A jak připravíte 4 pořádné porce srnčího guláše?
Potřebujete: 600 g kančí kýty, sůl, 2 bobkové listy, 4 hřebíčky, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření, 200 ml bílého vína, šťáva z 1 citronu, 3 lžíce oleje, hrst sušených nebo 200 g čerstvých hub, 2 cibule, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 velké karotky, 80 g anglické slaniny, 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekaných bylinek (oregano, šalvěj, rozmarýn) a drcený černý pepř.
Kýtu očistěte a nakrájejte na kostky. Nasypte je do mísy, přidejte sůl, koření, víno a citronovou šťávu. Vše dobře promíchejte a nechte nejlépe přes noc marinovat.
Pak maso vyjměte z marinády (marinádu si ponechte) a v hrnci je na rozehřátém oleji zprudka orestujte. Podlijte je vodou a nechte dusit téměř doměkka.
Sušené houby namočte do studené vody a nechte je nabobtnat, čerstvé očistěte a pokrájejte. Cibule, celer i karotky očistěte a nasekejte na kousky.
Maso z hrnce vyjměte a základ vyrestujte na tuk. Krátce na něm opečte slaninu nakrájenou na kostičky, cibuli, hořčici a mouku. Přidejte marinádu, v níž bylo maso naložené, vodu, mrkev, celer, houby, utřený česnek, bylinky a povařené maso. Vše uvařte doměkka. Nakonec guláš dosolte a opepřete, podávejte ho s chlebem nebo houskovým knedlíkem.