Značka CEFF (Cetrified E-Friendly Food) by měla pomoci v tom, že byste nemuseli v obchodech složitě pročítat miniaturní seznamy éček na obalech. Zvlášť proto, že pod mnohými z nich se skrývají naprosto přírodní a neškodlivé přísady. "Nad éčky se v poslední době vzrušeně diskutuje, a kde lidé najdou éčko, automaticky vidí škodlivou látku, což nemusí být pravda. My chceme toto přečíst za ně a značkou je jednoduše ujistit, že nekupují nic pro organismus škodlivého," popisuje spoluautorka projektu Ivana Bednářová.
Tím vysvětluje, že v seznamu výrobků nenajdete třeba šunky, kde je rychlosůl, Praganda obsahující E250, potřeba k výrobě, aby šunka nešedla. Ale je tu spousta výrobků, které lze vyrábět bez použití konzervantů, a pokud se výrobce snaží, lze je vyrobit i bez nich.
"Organizaci jsme založili v roce 2010 a o rok později už jsme udělili značku prvním výrobkům. Máme jich zatím něco přes stovku, na schválení čeká třicítka dalších," popisuje Bednářová.
Podle ní není start značky příliš raketový. "My nejsme nikým podporovaní, nemáme peníze na televizní reklamu, jde nám o to, aby byly naše testy naprosto nezávislé. Ale na rozdíl od časů, kdy jsme sami obtelefonovávali výrobce, už se hlásí i sami. Přijde jim snazší pro spotřebitele, aby jedinou značkou informovali o tom, že vyrábějí pro organismus vlídně," vysvětluje Bednářová.
Výrobky se jednou za čas namátkou kontrolují u Státního zdravotního ústavu, aby se zjistilo, zda výrobce jen nedeklaroval svůj výrobní postup a pak se potichu nevrátil ke snazší "chemické" výrobě. Někdo to celé musí platit, podle Bednářové stojí logo na výrobku výrobce 4 500 korun ročně.
"My jsme tuto značku přivítali, protože nám dala možnost jednoduše označit výrobky, které máme na trhu, ale neměli jsme možnost dát na první pohled vědět, že jsou skutečně bez škodlivých éček. Třeba dětské cibulky. Jen máme problém lidem vysvětlit, že naše cibulky časem zlátnou, protože nejsou nacpané konzervanty, jako jsou ty, které vydrží na regále bílé několik let," říká Jiří Salamánek ze společnosti Efko.
Tato značka asi nebude pro každého. "Masaři" to mají složitější. Třeba šunku tak, aby zůstala růžová, bez Pragandy nevyrobíte, ale v seznamu certifikovaných výrobků už jsou například uzeniny Zedníček, párky i tlačenka a další.