Zpracování ovoce
Co s nadúrodou rajčat, aby nepřišlo nic vniveč. Usušit, zamrazit, do kečupu
Vybujela vám náhle na zahrádce spousta rajčat a vy nevíte co s nimi? Rajčatových receptů jsou...
Inspirujte se: okurky na oknech, jahody na sloupu i rajčata v paneláku
Soutěž Letošní soutěž Nejkrásnější zahrada vrcholí a vy můžete zalistovat posledními čtyřmi vybranými...
Sedm tipů na domácí zavařování. Využijte, že teď je všude plno ovoce
Léto je v plném rozkvětu a nás čeká krásné období plné sluníčka, sladkého ovoce a lahodných chutí....
Z polorozpadlé stodoly vybudovali chalupu, z pastviny rodinnou zahradu
Soutěž Příběh venkovské zahrady „na samotě u lesa“ se začal psát na severním Plzeňsku již v roce 1986....
Jadérka jsou zdrojem vitaminů i minerálů. Mlsejte je a využijte v kuchyni
Často se jich při krájení ovoce či zeleniny zbavujeme a máme za to, že patří do koše. Chyba!...
Užijte si hrušky ve francouzském lahodném koláči podle cukráře Maršálka
Galette je termín z francouzské kuchyně, je to kulatý a křupavý koláč. V tom našem od cukráře...
Zavařujte o sto šest. Základem úspěchu je desatero rad našich babiček
Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, ukažte jí plnou spíž lahodných džemů, marmelád,...
Červencová zahrada potřebuje vláhu, levandule ovšem skvěle zvládne sucho
Spousta lidí se tento měsíc vydá na dovolenou a nechá starost o svou zahradu na příbuzných,...
Čerstvé třešně v bio kvalitě jsou v Praze zdarma. Ale musíte si je natrhat
Na území Prahy je více než šedesát veřejně přístupných ovocných sadů, které vznikly právě proto,...
Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás
Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí,...
Ovoce, které se sklízí až v zimě. Díky mrazu chutná jako džem z fíků
Ovoce, které se otrhává, až když ho políbí mráz. Hanlivě se mu říkává opičí zadek a správně dozrálé...
Ochutnejte i méně známé citrusy. Všechny obsahují minimum kalorií
Na přelomu roku obchody nabízejí velké množství cizokrajného citrusového ovoce. Na pomeranče,...
Jablka mají méně kalorií než sladké hrušky, ty přesto napomáhají hubnutí
Staré přísloví říká, že nemáme míchat jablka a hrušky dohromady. My je ale přesto porovnáme,...
Než je strčíte do mrazáku, zeleninu oblanšírujte, hrušky zalijte vínem
Stále ještě dozrává spousta lahodných ovocných i zeleninových plodů. Nemusíte mít vlastní zahradu,...
Černé jeřabiny se řadí mezi superpotraviny, připravíte z nich džem i likér
Zná ji téměř každý, ale možná o tom ani neví. Aronie je totiž vznešený název pro starý známý...
Na třešňovici si pochutnají jen vytrvalci, nasbírat na kvas je pracné
Z pěstitelských pálenic po celém Olomouckém kraji je zase cítit nezaměnitelný odér. Rozběhla se...
OBRAZEM: Sklizeň jahod má zpoždění, ale začalo se už sbírat i z pole
Sklizeň jahod je letos opožděná kvůli počasí o dva až tři týdny. Minulý týden se začalo sklízet ze...
Ze zpustlého pozemku vyrostla ekofarma roku. V Komni to voní nejen švestkami
Premium Po pěti letech se do Zlínského kraje vrací celostátní ocenění pro nejlepší ekologicky hospodařící...
Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby
Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného...
Jablka vydrží čerstvá až do příští sklizně. Musíte je skladovat bez kyslíku
Zahrádkáři běžně skladují jablka ve sklepě, ale na jaře už mnohdy nebývají k jídlu. Je to nejen...
Je čas kaštanů. Vyrobte si tinkturu na bolavé klouby, svaly i křečové žíly
Čas padajících kaštanů byste neměli promeškat. Terapeutické účinky lesklých hladkých plodů...
Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte
Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je...
Velká rodina tykví pro radost i užitek. Uvařte si džem, čatní či kompot
Premium Typickou podzimní zeleninu nyní prodávají na každém tržišti. Krásné plody lze v kuchyni postupně...
Podzimní bobule potěší nejen oči. Šípky či jeřabiny využijte v kuchyni
Některé keře a stromy oživí podzimní přírodu záplavou barevných bobulí. Většina plodů není pro...
Dvanáctero tipů, co byste do konce září určitě měli stihnout na zahrádce
Tento týden se přehoupl konec léta, ale to babí si zaručeně užijeme. A to i přesto, že teď na...
Je čas sklizně, úrodu můžete přetavit do křížal i zeleninových chipsů
Letos se urodila jablka i švestky, takže se mnohde vaří povidla a sušičky jedou naplno. A co...
Bobule plné energie mají i léčivé účinky. Zpracováním na džem je ztrácejí
Sytě barevné bobulovité ovoce patří mezi nejzdravější a na živiny nejbohatší potraviny vůbec....
Přírodní zahrada Na Přehájku vznikla v údolíčku, jež zbylo po těžbě hlíny
Soutěž „Jsem zahradnice a bylinkářka. Láska k rostlinám mě provází již od dětství a jejich pěstování je...
Taková normální zahrada u chalupy. Pražáci hospodaří na Vysočině
Soutěž K zahradě na Vysočině přišla rodina paní Evy z Prahy na počátku devadesátých let díky manželově...
KVÍZ: Dozrávají plody, které jsou k snědku. Znáte hlohyni či temnoplodec?
Angrešt, rybíz či meruňky pozná každý, ale vyznáte se i v netradičním či planém ovoci, které u nás...
Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou
Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných...
Užívejte si domácí limonády. Od malinového potěšení po okurkové drinky
V horkých dnech jsou domácí limonády nejlepším osvěžením. Pro inspiraci nabízíme řadu báječných...
Ceny jablek vzrostly o čtyřicet procent, může za to špatná loňská úroda
Ceny jablek v dubnu meziročně vzrostly. Důvodem je loňská neúroda v Evropě a z ní plynoucí nízké...
Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí
Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše...
Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás
Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila...