Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Z českých jahod by legendární zmrzlinu ze Světozoru nevyrobili

aktualizováno 
Je točená jahodovo-banánová zmrzlina z pasáže Světozor u Václavského náměstí skutečně z ovoce? Dnešní čtyřicátníci a padesátníci na ní vyrostli, i dnes si rádi na kornout vystojí frontu. Recepturu nám ve Světozoru neprozradili, ale jahody a banány v ní skutečně jsou.

„Je osvěžující... Je tam hodně ovoce... Chodím na ni už asi dvacet let,“ takové byly odpovědi těch, kteří odcházeli od okénka ovocného baru pasáže ve Vodičkově ulici s kornoutem. Většinou přesvědčeni, že se zmrzlinou z opravdového ovoce, protože tak prostě chutná.  

Každá z devíti provozoven Světozoru si zmrzlinu vyrábí sama, podle stejné receptury - a skutečně z čerstvých banánů a mražených jahod. „Každá provozovna si ji vyrábí v průběhu dne podle poptávky, takže je vždycky čerstvá,“ vysvětluje provozní manažer Václav Sochor z ovocného baru pasáže Světozor. 

Fotogalerie

Přesné složení základu zmrzliny samozřejmě prozradit nesmí, jde o know how Světozoru, jehož historie je trochu zahalena tajemstvím. „Údajně tato receptura vznikla již za první republiky a nikdo už přesně neví, jak se v sedmdesátých letech objevila v tehdejších Ovocných Lahůdkách Světozor," uvedl provozní manažer. 

Tak trochu tajemný je i majitel Světozoru, pan Jiří Hájek, který se rozhovorům do médií důsledně výhýbá. „Pan Hájek skutečně existuje, normálně chodí každý den do práce, na porady, podílí se na chodu firmy, ochutnává s námi nové dorty. Čas od času, když je příležitost, vypráví o starých dobách, a to je vždycky hezké poslouchat. Jsme v každodenním kontaktu, ale číslo na něj nikde nezískáte, někteří ho marně naháněli i půl roku,“ vysvětluje Sochor, že výrobu ovocné zmrzliny nám majitel firmy prostě osobně nepopíše.

Receptura je stále stejná, jenom bez umělých barviv

Nicméně od zmíněných sedmdesátých let se zmrzlina pana Hájka vyrábí stále stejně, jen dnes místo umělých barviv používají přírodní. Jinak jsme dostali už jen lakonickou odpověď, že z ingrediencí používaných pro zmrzlinový základ lze uvést maximálně cukr a vodu. Nejdůležitější složkou jsou ale jahody a banány.

Jahody, kterých ve Světozoru ročně spotřebují kolem 15 tun, jezdí nákupčí osobně vybírat do Španělska, Egypta a Maroka, podle doby sklizně. „Třeba v Číně jahody nekupujeme, protože tam mají jahody chuť netypickou pro náš region. Chutnají tam prostě jinak. A nenakupujeme ani v Polsku, kde není úplně zcela jasné, jak jsou jahody pěstovány a hnojeny,“ konstatuje manažer.

Jeden čas si dokonce Světozor zkoušel pěstovat vlastní jahody, aby byly české, ale museli od toho upustit. „Přestože se jednalo o stejnou odrůdu, měla každá várka jahod jinou barvu a jinou chuť v závislosti na počasí, které u nás není úplně konstantní,“ vysvětluje Sochor.

U banánů zase bývá specifickým problémem skladování, aby se ovoce dostalo do výrobního procesu přípravy čerstvé zmrzliny v požadované kvalitě. „Opravdu je to alchymie, takže máme nákupčího jenom pro banány.“

Autoři: ,



Nejčtenější

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Najdete na iDNES.cz