Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hezký český kus nábytku pro žížaly, co zpracují zbytky z kuchyně

  0:03aktualizováno  0:03
Lidé na něj koukají různě. Někdo si neumí představit, že by měl mít přímo v bytě rozkládající se organické zbytky z kuchyně, navíc prolezlé žížalami. Minulý týden přitom vermikompostér tvářící se jako moderní kus nábytku nadchnul české odborníky i pěstitele na veletrzích Evolutin i For Garden.

Za vermikompostér s fešáckým designem studia Jiřího Pelcla se v kuchyni či předsíni nemusíte vůbec stydět. Naopak. | foto: plastia.cz

A nejen to. Na mezinárodních veletrzích v Německu zaznamenal dokonce zájem ze strany zákazníků z USA, Kanady, Skandinávie či Austrálie.

Asi bylo jen otázkou času, kdo uspokojí hlad po bytovém kompostéru, který nebude nutné schovávat někam do komory. Žádný zatím nevypadal jako něco, co byste chtěli mít na očích, finančně to přitom nebyla levná záležitost, protože šlo o vermikompostéry dovezené z anglosaských zemí, kde jsou v otázkách udržitelného rozvoje ve městech hlavně o pár kroků napřed.

Fotogalerie

Není divu, že si mnozí raději svůj „domeček pro žížaly“ vyrobili a vyrábějí svépomocí (zde návod s videem a rady, kde sehnat žížaly). Třeba na workshopech obecně prospěšné společnosti Kokoza, kde jsme výše uvedený postup natočili i my.

Umíte si představit, že s vámi byt bude sdílet klubko žravých kroutících se žížal? Proč to ti blázni dělají? Důvod je prostý. Žížaly neprahnou po krvi, ale mají úžasnou schopnost proměnit v poklad téměř veškerý biologický odpad, kterého po sobě každá rodina denně hromádku zanechá.

Původně kus nábytku, upravený na bydlení pro žížaly

„Tělo“ má z pevného matného plastu, k tomu masivní dřevěné nohy, dole kohoutek na odpouštění žížalího čaje. Připomíná kozu. Pak se dozvíme od Lenky Novotné z firmy Plastia, která se do vývoje i výroby odvážně vrhla, že tak se jmenoval taburet s úložným prostorem, který k nim přední český designér Jiří Pelcl a jeho studio před třemi lety přihlásili do soutěže. Jako úložný prostor na balkon.

„Taburet byl hezký, ale jako nádoba na uskladnění zahrádkářského náčiní a potřeb by nemusel fungovat. Tehdy padlo, že by se dal předělat na vermikompostér. Byla celkem pochopitelně výzva řešit vývoj výrobku a jeho design v souvislosti s něčím živým, natož s žížalami. Pak do projektu vstoupila Lucie Lankašová ze sdružení Kokoza, která má vermikompostování v malíčku, a její nadšení, přesvědčení a argumenty rozhodly,“ vzpomíná Novotná.

Podívejte se na časosběrné video, co zvládnou žížaly za dvacet dní (více zde):

Jiřího Pelcla, kterého zahradničení samotného baví, i jeho kolegu Davida Crlu, tátu od malých dětí, strhla možnost podílet se na vzniku produktu, který má především ekologickou funkci. Navíc produktu, kde jde o spolupráci s žížalami. „Nebylo to jednoduché, je za tím spousta práce a energie celé řady lidí, ale z výsledku máme radost,“ konstatuje za všechny zúčastněné Novotná.

Cena designového kompostéru UrbAlive, který potěší i na pohled, se díky sériové výrobě stala poměrně zajímavou. Přijde totiž na 2 999 Kč.

„Pokud při objednávce přes internet do konce května zadáte heslo „kokoza2016“, získáte 5% slevu a ještě podpoříte náš společensky prospěšný podnik,“ radí Radka Pokorná z Kokozy. „A kdo by si ho chtěl prohlédnout naživo, má možnost třeba poslední květnový víkend na Prague Food Festu, nebo první červnový na Raw Festu,“ láká na akce, na kterých chce Kokoza využití zbytků z kuchyně propagovat.

Vydržte první měsíce, zaběhnutý kompostér si musíte zasloužit

Nadšení jsou i lidé v Kokoze, kteří byli od počátku u toho a patřili k těm, co na vlastní kůži u sebe doma či v kanceláři prototypy kompostéru testovali. Dokážou tak dnes potvrdit, že skutečně funguje. „Když vydržíte první tři měsíce, než žížaly kompostování správně rozjedou, máte vyhráno,“ popisuje na stánku Kokozy na veletrhu Evolution Radka Pokorná, když právě ten svůj předvádí.

Jak pracuje vermikompostér? Princip je vysvětlený ve videu (článek zde):

Zhruba první tři měsíce „zajíždění provozu“ si totiž můžete procházet porodními bolestmi v podobě mírného zápachu či lehkého plesnivění povrchu, který je potřeba trpělivě odstraňovat. „Žížaly i obsah potřebují čas, aby si vytvořily správné mikroklima. Když tohle vydržíte, máte zaběhnuto a do kompostéru už jen odhazujete odpadky. Ta radost, když se vám odpad začne přetvářet v kyprý kompost a vytočíte první žížalí čaj,“ usmívá se Pokorná.

To je totiž teprve ten okamžik, kdy máte možnost díky sytému kvalitnímu substrátu ze žížalí dílny vrátit zpět do koloběhu živin to nejcennější, co jste si z něj vzali. A pěstováním bylinek či zeleniny to zase vrátit do kuchyně.

Když po třech měsícíh kompostování nahlédnete do spodní části, uvidíte...
Když po třech měsícíh kompostování nahlédnete do spodní části, uvidíte...
Vizí lidí ze sdružení Kokoza je „uzavřený cyklus jídla ve městě“ - to znamená,...

Radka Pokorná vysvětluje na svém kompostéru, jak pracuje, a co všechno vermikompostování obnáší. V Kokoze vám v tomto směru rádi poradí.

A to se počítá. Vůbec nejde o to, jestli patříte k příznivcům balkonového pěstování a už vám na okně raší rajčátka, nebo milujete pokojové květiny či bylinky. Třeba máte v blízkosti komunitní zahradu, kde váš kompost ocení. A pokud ani to ne, trávník před domem máte určitě. Pořád je smysluplnější, když cenné živiny skončí tam, než v kontejneru se směsným odpadem.




Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

Náplavka Street Food

Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association...

Najdete na iDNES.cz