Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak udržet hospodu na malém městě. A jak Malér ve Vysočanech

Před dvěma lety navrhl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich provozovatelce hospody v Hazlově u Aše, ať se s manželem vykašlou na hospodu, kterou dotují až 100 tisíci měsíčně. Ať si za ty peníze raději koupí obytný vůz a objedou kus světa. Po dvou letech tedy ani nepočítal s tím, že by hospoda ještě vůbec byla v provozu.

Muž dotoval hospodu na malém městě v podstatě proto, aby se jeho žena nenudila, jak se ukázalo při předloňském natáčení pořadu Ano, šéfe! (více zde). Aby toho nebylo málo, lidé do ní po odvysílání dílu přestali chodit úplně. Zdeněk Pohlreich tedy při svém letošním letním návratu do Hazlova - v rámci navazující pořadu Už dost, šéfe! - pochyboval, zda se bude mít kam vracet.

V Hazlově a ve Vysočanech

Při první návštěvě Kuželny v Hazlově šéf na kuchaře ani na majitelku moc milý nebyl, přesto se mu podařilo paní Miroslavě otevřít oči. Nenechala se ale zlomit a do podnikání se pustila s o to větší vervou.

Dodává obědy přes ulici a dokonce své kuchaře zapřáhla ve vlastní malé výrobně knedlíků, která dodává nakrájené knedlíkové šišky hospodám v okolí (více ve videu). To jí pomáhá udržet hospodu soběstačnou. Je to hodně zvláštní způsob, ale u Aše zřejmě funguje. 

Prodělali a odstěhovali se do Vysočan

Ale ani v Praze není podnikání v pohostinství žádná legrace. Vyprávět by mohli manželé Plaší, kteří zainvestovali 5 milionů do vybavení luxusní restaurace Letem světem v pražských Petrovicích (čtěte zde). Protože ale nebyli schopni se s obcí domluvit na rozumných podmínkách pronájmu, místo výdělku na provozu těžce prodělali a s Prahou 15 se soudí.

"Jejich" zařízená hospoda je prý nyní k pronájmu za podmínek, po jakých sami po tři roky toužili. Když se je ale Zdeněk Pohlreich vydá zjistit osobně, je na úřadě odkázán na tiskovou mluvčí a nedozví se nic. 

Manželé se po bolestné a drahé zkušenosti s podnikáním raději přestěhovali do Vysočan. Obávaný šéf je ale rozpačitý už z názvu nové restaurace ležící na rozhraní Libně a Vysočan. La Maler, což není ani pořádně francouzsky, mu zrovna nepřijde jako ideální.

Majitelka si ale za jménem restaurace stojí, chtějí podávat hlavně středomořskou kuchyni. A snaží se držet Zdeňkových rad, které od něj loni dostali. Už proto, že si váží samolepky s jednou hvězdičkou, kterou jim tehdy udělil. Teď už se paní Plachá cítí na dvě, o to víc si je ale tedy šéf proklepne. Podívat se na to můžete ve středu ve 21:45 na Primě.

Chcete si vaření se šéfem zkusit na vlastní kůži?

Nenechte si ujít další živý přenos pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě v sobotu ve 20:15 na Primě. Naučíte se připravit citronové těstoviny s bazalkou, grilovaný filet z lososa a flambované ovoce. 

Seznam ingrediencí, potřebných k přípravě těchto receptů (jsou rozpočítané pro 4 osoby), abyste byli na sobotní večer připraveni:

Na citronové těstoviny s bazalkou si připravte 400 g těstovin (měly by to být dlouhé nudle, např. tagliolini), 100 ml kuřecího vývaru, 50 ml extra panenského olivového oleje, 80 g másla, 1 citron, 1 hrst čerstvých bazalkových lístků, 60 g sýru parmazánového typu (polovinu nastrouhanou, polovinu vcelku) a sůl.

Na grilovaný filet z lososa s opečenými bramborami nakupte 4 filety z lososa s kůží, 500 g brambor vařených ve slupce (nakrájených na 1 cm silné plátky), extra panenský olivový olej, kousek másla, 4 utřené stroužky česneku, čerstvě vymačkanou šťávu a nastrouhanou kůru ze 2 citronů, hrst směsi čerstvých bylinek (bazalku, rozmarýn, tymián a hladkolistou petrželku), mořskou sůl, čerstvě namletý pepř a kousky citronu na ozdobu.

Flambované ovoce připravíte ze 4 broskví, 1 vanilkového lusku, 40 g másla, 50 g hnědého cukru, čerstvě vymačkané šťávu z půlky citronu, 1 dl kubánského rumu a 4 porcí vanilkové zmrzliny. Potřebovat budete také misku s ledovou vodou.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...