Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zlikvidujte moly v potravinách

  9:00aktualizováno  9:00
S potravinovým molem se setkal snad každý. Je všude tam, kde se daří jeho housenkám - ve starých spížích i v nových kuchyních. Víme, jak se ho zbavit.

Housenky mola potravinového v záhybu sáčku rýže | foto: hobby.cz

Popis: Mol potravinový má na křídlech tmavé skvrny. Je dvakrát větší než mol šatní.

. JEDNODUCHÉ

Udržujte čistotu v místech, kde skladujete potraviny.

Nehromaďte suroviny a zbavujte se všech prošlých potravin.

Velký úklid kuchyně jednou za měsíc neuškodí!

Výskyt: Housenky a kukly mola potravinového naleznete  zejména v mouce, strouhance, vločkách, luštěninách, rozinkách a v dalších sypkých potravinách. Housenky najdete zakuklené také v rozích skříněk a stěn.

Druhy: Mol skladištní, mol paprikový, mol datlový a mol moučný

Likvidaci mola šatního zvládne každý sám. Úspěšnost je 99%. Stačí se řídit těmito zásadami.

Prevence

1. Pravidelně uklízejte a umývejte skříňky a regály, které používáte pro skladování potravin. Těch nakažených a prošlých se okamžitě zbavte.

2. Nevytvářejte zbytečné zásoby, které nespotřebujete. Všeho moc škodí.

3. sphPro uchovávání potravin používejte uzavíratelné nádoby a skladujte je v chladu a suchu.

Likvidace
Pokud se rozhodnete likvidovat mola potravinového sami, odborník z deratizační firmy Adera vám poradí, jak na to.

1. Zkontrolujte všechny potraviny (včetně otevřených sáčků od koření, semínek apod.). Ty napadené ihned zlikvidujte.

2. Vykliďte skříňky a velmi pozorně je prohlédněte. To platí o všech koutech kuchyně. Moli kladou vajíčka i do rohů stěn a do zaprášených míst. Hledejte možný výskyt zakuklených housenek.

3. Vysavačem či mechanicky zlikvidujte vajíčka a housenky a na místo nastříkejte prostředek proti lezoucímu hmyzu (ve spreji koupíte mnoho přípravků).

4. Po aplikaci prostředku skříňky neuzavírejte. Nechte přípravek působit. Pak skříňky důkladně vytřete.

5. Obaly potravin, které vracíte do suché skříňky, nejdříve zbavte prachu a všech usazenin (nejlépe hadříkem). Nemáte-li uzavíratelné nádoby, dejte sáčky se sypkými potravinami do neproděravělého igelitového pytlíku a zavažte je.
6. Pokud se potravinový mol do 14 dnů opět neobjeví, byli jste jako amatérští deratizátoři úspěšní!
Autoři:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.