Jak poznáte, že v potravině není zbytečná chemie? Éčka luštit nemusíte

aktualizováno 
Je to dosud velmi málo známá značka. Zatím zapadla ve spoustě ostatních jako Klasa, Regionální potravina, BIO a další. Pokud se rozšíří, mohla by spotřebitelům velmi usnadnit život.

Popis složení výrobků je napsaný na potravinách čím dál menším písmem. Ilustrační foto. | foto: CEFFProfimedia.cz

Značka CEFF (Cetrified E-Friendly Food) by měla pomoci v tom, že byste nemuseli v obchodech složitě pročítat miniaturní seznamy éček na obalech. Zvlášť proto, že pod mnohými z nich se skrývají naprosto přírodní a neškodlivé přísady. "Nad éčky se v poslední době vzrušeně diskutuje, a kde lidé najdou éčko, automaticky vidí škodlivou látku, což nemusí být pravda. My chceme toto přečíst za ně a značkou je jednoduše ujistit, že nekupují nic pro organismus škodlivého," popisuje spoluautorka projektu Ivana Bednářová.

Tím vysvětluje, že v seznamu výrobků nenajdete třeba šunky, kde je rychlosůl, Praganda obsahující E250, potřeba k výrobě, aby šunka nešedla. Ale je tu spousta výrobků, které lze vyrábět bez použití konzervantů, a pokud se výrobce snaží, lze je vyrobit i bez nich.

Tato značka se začne objevovat na potravinách bez chemie.

Tato značka se začne objevovat na potravinách bez chemie.

"Organizaci jsme založili v roce 2010 a o rok později už jsme udělili značku prvním výrobkům. Máme jich zatím něco přes stovku, na schválení čeká třicítka dalších," popisuje Bednářová.

Podle ní není start značky příliš raketový. "My nejsme nikým podporovaní, nemáme peníze na televizní reklamu, jde nám o to, aby byly naše testy naprosto nezávislé. Ale na rozdíl od časů, kdy jsme sami obtelefonovávali výrobce, už se hlásí i sami. Přijde jim snazší pro spotřebitele, aby jedinou značkou informovali o tom, že vyrábějí pro organismus vlídně," vysvětluje Bednářová.

Výrobky se jednou za čas namátkou kontrolují u Státního zdravotního ústavu, aby se zjistilo, zda výrobce jen nedeklaroval svůj výrobní postup a pak se potichu nevrátil ke snazší "chemické" výrobě. Někdo to celé musí platit, podle Bednářové stojí logo na výrobku výrobce 4 500 korun ročně.

"My jsme tuto značku přivítali, protože nám dala možnost jednoduše označit výrobky, které máme na trhu, ale neměli jsme možnost dát na první pohled vědět, že jsou skutečně bez škodlivých éček. Třeba dětské cibulky. Jen máme problém lidem vysvětlit, že naše cibulky časem zlátnou, protože nejsou nacpané konzervanty, jako jsou ty, které vydrží na regále bílé několik let," říká Jiří Salamánek ze společnosti Efko.

Tato značka asi nebude pro každého. "Masaři" to mají složitější. Třeba šunku tak, aby zůstala růžová, bez Pragandy nevyrobíte, ale v seznamu certifikovaných výrobků už jsou například uzeniny Zedníček, párky i tlačenka a další.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Najdete na iDNES.cz