Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čtyři mýty o zabezpečení. Zloději kradou v noci, profíci udělají větší škodu

aktualizováno 
Konec chatařské a chalupářské sezony se blíží a s ním je spojené postupné zazimování a zabezpečení objektů. Průběžné vykrádání rekreačních objektů lze omezit, když si uvědomíte, jak si zloději skutečně počínají.

Ilustrační snímek | foto: PČR

Letos po delší době opět roste výše průměrných škod, které zloději chalupářům působí. Zároveň však odborníci dodávají, že si za to majitelé rekreačních objektů částečně mohou sami, protože věří některým zažitým mýtům a pověrám.

Mýtus 1: Krádeží vloupáním je více přes noc než přes den

Nenechte se zmást filmy, kde zloději a zlodějské bandy vykrádají objekty zásadně v noci za efektního svitu baterek. Mnoho lidí si i na základě toho příliš slibuje od světla se spínačem.

Realita je bohužel jiná – s největší pravděpodobností se zloději u objektu objeví brzy ráno, kdy mají jistotu, že nikdo z majitelů není doma, případně po obhlídce přes poledne během pracovního týdne. Místo stylových černých kukel budou zloději pravděpodobně vypadat jako normální lidé v pracovním oblečení, ti pečlivější se mohou stylizovat například do elektrikářů.

Co s tím?: Spíše než světlo se spínačem nastavte automatické spínání hlasitého rádia nebo elektrického budíku na ranní hodiny. A pokud můžete simulovat s pomocí souseda přítomnost třeba tím, že bude přibývat a ubývat prádlo na šňůře, máte z poloviny vyhráno.

Mýtus 2: Větší škodu udělá profesionální zloděj

Amatérští zlodějíčci a tuláci hledají často pouze jídlo, alkohol a lehce zpeněžitelné věci, jako je kovový odpad, měděné kabely nebo drobná elektronika.

I tak jsou ale schopni napáchat ve výsledku více škod než profesionálové, kteří kradou například jízdní kola nebo pracovní stroje. Amatéři totiž nadělají paseku v obytných částech stavení, vytlučou dveře, rozbijí okna a celý objekt často znečistí. Odřezáním kabelů od pracovních strojů nebo krádeží trubek pak výslednou škodou dokáží překonat leckterou známou zlodějskou bandu.

Co s tím?: Na amatéry platí zabezpečení, které nedokáží překonat hrubou silou. Nakupte kvalitní zámky a petlice nebo okenní fólie.

Mýtus 3: Nejdůležitější je zabezpečit hlavní přístupové cesty

Mezi lidmi panuje mylná představa, že je dobré spolehnout se pouze na zabezpečení chránící hlavní vstupy do objektu nebo hospodářských stavení. Jenže právě tyto cesty může zloděj jednoduše obejít rozbitým oknem, světlíkem nebo vytrženými prkny dřevěných objektů.

Kudy rádi chodí zloději?

Do domu přes zahradu, do bytu balkonem

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

A jakmile se dostane dovnitř, má cestu volnou. Ostatně nejvíce škod vznikne v okamžiku, kdy se zloději podaří rychle vlámat do objektu. Pak může nerušeně krást hned několik desítek minut.

Co s tím?: Drahé věci zabezpečte přímo uvnitř objektů. Nejlépe zemními zámky a řetězem, který mechanickým nářadím nelze překonat.

Mýtus 4: Řešit zabezpečení nemá smysl – buď mám štěstí, nebo smůlu

Mnoho majitelů si se zabezpečením hlavu neláme – mají dojem, že to, jestli si je zloději vyberou, nebo ne, je podobné výhře (či spíše prohře) v loterii. Do zabezpečení neinvestují vůbec, nebo tak málo, že stejně nemohou koupit kvalitní zámky a mechanismy.

Štěstí však skutečně přeje spíše připraveným. Stačí dodržovat několik základních pravidel a své šance na vyhnutí se vloupání můžete výrazně zvýšit.

Co s tím?: Skryjte majetek tak, aby nebyl vidět okny anebo škvírami. Věci seskupte na jedno místo, aby stavení vypadala prázdná. A nenechávejte volně dostupné nářadí (sekery, kladiva, páčidla), které by mohl zloděj využít pro vniknutí do objektu.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz