Šéf dělí ledové mlsání na tři tipy: sorbety, které vůbec neobsahují mléčnou složku a jsou většinou ovocné. Pak gelato připravené z mléka, a nakonec hodně tučnou zmrzlinu ze smetany. Pokud tedy zmrzlinu milujete a chcete si zamlsat bez velkých výčitek, zkuste mléčnou variantu.
Potřebovat budete plnotučné mléko a vaječné žloutky, cukr, na ochucení citronovou kůru a silné espresso. A nakonec zmrzlinovač, tedy přístroj na výrobu zmrzliny. Vyzkoušet to ale lze i bez něj, pokud máte mrazák - zmrzlinový krém prostě během mražení občas vyndáte a promícháte.
Jak na přípravu zmrzliny |
Vlastní příprava je podle šéfa zázračně jednoduchá, podívejte se na video. Do rendlíku si dáte na sporák ohřívat mléko, mezitím si v misce vyšleháte žloutky s cukrem a ochutíte je citronovou kůrou. K vroucímu mléku přidáte šálek silné kávy a za stálého šlehání ho přilijete do misky k vyšlehaným žloutkům.
Pak tento mix vlijete zpět do kastrolu, postavíte na sporák a za stálého míchání metličkou necháte malinko zhoustnout - o to se postarají žloutky. Ovšem musíte směs hlídat, aby se nezačala vařit!
Pak houstnoucí směs nalijete zpět do porcelánové misky a necháte zchladnout - pokud jí v tom chcete pomoci, můžete ji promíchávat. To už je čas, kdy získaný krém nalijete do zmrzlinovače, případně uložíte do mrazáku.
Pro srovnání si můžete vyzkoušet, jak se připraví a jak chutná jemná tučná zmrzlina ze sladké smetany a čaje matcha. Zmrzlinovač na to za každou cenu opravdu nepotřebujete, krém ztuhne za čtyři až pět hodin i v mrazáku.
Kromě zmrzliny vyrobené z mléka, a ne ze smetany, připraví Zdeněk Pohlreich ve svém již devátém celodenním menu v úterý večer na Primě také bílkovou omeletu s uzeným pstruhem pro ty, co se bojí žloutků, či hřebenatky s houbovým vývarem. Třešničkou bude králík, jako symbol lehké stravy, a to se špaldou ochucenou ananasem a chilli. A nakonec, na večeři, zelená čočka s brokolicí, pancettou a karotkou.