Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde jenom o to vybrat správné maso a dát mu čas při pečení, až dostatečně změkne.

„Vzniklo to v Americe jako styl barbecue, kdy se grilovaly velké kusy masa i s kůží a kostmi. Takový kus masa není tak snadné vysušit,“ popisuje šéfkuchař Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky z restaurace Urban Pub Koley. Základem je napřed maso při vysoké teplotě zapéct, aby dostalo barvu a zatáhlo se, a pak podlité a přikryté několik hodin dusit při nízké teplotě.

Původně grilované maso se navíc při nízké teplotě udilo i v kouři, aby získalo specifickou chuť. Přidávaly se mokré hobliny dřeva, které dávaly do masa vůni.

Když budete trhané maso připravovat doma, je ideální zvolit kus masa i s kůží. „Ideální třeba z vepřového je plec nebo ramínko (to je ten kousek masa nad plecí), ale můžete využít i zvěřinu, jehněčí. Skvělá jsou kachní stehna, ale klidně je možné použít i hovězí,“ vypočítává Kubec. Připomíná, že nevhodná jsou příliš libová masa, takže třeba u hovězího kupte krk, který obsahuje kolagen (podobně jako kližka), který po udušení dává masu skvělou chuť.

Pokud seženete maso i s kůží, je ideální ji nakrájet na mřížku, pak přidat hrubou sůl a pepř a vetřít koření do masa. Můžete přidat bylinky – například tymián, rozmarýn, někdo přidává i zeleninu. Na videu uvidíte, že kuchař do pekáče přidal i nahrubo krájenou cibuli, s česnekem také neuděláte chybu.

Než maso připravíte, rozehřejte troubu na 180–200 °C a nechte zhruba na půl hodinky zapéct. Pak maso podlijte vodou nebo vývarem, zakryjte alobalem a nechejte dvě až tři hodiny péct na 120 °C. Zhruba vždy po hodině kontrolujte, a případně dále podlévejte, dokud maso nezměkne tak, že se bude drolit pod prsty.

Samozřejmě recepty ukazují, že se maso trhá vidličkou z většího kusu, od toho název trhané, ale na videu uvidíte, jak si s ním poradí i lidské prsty.

Když máte maso hotové, je už jen na vás, jak si s ním poradíte. Když půjde do sendviče, nemusíte ho nijak ochucovat, vystačíte si se zeleninou, salátem. Tady záleží jen na invenci kuchaře a okamžité chuti. Nebo je možné připravit si jednoduchou omáčku. Třeba troška jablečného octa, sojové omáčky, chilli, medu, které maso dochutí, když půjde na salát.

„Použije ho každý, Ital do pizzy, k nokům, do těstovin. Asiat ho využije se sladkokyselou omáčkou na rýži a třeba i Čech do bramboráků nebo bramborových knedlíků, na bramborovou kaši. Američani do burgerů a do wrapů, Španělé do tacos,“ vyjmenovává šéfkuchař.

Podle něj se není co divit, že taková masa jsou v posledních letech velmi populární. „Vlastně to odpovídá i tomu, jak se snažíme vařit i my v restauracích. Pečeme pomalu, abychom zachovali masu co nejvíce chuti a šťávy, konfitujeme kachny, vyvarujeme se teplotním šokům, aby se hostům dostalo na talíř jen to nejlepší,“ uzavírá Executive Chef z Urban Pub Koley Miroslav Kubec.

A je jenom logické, že připravit si předem přes noc maso v restauračním zázemí je ideální recept, jak ráno vyjet do ulic a nabízet jídlo s sebou v exkluzivní kvalitě během celého dne. A jak to ostatně nabízejí například i foodtrucky po celém světě (o jednom takovém jsme psali zde).

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...