Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar

Zapomeňte na „slunce, seno, jahody přístup“, mořské plody si zamilujete, říká Pohlreich o kalamárech, krevetách, slávkách nebo italských mušlích vongole. Na vaření jsou mořské plody to nejjednodušší. Ze všeho nejdůležitější je ohlídat si, abyste z nich cítili moře a ne rybinu.

„Odpor k plodům moře má většinou jen ten, kdo je v životě nejedl. Už bychom mohli být o kousek dál,“ odráží Zdeněk Pohlreich hned na počátku dalšího premiérového dílu Teď vaří šéf! případné námitky, že mušle, kalamáry či krevety nemají na našem středoevropském jídelníčku co dělat.

Dnes není problém, aby se ryby a další plody moře i u nás dostaly na pult stejně čerstvé jako třeba zelenina. Jen musíte poznat, jak mají vypadat a vonět (fígle, jaké radí při výběru Ital Emanuelle Ridi, najdete i s videem zde).  

Pokud novému Pohlreichovi neodoláte, možná z obrazovky i ucítíte vůni restované zeleniny i bylinek. Naučíte se, jak poznat mušle, které se vyplatí vyhodit (jiné pravidlo platí, když plavou ve studené vodě a přesně obráceně to je, když jsou uvařené), tedy nebýt lakomí a neriskovat, protože to nestojí za to.

Krevety zužitkujte celé, nic nevyhazujte. Škoda je i slupek

Kromě cenných rad, jak co zpracovat a několika jednoduchých receptů, odhalí  v nedělní podvečer na Primě svérázný šéfkuchař doslova rodinné stříbro především pro ty, kteří milují krevety (třeba s pastou, tedy s těstovinami, na něž také přidá recept), ale je jim líto poměrně velkého odpadu, který po jejich oloupání zbude. Jde o recept na skvělý vývar ze slupek jakýchkoli korýšů.

Stačí kvalitní olej, zelenina, nějaký ten alkohol, trocha mouky a smetana a získáte silnou voňavou a pikantní polévku, takzvaný bisque (čti bisk). Což je podle Pohlreicha sice polévka jako každá jiná, ale hodně vymazlená díky bylinkám, koření, zelenině i koňaku. Ale nepředbíhejme.

Krevety je nejprve potřeba oloupat, což připadá šéfovi možná zábavnější než draní peří. Tedy pokud si užíváte vůni moře na svých prstech. Vyloupané krevety uložte do lednice na další úpravu, hlavy, slupky a ocásky krevet využijete do vývaru. Nejprve ale připravte zeleninový základ.

Na dno kastrolu kápněte trochu olivového oleje, kapku ořechového a postupně přihazujte pokrájenou zeleninu. „Když celer, tak jednoznačně řapíkatý, chuť bulvy nejde s chutí plodů moře vůbec dohromady,“ vysvětluje šéf. Hodí se i pórek, rozmáčknutý stroužek česneku, jedna dvě mrkve, cibule. Pěkně je orestujte, přidejte pár napůl překrojených cherry rajčátek a nakonec slupky z krevet. Opět orestujte, vůně už bude nabírat na intenzitě.

Pak přidejte kapku kvalitního alkoholu, nejlepší je brandy, a trošku portského. Alkohol nechte odpařit, pak pro zlepšení chuti přidejte trochu rajského protlaku nebo drcených rajčat, dvě tři chilli papričky pro pikantní chuť, větvičku estragonu, bobkový list a trochu tymiánu. Jakmile se odpaří voda, přidejte trošku hladké mouky, promíchejte, zalijte vodou, osolte, opepřete, přikryjte pokličkou a nechte 40 minut probublávat.

Poté přidejte trochu smetany, která do sebe absorbuje chutě a vůně. Pak teprve stáhněte z plotny a pečlivě přeceďte. Nebojte se hmotu v cedníku opravdu vymačkat, ať se nepřipravíte ani o lžíci polévky. „Ta vůně je nepopsatelná, ale pokusím se: voní to jako prase,“ konstatuje nad bisquem Pohlreich. Nakonec zašlehejte kousek másla pro jemnou chuť a můžete podávat. Jakmile ochutnáte, slupky z krevet už nikdy nevyhodíte.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...