Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zničený plechový hořák plynového grilu vyměňte za litinový, stojí stejně

aktualizováno 
Hořák vašeho grilu kouří, zapalování funguje jako na baterky. To znamená, že letitý plynový gril potřebuje generálku. Stojí to minimum času a jen pár stokorun.

Plynový gril Texas | foto: Campingaz

Klasické litinové grily na dřevěné uhlí jsou prakticky nezničitelné. To ovšem nelze říci o moderních plynových. "Počítejte s tím, že obyčejný plechový hořák vydrží tři až pět let, litinový zhruba dvojnásobek," upozorňuje servisní technik Břetislav Tomáš ze společnosti Campingaz. Právě tato značka patří k nejprodávanějším na našem trhu. Proto se Hobby právě s ním podívalo, co nejčastěji trápí majitele plynových grilů, konstrukce dalších značek je ale obdobná.

TIP

Na mřížku můžete položit třeba kamnářský plech a grilovat na tálu

Na plynovém grilu nemusíte péct jen na mřížce. Můžete si nechat ustřihnout plát silného kamnářského plechu a plochá masa opékat jako na tále. Tyto plechy patří i příslušenství, které je možné ke grilům dokoupit.

"Na veškeré vnitřní součásti grilu kapou během grilování tuky a další ingredience. Jsou velmi agresivní a mají vliv na životnost jednotlivých částí," vysvětluje Tomáš. Proto doporučuje každý rok po ukončení sezony vnitřní prostor grilu pečlivě vyčistit a nenechat tuky působit dlouhodobě.

Většina levnějších grilů je vybavena hořákem vylisovaným z plechu. Ten má ale životnost kolem tří, výjimečně pěti let, záleží na intenzitě provozu. "Když budete po sezoně čistit gril, uvidíte, jak se plech hořáku vlivem agresivních látek a vysoké teploty loupe jako kůra. Takže po čase se začne bortit a je třeba ho vyměnit. To ale není problém, nový hořák stojí kolem pětistovky, dokonce je možné nahradit je litinovým. Je sice zhruba o stovku dražší, ale vydrží dvojnásobně a přesně se tam hodí," doporučuje.

Dalším problémem bývá piezoelektrické zapalování. "Skládá se ze dvou částí. Knoflík, který mačkáte, vyrábí náboj. Do něj se zasune druhá část, která náboj přivede k tryskám hořáku. A tady bývá většinou problém v tom, že tuky stékají na hrot a zkratují ho s kostrou," popisuje Tomáš nejobvyklejší problém.

V tomto případě je vhodné vyzkoušet hrot vsazený do keramického držáku nejdříve vyčistit, pokud by (je to vidět pouhým okem) piezo jiskru nevyrábělo, vyměnit ho. Nový stojí zhruba 150 korun.

"A ještě jeden problém se mi tu v servisu často objevuje. Piezo je schované v malé plechové kapsičce, která má za úkol po zapnutí grilu nashromáždit plyn tak, aby jiskra měla co zapálit. Jenže když si lidi gril sestavují, jsou líní číst návody a nenamontují ji tam. Propan je ale těžší než vzduch, bez tohoto plíšku klesne dolů a jiskra nemá co zapalovat. Dojde k tomu, že se celá vana grilu naplní plynem a pak jim to blafne. To je samozřejmě špatně," stěžuje si Břetislav Tomáš s tím, že kontrolu této součástky by měl provést každý, kdo má problém se zapalováním, jako první.

"Někdy se ale objevují i problémy i s kouřením. Uskladníte si na zimu gril někde pod stodolou a udělají si tam hnízdo pavouci. Plyn pak nemůže správně proudit, špatně se míchá vzduch s plynem a problém máte na světě," odhaluje další z triviálních poruch, na které si každý sám lehce může dát pozor.

Vyměňujeme hořák

Vyjměte z grilu spodní mřížku s lávovými kameny

Vyjměte z grilu spodní mřížku s lávovými kameny

Nový hořák se jen nasune na Venturiho trobici

Nový hořák se jen nasune na Venturiho trobici

Vyjměte lávové kameny a vyčistěte si vnitřní prostor grilu. Hořák bývá uprostřed přišroubovaný, prvním krokem montáže tedy bude uvolnit matku. Hořák je jen lehce nasunutý přívodních trubic, systém je udělaný tak, aby se otvory v přívodech hořáku nasával vzduch a míchal se s plynem.

Než začnete vyměňovat hořák, uvolněte matku v prostřední částiDetail napojení hořáku na přívod plynu od ovládacích knoflíkůSestavený hořák ze spodního pohledu

Zleva nový hořák před montáží, detail spojení s plynovým rozvodem od regulátorů a napojení na systém upevněný v čílku grilu

Pro výměnu hořáku není nutné demontovat regulační systém upevněný v čele grilu. Po uvolnění matky se hořák jen vysune a je možné nahradit ho novým.

Starý hořák je možné nahradit novým , a to litinovým

Starý hořák je možné nahradit novým , a to litinovým

Původní matku se šroubem vyšroubujte a nasaďte nový hořák, mý výlitek, který zajistí stejnou vzdálenost od mřížky

Původní matku se šroubem vyšroubujte a nasaďte nový hořák, má nálitek, který zajistí stejnou vzdálenost od mřížky

Starší plechové typy je možné nahradit novějšími litinovými modely. Cena se liší minimálně, životnost litinových hořáků je ale zhruba dvojnásobná. Místo šroubu vymezujícího vůli mezi dnem grilu a hořákem u starších typů mají litinové hořáky na těle nálitek sloužící k témuž účelu. Stačí tedy starý šroub vymontovat a do otvoru do dna přišroubovat nový hořák.

Když nám neháže jiskru

Piezo zapalování: pokud jste při sestavbování grilu postupovali správně, pootočením jste knoflík zajistili proti uvolněníČelní panel grilu se zapalovánímDo tlačítka se nasune vodič s hrotem

Ovladač zapalování z vnmitřní strany grilu, pohled z vnější strany, napojení zapalovacího hrotu na ovládání

Bezmocné cvakání zařízení sloužícího k zapálení grilu nás dovádí nejprve k zoufalství, posléze k zuřivosti.

"Zapalovací zařízení se skládají ze dvou částí. Tlačítkem vyrábíte náboj, izolovaným vodičem ukončeným kovovým hrotem vyrobíte jiskru, která zapálí plyn," vysvětluje Břetislav Tomáš.

Plech vytvoří kapsu, ve které se shromáždí plyn, aby se gril rychleji zapáli, takto vypadá nový kousekl

Plech vytvoří kapsu, ve které se shromáždí plyn, aby se gril rychleji zapáli, takto vypadá nový kousek

Plech vytvoří kapsu, ve které se shromáždí plyn, aby se gril rychleji zapálil

Takto může plech u hrotu vypadat po několika letech provozu

Je tedy potřeba zjistit, kde se skrývá chyba. "Nejdříve se otvorem z boku vany podívejte, zda při stlačení knoflíku vyrobíte jiskru, je to vidět i za denního světla. Pokud ne, hledejte problém postupně. Vyjměte knoflík, je v čele grilu upevněný jen pomocí pružných plastových pacek a nechte si jím dát ránu. Nebojte, jen to trochu kousne," směje se Tomáš.

Pokud tento díl funguje, je třeba hledat chybu v hrotu. Může být zalitý starým tukem, anebo prorezlý, takže není schopný přenést energii ke kovové kostře grilu. Pak je zralý na výměnu.

Vše pro bezpečnost

Zkouška hadice

Zkouška hadice

Předchozí závady jsou takového druhu, kterými se zabýváme až v okamžiku, kdy všechno nefunguje tak, jak má. Každoročně bychom ale měli věnovat několik minut i prevenci. Pracujeme s plynem, a proto se vyplatí dodržet alespoň ty nejzákladnější bezpečností opatření.

"Není to žádná věda. Ohněte přívodní hadici mezi bombou a grilem a sledujte, zda neuvidíte nějaké praskliny. Pokud ano, je to známka toho, že může být hadice zteřelá," radí Tomáš.

A i tam, kde vypadá všechno v pořádku, doporučuje: "Udělejte si mýdlovou vodu a štětečkem ji naneste na veškeré spoje. Pokud by se někde dělaly bubliny, zkontrolujte utažení pásků."

Autor:




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.