k pavoukům zakódovaný v genech. Dřívější výzkumy ukázaly, že se ženy bojí pavouků a podobných tvorů až čtyřikrát víc než muži.

Může za to tradiční rozdělení rolí

Podle amerických vědců mají ženy strach z pavouků zakódovaný v genechVysvětlení tohoto rozdílu by podle amerických vědců mohlo spočívat v pradávném rozdělení rolí v prehistorické společnosti. Pravěcí muži se účastnili lovu a ženy zatím ochraňovaly potomky. Musely být tedy velmi ostražité a vyhýbat se tvorům, jako jsou jedovatí pavouci a hadi, kteří by jim mohli uškodit.

Americký psycholog David Rakison z Carnegie-Mellonovy univerzity v Pittsburghu v rámci výzkumu předkládal deseti malým děvčatům a deseti malým chlapcům ve věku kolem 11 měsíců různé obrázky s pavouky a vyhodnocoval jejich reakce.

Nejprve dětem ukázal obrázek pavouka doprovázený zamračeným lidským obličejem, poté obrázek pavouka s usměvavou lidskou tváří. Výsledky ukázaly, že se holčičky dívaly déle na obrázek s veselým obličejem, kdežto chlapečci sledovali obě kartičky stejně dlouhou dobu.

Badatelé předpokládají, že děvčátka patrně zmátlo, jak někdo může být šťastný, když je v blízkosti pavouka, a rychle si obrázky s pavoukem asociovala se strachem. Chlapci, zdá se, zůstali v této situaci emocionálně zcela neteční.

Rakison tuto genetickou predispozici přičítá již našim předkům z doby lovců a sběračů. Moderní fobie, jako například strach z nemocnice či z létání, jsou oproti tomu u mužů a žen zastoupeny rovnoměrně.

Autor:




Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.