„Zoologické zahrady by svým ekologickým chováním měly jít příkladem, proto realizujeme tento pilotní projekt,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jde mimo jiné o 800 000 kelímků či 200 000 brček ročně. Apelujeme na návštěvníky, aby opravdu důkladně třídili a správně používali označené odpadkové koše, neboť bez toho není možné kompostování bez problémů provádět.“
Kompostovací linku dodala společnost Ipodec - čisté město, na tiskové konferenci předvedli novinářům, jak metoda funguje v praxi. Nejprve od pracovníků Zoo Praha přeberou svezený odpad z kompostovatelných plastů jako součást gastronomických služeb poskytovaných v areálu zoo (jednorázové kelímky, talíře, misky, tácky příbory či brčka).
Ten pak ručně roztřídí, nechají rozdrtit v drtiči a nakonec spolu s gastroodpadem (nejčastěji zbytky po čištění zeleniny) vsypou do elektrického kompostéru, kde se při teplotě 60 °C rozloží ve výsledný substrát.
„Nejen v našich podmínkách jde o netradiční řešení, zkušební provoz bude i z tohoto důvodu trvat ještě několik měsíců,“ uvedl Karel Vančura, ředitel firmy. „Naše spolupráce se Zoo Praha trvá již bezmála čtvrt století a prezentace nové společné aktivity na poli odpadového hospodářství je jejím logickým vyústěním a důkazem péče Zoo Praha o životní prostředí,“ připomněl.
Hlasujte o nejlepší fotografie ze zoo |
„Podle mých informací se Zoo Praha otevřením této linky stala první zoo na světě, která přímo ve svém areálu dokáže kompostovatelné obaly nejen zkompostovat, ale výsledný materiál bude také dále zužitkovávat,“ uzavřel Michal Jiráň ze společnosti Dedor R, která dodala kompostér.
V této souvislosti připomeňme, že v Tichém oceánu se už odpadky z plastů nahromadily na ploše velké jako čtyři Německa. A každý jistě viděl snímky velryb či mořských želv uhynulých v důsledku ucpání trávicího traktu plasty.