Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Uvolněte ruku, radí Homola, jak být funky. A zahrajte si o kytaru

  0:07aktualizováno  0:07
Ve znamení funky je 19. díl naší kytarové školy, protože být funky je moderní v každé době. U kytary i v životě mi funky symbolizuje svižnost, uvolněnost, přímočarost. Prostě všechno to, co z člověka dělá prapor ve větru. Musím se při hře cítit hadrovitě, gumově, pružně, hlavně ne křečovitě a zarputile.

Já osobně vlastně hrát funky neumím, přesto ho tu učím. Můj styl se vyvinul z metalu a punku, kdy je ruka naopak ortodoxní a pevná. Tohoto „handicapu“ se zbavuji právě tímto cvičením, kdy se ruku snažím maximálně uvolnit.

Ukažte se a vyhrajte kytaru

Snažíte se hrát, trénujete na elektrickou kytaru a škola Honzy Homoly vám v tom pomáhá? Natočte svoji hru na kytaru podobně jako Honza níže a pošlete nám maximálně dvouminutové video. Svá videa nahrávejte do 15. prosince ZDE a připojte komentář a heslo KYTARA.

Nezáleží ani tak na úrovni hry, každý někdy začínal, přesto může být video zajímavé a originální. Mělo by prostě zaujmout tak, aby měl Honza Homola důvod vybrat jako výherce této krasavice od Kytary,cz jen vás.

Elektrická kytara WASHBURN RX22 FBLB je cenou pro výherce, který pošle...
Detail elektrické kytary WASHBURN RX22 FBLB, která je cenou pro autora...

Výherce získá kytaru WASHBURN RX22 FBLB

Pokud toužíte po jiné krásce, je dohoda na výběru jiného zboží v ekvivalentní hodnotě u firmy Kytary.cz, která elektrickou kytaru do soutěže věnovala, samozřejmě možná.

Vzpomenu si třeba na vynikajícího kytaristu Lukáše Chromka, bývalého člena kapely Airfare, který je zářným příkladem uvolněnosti a mrštnosti pravé ruky. Tak to má z mého pohledu vypadat.

A teď vlastní cvičení!

Čtyřem perkusivně hraným notám přiřadím písmeno „A“. Vznikne tedy schéma - A A A A.

Pak tyto noty zahraju plně, bez perkusivního chmatu, a označím je jako „B“. A máme tu - B B B B.

A teď začnu plné a perkusivní údery kombinovat, čímž nám vzniknou zajímavé vzorce. Na videu používám B A A A, tedy frázování na první dobu. A pokračuju s A B A A, A A B A a A A A B.

A pak už si můžu vymýšlet. B A B A, B B A B, A B A B, A A B B atd. Prostě mám tolik možností, že si s nima vystačím navěky.

Fotogalerie

Zní to možná složitě, ale v zásadě je princip velice jednoduchý. Stačí si uvědomit, že „A“ je úder perkusivní a „B“ plný.

A pozor! Podupávání nohy na první dobu bychom měli dodržet, abychom stále cítili začátek taktu. Záměrně používám slovo „měli dodržet“, protože u kytary neexistuje „musíme“. Překračování hranic a nedodržování pravidel je to, co z nás dělá originály.

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:




Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.