Zničený plechový hořák plynového grilu vyměňte za litinový, stojí stejně

aktualizováno 
Hořák vašeho grilu kouří, zapalování funguje jako na baterky. To znamená, že letitý plynový gril potřebuje generálku. Stojí to minimum času a jen pár stokorun.

Plynový gril Texas | foto: Campingaz

Klasické litinové grily na dřevěné uhlí jsou prakticky nezničitelné. To ovšem nelze říci o moderních plynových. "Počítejte s tím, že obyčejný plechový hořák vydrží tři až pět let, litinový zhruba dvojnásobek," upozorňuje servisní technik Břetislav Tomáš ze společnosti Campingaz. Právě tato značka patří k nejprodávanějším na našem trhu. Proto se Hobby právě s ním podívalo, co nejčastěji trápí majitele plynových grilů, konstrukce dalších značek je ale obdobná.

TIP

Na mřížku můžete položit třeba kamnářský plech a grilovat na tálu

Na plynovém grilu nemusíte péct jen na mřížce. Můžete si nechat ustřihnout plát silného kamnářského plechu a plochá masa opékat jako na tále. Tyto plechy patří i příslušenství, které je možné ke grilům dokoupit.

"Na veškeré vnitřní součásti grilu kapou během grilování tuky a další ingredience. Jsou velmi agresivní a mají vliv na životnost jednotlivých částí," vysvětluje Tomáš. Proto doporučuje každý rok po ukončení sezony vnitřní prostor grilu pečlivě vyčistit a nenechat tuky působit dlouhodobě.

Většina levnějších grilů je vybavena hořákem vylisovaným z plechu. Ten má ale životnost kolem tří, výjimečně pěti let, záleží na intenzitě provozu. "Když budete po sezoně čistit gril, uvidíte, jak se plech hořáku vlivem agresivních látek a vysoké teploty loupe jako kůra. Takže po čase se začne bortit a je třeba ho vyměnit. To ale není problém, nový hořák stojí kolem pětistovky, dokonce je možné nahradit je litinovým. Je sice zhruba o stovku dražší, ale vydrží dvojnásobně a přesně se tam hodí," doporučuje.

Dalším problémem bývá piezoelektrické zapalování. "Skládá se ze dvou částí. Knoflík, který mačkáte, vyrábí náboj. Do něj se zasune druhá část, která náboj přivede k tryskám hořáku. A tady bývá většinou problém v tom, že tuky stékají na hrot a zkratují ho s kostrou," popisuje Tomáš nejobvyklejší problém.

V tomto případě je vhodné vyzkoušet hrot vsazený do keramického držáku nejdříve vyčistit, pokud by (je to vidět pouhým okem) piezo jiskru nevyrábělo, vyměnit ho. Nový stojí zhruba 150 korun.

"A ještě jeden problém se mi tu v servisu často objevuje. Piezo je schované v malé plechové kapsičce, která má za úkol po zapnutí grilu nashromáždit plyn tak, aby jiskra měla co zapálit. Jenže když si lidi gril sestavují, jsou líní číst návody a nenamontují ji tam. Propan je ale těžší než vzduch, bez tohoto plíšku klesne dolů a jiskra nemá co zapalovat. Dojde k tomu, že se celá vana grilu naplní plynem a pak jim to blafne. To je samozřejmě špatně," stěžuje si Břetislav Tomáš s tím, že kontrolu této součástky by měl provést každý, kdo má problém se zapalováním, jako první.

"Někdy se ale objevují i problémy i s kouřením. Uskladníte si na zimu gril někde pod stodolou a udělají si tam hnízdo pavouci. Plyn pak nemůže správně proudit, špatně se míchá vzduch s plynem a problém máte na světě," odhaluje další z triviálních poruch, na které si každý sám lehce může dát pozor.

Vyměňujeme hořák

Vyjměte z grilu spodní mřížku s lávovými kameny

Vyjměte z grilu spodní mřížku s lávovými kameny

Nový hořák se jen nasune na Venturiho trobici

Nový hořák se jen nasune na Venturiho trobici

Vyjměte lávové kameny a vyčistěte si vnitřní prostor grilu. Hořák bývá uprostřed přišroubovaný, prvním krokem montáže tedy bude uvolnit matku. Hořák je jen lehce nasunutý přívodních trubic, systém je udělaný tak, aby se otvory v přívodech hořáku nasával vzduch a míchal se s plynem.

Než začnete vyměňovat hořák, uvolněte matku v prostřední částiDetail napojení hořáku na přívod plynu od ovládacích knoflíkůSestavený hořák ze spodního pohledu

Zleva nový hořák před montáží, detail spojení s plynovým rozvodem od regulátorů a napojení na systém upevněný v čílku grilu

Pro výměnu hořáku není nutné demontovat regulační systém upevněný v čele grilu. Po uvolnění matky se hořák jen vysune a je možné nahradit ho novým.

Starý hořák je možné nahradit novým , a to litinovým

Starý hořák je možné nahradit novým , a to litinovým

Původní matku se šroubem vyšroubujte a nasaďte nový hořák, mý výlitek, který zajistí stejnou vzdálenost od mřížky

Původní matku se šroubem vyšroubujte a nasaďte nový hořák, má nálitek, který zajistí stejnou vzdálenost od mřížky

Starší plechové typy je možné nahradit novějšími litinovými modely. Cena se liší minimálně, životnost litinových hořáků je ale zhruba dvojnásobná. Místo šroubu vymezujícího vůli mezi dnem grilu a hořákem u starších typů mají litinové hořáky na těle nálitek sloužící k témuž účelu. Stačí tedy starý šroub vymontovat a do otvoru do dna přišroubovat nový hořák.

Když nám neháže jiskru

Piezo zapalování: pokud jste při sestavbování grilu postupovali správně, pootočením jste knoflík zajistili proti uvolněníČelní panel grilu se zapalovánímDo tlačítka se nasune vodič s hrotem

Ovladač zapalování z vnmitřní strany grilu, pohled z vnější strany, napojení zapalovacího hrotu na ovládání

Bezmocné cvakání zařízení sloužícího k zapálení grilu nás dovádí nejprve k zoufalství, posléze k zuřivosti.

"Zapalovací zařízení se skládají ze dvou částí. Tlačítkem vyrábíte náboj, izolovaným vodičem ukončeným kovovým hrotem vyrobíte jiskru, která zapálí plyn," vysvětluje Břetislav Tomáš.

Plech vytvoří kapsu, ve které se shromáždí plyn, aby se gril rychleji zapáli, takto vypadá nový kousekl

Plech vytvoří kapsu, ve které se shromáždí plyn, aby se gril rychleji zapáli, takto vypadá nový kousek

Plech vytvoří kapsu, ve které se shromáždí plyn, aby se gril rychleji zapálil

Takto může plech u hrotu vypadat po několika letech provozu

Je tedy potřeba zjistit, kde se skrývá chyba. "Nejdříve se otvorem z boku vany podívejte, zda při stlačení knoflíku vyrobíte jiskru, je to vidět i za denního světla. Pokud ne, hledejte problém postupně. Vyjměte knoflík, je v čele grilu upevněný jen pomocí pružných plastových pacek a nechte si jím dát ránu. Nebojte, jen to trochu kousne," směje se Tomáš.

Pokud tento díl funguje, je třeba hledat chybu v hrotu. Může být zalitý starým tukem, anebo prorezlý, takže není schopný přenést energii ke kovové kostře grilu. Pak je zralý na výměnu.

Vše pro bezpečnost

Zkouška hadice

Zkouška hadice

Předchozí závady jsou takového druhu, kterými se zabýváme až v okamžiku, kdy všechno nefunguje tak, jak má. Každoročně bychom ale měli věnovat několik minut i prevenci. Pracujeme s plynem, a proto se vyplatí dodržet alespoň ty nejzákladnější bezpečností opatření.

"Není to žádná věda. Ohněte přívodní hadici mezi bombou a grilem a sledujte, zda neuvidíte nějaké praskliny. Pokud ano, je to známka toho, že může být hadice zteřelá," radí Tomáš.

A i tam, kde vypadá všechno v pořádku, doporučuje: "Udělejte si mýdlovou vodu a štětečkem ji naneste na veškeré spoje. Pokud by se někde dělaly bubliny, zkontrolujte utažení pásků."

Autor:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz