Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čtyři finty pro ztracené vejce tak, aby se vám vždycky povedlo

aktualizováno 
Televizní kuchaři milují recepty se ztraceným vejcem. Má to znít, jako že toto je nejvyšší meta kulinářského umění. Přitom na přípravě není nic světoborného. A je ostuda, že ji nezvládají ani mnozí profesionálové.

Ztracené vejce je například základním stavebním kamenem pochoutky vejce benedikt s holandskou omáčkou.

Kdo je fanouškem televizních pořadů o vaření, občas zaznamená, že z původního frajerského poučování televizního diváka zůstane pocit rozpačitosti. Naposledy například minulou středu dopoledne v pořadu Kluci v akci. Buď chtěli být vtipní a dělali si přitom ze sebe legraci, anebo ho prostě opravdu spolehlivě neumí.

Abychom však byli spravedliví, ani "božský Zdéňa" Pohlreich není dokonalý. Určitě jste zaregistrovali, že výsledek na kameru byl někdy podstatně horší než výsledná fotka uvařeného jídla. Takže to šlo až na druhý pokus.

Voda se nesmí prudce vařit, jinak se vejce roztrhá.

Voda se nesmí prudce vařit, jinak se vejce roztrhá.

Ztracené vejce v kulajdě

Ztracené vejce v kulajdě

Metod, jak spolehlivě "problém vejce" vyřešit, je několik. Většinou se do kastrolku s vodou vlije trocha octa, stačí například dvě lžíce. Kyselé prostředí totiž pomáhá tomu, aby se bílek zcelil a držel pohromadě u žloutku.

Například kuchař Václav Frič však používá jinou fintu. Tvrdí, že v dobách, kdy teprve získával praxi, ho naučili vyklepnout vajíčko do misky s octem a teprve pak vlít do vařící vody. Podle něj tak lze spolehlivě udělat ztracených vajec hodně najednou.

Podle kuchařů lze ztracené vejce vytvořit dokonce i bez octa, ovšem jen v případě, že je čerstvé. To ovšem má zaručené jen ten, kdo chová slepice. My ostatní musíme pracovat s tím, co doneseme domů ze samoobsluhy.

Podívejte se na video, jak Pohlreich připravuje ztracené vejce a využije ho k přípravě selského salátu.

Ať už se kloníte ke kterékoli metodě, pro praxi domácího kuchtíka bych já osobně preferoval způsob číslo jedna. A během tréninku na pololetní praktické zkoušky v kuchtické škole jsem koupil platíčko vajec a při experimentování jsem si zafixoval několik drobností, které vám přinesou stoprocentní spolehlivost.

1. Výběr hrnce: je vhodnější vybrat větší průměr. Až v něm vytvoříte vír, vydrží déle než v malém kastrůlku.

2. Var: k mnoha nezdarům dochází kvůli tomu, že necháte vodu příliš silně vřít. Bílek se pak roztrhá a máte po efektu. Vodu roztočte ve fázi, kdy se na dně teprve začínají tvořit bubliny, voda má zhruba 80 °C.

3. Nalévání do hrnce: vejce rozklepněte do mělké misky nebo hrníčku. Pak ho opatrně, třeba i přes lžíci vlijte do víru. Když se trefíte úplně do středu, bude naprosto dokonale kruhové. Daleko efektnější je, když ho umístíte lehce od středu. Bude mít tendenci se mírně rozvinout jako kometa, vy pak bílek lžící obmotáte kolem žloutku tak, abyste dosáhli kulovitého tvaru. Na talíři to vypadá daleko efektněji.

4. Doba vaření: záleží na tom, jak chcete mít vejce tekuté, obvykle stačí tři až čtyři minuty. Pokud si děláte vejce do zásoby, opatrně je můžete přemístit do vedlejšího hrnce se studenou vodou, aby se zastavila tepelná úprava a zůstalo uvnitř tekuté.

Jaké vychytávky k přípravě ztraceného vejce používáte vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Najdete na iDNES.cz