Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejvíc mě těší, že se bojíte, co řeknu, libuje si Pohlreich na Moravě

  8:04
Ze zoufalé a skomírající restaurace v Moravské Třebové pomohla Pohlreichova loňská návštěva s pořadem Ano, šéfe! vybudovat slušný podnik. Letos se do Excalibru šéf i s kamerou vrátil, podobně jako do bavorské restaurace s českým majitelem. Jak to dopadlo, uvidíte na Primě ve středu večer v pořadu Už dost, šéfe!

Na Moravu Zdeněk Pohlreich dorazil, zrovna když v Excalibru nabízeli kromě běžné denní nabídky i husí hody. Nad husí krví v jídelním lístku se úplně zatetelil, protože ji od dětství neměl na talíři. (Představu, jak to v této restauraci vypadalo za první šéfovy návštěvy, si uděláte podle předchozího článku a videa zde).

Kromě krve ochutná Pohlreich i husí kaldoun, husí krky, husí prsa se švestkovou omáčkou, a z denní nabídky si vybere kuřecí prsa. V podstatě je se vším spokojen, takže kuchaře trochu napíná. Užívá si to, že mají z jeho hodnocení strach: "To je dobře, že se bojíte. Protože to znamená, že vám záleží na tom, co uslyšíte!"

Tři mladí kuchaři se ke své úlevě nakonec dozvědí, že pokrmy z jejich kuchyně nemají chybu, jen potřebují trochu dotáhnout.

Společně se Zdeňkem tedy vyladí husí krev i husí steak s opečenou kůrčičkou, který Zdeněk připraví s červeným zelím místo s grilovanou zeleninou. A odjíždí spokojen, že v Moravské Třebové měla jeho snaha smysl a viditelný přínos. Což mu koneckonců potvrdí i místní, kteří do Excalibru chodí na jídlo.  

Dospělého nepřevychováš, lituje Pohlreich

Druhou přepadovkou šéf poctí českého kuchaře Romana a jeho německou partnerku Sabrinu, kteří se v Bavorsku snaží o dobrou gastronomii. A vařit umějí. Přesto tam byl Pohlreich už při minulé návštěvě z hodně věcí v rozpacích (jak tam servírovali místo lososa pangase, si připomenete zde).  

Na první pohled je Wirtshaus in der Pupplinger Au upravený a má krásně nazdobenou fasádu. Na jídelním lístku však udiví podivná veganská jídla napodobující kuřecí stehna, která si německý kuchař obhajuje svérázným způsobem. Vysvětluje zděšenému Pohlreichovi, že když někdo přestává jíst maso, chce jídlo, které jako maso bude aspoň vypadat.

Ale to není to nejpodstatnější, co Zdeňka Pohlreicha v této bavorské hospodě zklame. Vadí mu spousta much a nepořádek v kuchyni, kuchař odmítající vracet v horku omáčku do lednice, aby se moc nenachodil, mražené moučníky a palačinky, Romanovy vytáčky a vyhýbavé odpovědi. A je mu jasné, že dokud se nezmění Romanův způsob myšlení, těžko se může změnit něco zásadního v jeho podniku. Není divu, že popadne fén, aby odlepil dříve udělenou a podnik kladně hodnotící samolepku. Klasiku přitom umí Roman a jeho kuchaři připravit výtečně.

Chcete si také zkusit, jak se vaří s Pohlreichem za zády?

Pokud si chcete na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je vařit spolu s šéfkuchařem, nenechte si ujít další živý přenos v sobotu ve 20:15 na Primě. Spolu s Alešem Hámou se naučíte připravit kuřecí kari s rýží, pikantní zeleninový salát s hovězím masem a jako dezert ananas s vanilkovou zmrzlinou. Zde je seznam ingrediencí (rozpočty jsou pro 4 osoby), potřebných k přípravě receptů, abyste byli na sobotní večer připraveni:

Na pikantní zeleninový salát s hovězím masem nakupte 300 g hovězí roštěné nebo svíčkové a nakrájejte ji na nudličky. Na salát si připravte 2 rajčata, půl  hlávky čínského zelí, 4 šalotky, půlku salátové okurky, 3 jarní cibulky, 1 hrst lístků čerstvého koriandru, 1 hrst lístků čerstvé bazalky a extra panenský olivový olej. Na dresink budete potřebovat thajskou rybí omáčku, 2 limetky, 2 lžičky hnědého cukru a 2 čerstvé chilli papričky, nasekané na jemno.

Na kuřecí kari s rýží budete potřebovat 4 vykostěná kuřecí stehna, 30 ml rostlinného oleje, 1 plechovku kokosového mléka (cca 400 ml), 1 lžičku červené kari pasty, 4 kafrové - limetkové lístky (ty můžete nahradit čerstvě vymačkanou šťávou z půlky limetky), 1 červenou papriku nakrájenou na kousky, 1 menší cuketu nakrájenou na kousky, velkou hrst čerstvých bazalkových lístků, velkou hrst čerstvých koriandrových lístků, vařenou rýži jako přílohu a wok pánev.

Na ananas s vanilkovou zmrzlinou si připravte 1 zralý ananas, 4 porce kokosové zmrzliny, 40 g másla + 20 g másla do omáčky (vychlazeného a nakrájeného na kostičky), 1 citron, půlku vanilkového lusku, 100 ml 100% ananasového džusu, 60 g hnědého cukru, 20 cl bílého rumu a pár lístků čerstvé máty.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....