Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zimní slevy na okna letos dosáhly až 50 procent

aktualizováno 
Letošní zimní slevy oken jsou vyšší než obvykle, navíc se předpokládá, že ceny zůstanou nižší minimálně i ve druhém čtvrtletí.

Tyto stavební otvory možná čekají na levnější "zimní" okna | foto: shutterstock.com

Výrobci v zimních měsících nabízejí zákazníkům v některých případech více než poloviční slevy. Vzhledem k situaci na trhu je však podle něterých hlasů možné, že nízké zimní ceny vydrží i po zbytek roku. Jejich oponenti však odporují a varují před dlouhodobým snižováním cen, mohlo by se za to zaplatit jejich kvalitou.

Zimní slevy jsou obvyklé

Výrobci oken spoléhají na ty, kdo zatím k výměně nepřikročili"Naprostá většina výrobců se standardně v zimních měsících potýká s nedostatkem zakázek," říká člen představenstva skupiny Window Holding Jan Čajan. Tato slova potvrzuje i šéf společnosti VPO Protivanov Pavel Jirásek: "Prodej oken je sezonní záležitost a kopíruje v postatě stavební sezonu." Je to tím, že poptávka se v zimě propadá proti běžnému stavu zhruba o pětinu. Jeho firma nabízí podle jeho slov zimní slevu podle objemu zakázky až 35 %.

Zatímco obvykle se výše slev pohybuje kolem 30 %, letos se ale najdou i případy, kdy jde výrobce ještě dál. Například pražský výrobce Aluplast nabízí zimní slevu 43 %, kdo jí využil do konce ledna, obdržel ještě další osmiprocentní bonus.

Dotace ovlivní cenu

Mnoho stavebníků nechává dům rozestavěný a čeká na zimní slevy okenOmezení sezonních prací ale není jediným důvodem tak silného snížení cen. Stále více se do ní odráží i současná situace na trhu s okny a v tento okamžik přestávají být zimní slevy "prozatimními zimními" cenami, ale překlápějí se do nově nastartovaných běžných cen. Je to tím, že se trh s okny v roce 2008 značně vyčerpal, kromě dalšího prý i kvůli omezení státních dotací na opravy panelových domů. Výsledkem je silný tlak na ceny. Zákazníci, kteří nestíhají využít k nákupu zimních termínů, se tak mají na co těšit. Trend k zachování současných nízkých cen i ve druhém čtvrtletí považuje za pravděpodobný Jan Čajan z Window Holding (viz info v boxu).

Obyvatelé paneláků nedočkavě čekají na začátek teplého počasí, aby se mohli pustit do výměny okenS předpověďmi ohlašující dále klesající ceny ale nesouhlasí ředitel Stavony, dalšího z velkých výrobců, Antonín Sychra, jehož firma nabízí zimní slevu 30 %: "V této chvíli je to jako věštit z křišťálové koule, je možné, že se ceny ještě nějaký čas udrží na nízké úrovni, to ale nelze ustát donekonečna. A pokud by se velké nadnárodní společnosti snažily tlačit ještě více na cenu, začal bych se zamýšlet nad kvalitou. Už teď mám pocit, že výrobci ´jedou´ při porovnání výrobních a prodejních cen nadoraz."

Připomíná, že okna nejsou spotřební materiál a šetřit na kvalitě se tu nevyplácí. "Co pak s oknem, které má životnost pět nebo šest let!" On sám je ale optimista a věří na signály slibující získání prostředků z Evropské unie na rekonstrukce panelových domů včetně výměny oken, což by mělo trh s okny opět oživit. "Nechceme prodávat okna draze, ale zároveň bychom se neradi nechali dohnat do situace, kdy budeme muset snižovat kvalitu (a tím i cenu) jen proto, abychom přežili," dodává.

Jaká je nyní situace

Tuzemská produkce oken zažívá v posledních dvou letech bouřlivé změny. Mezi množství menších rodinných firem vstoupili velcí hráči. Společnost AQ Okna ovládl v roce 2007 šéf realitní firmy Orco Jean-François Ott. Sbírku okenářských firem Ott dále rozšířil o českého výrobce VPO Protivanov a polskou skupinu Trion.

Nový protihráč okenářskému impériu šéfa Orka se objevil v podobě skupiny Window Holding. Za ní stojí kapitál z finanční skupiny Wood & Company. Holding sdružil pod jednu hlavičku firmy Otherm, Vekra a Top Wood Windows. 

Autoři: ,




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.