Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Ze zralých zmrazených banánů připravíte vynikající zmrzlinu

aktualizováno 
Zralé až přezrálé banány s nahnědlou slupkou jsou ideální surovinou pro domácí ovocnou zmrzlinu, která je překvapivě osvěžující a chuťově naprosto dokonalá. Banány oloupete, vložíte do mikrotenového sáčku a necháte zmrznout. Pak je kdykoliv z mrazáku vezmete a zpracujete na zmrzlinu.

Využít lze samozřejmě i jakékoliv jiné ovoce a vždycky získáte zmrzlinu bez nežádoucích sladidel a dochucovadel, navíc plnou vitaminů a minerálů.

Návod na ni přinášíme ve spolupráci s vitariány pražské restaurace Biogurmania Jelica, kteří používají jen živé (tedy neupravené při vyšší teplotě než je 42 °C) ingredience v biokvalitě, aby tělo získalo z potravy jen to nejlepší (více o vitariánství a živé stravě bez sporáku čtěte zde).

Jednoduchá příprava ovocné zmrzliny

Ovocná zmrzlina má kromě již uvedeného také tu výhodu, že ji připravíte během chviličky, kdykoliv vás přepadne chuť na něco sladkého nebo třeba nečekaná návštěva. Stačí mít v mrazáku po ruce neustále kvalitní zmrazené ovoce.

Příprava banánové zmrzliny

Mlýnek na maso je na zpracování zmrazeného ovoce ideální: jednoduše jím zmrzlé banány (jahody, maliny, meruňky a podobně) "proženete" a získanou zmrzlou hmotu ještě podle chuti doladíte.

Vitariáni přidávají přímo do mlýnku k banánům surové kakaové boby (viz video), ale můžete použít i kakaový prášek. Také vanilková semínka zmrzlinu dochutí naprosto skvěle. Získáte je jednoduše z vanilkového lusku, který podélně rozříznete a semínka schovaná uvnitř stáhnete z lusku nožem. Můžete si je i "uskladnit" do zásoby do uzavřené skleničky.   

Banánovou zmrzlinu ochucenou jen kakaovými boby, kakaovým práškem a vanilkou jsme ochutnali. Byla osvěžující, měla nefalšovanou plnou chuť a jakékoli "jako banánové" uměle dochucené zmrzliny by vedle ní pohořely. Ani cukr nebyl potřeba. Pokud se bez něj neobejdete, použijte alespoň hnědý nerafinovaný. 

Podívejte se na postupy a videa, jak jsme s vitariány připravovali bezlepkovou pizzu bez pečení (zde) a cuketové špagety hotové za pár minut (zde).    

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.