Vaření a recepty
Sledovat další díly na iDNES.tvPo zhlédnutí přípravy několika nových receptů pravděpodobně dostanete chuť si podle Zdeňka Pohlreicha zase něco dobrého uvařit. Navíc šéf pokračuje v započatém trendu lehkého vaření, kde se však není třeba bát striktních zákazů.
Neváhá v rozumné míře používat cukr, i když hnědý třtinový, nebo tučnou smetanu, protože je zdravější a chutnější. Šéf prostě vaří zdravě, jakkoliv toto označení nemá rád, jak prozradil v rozhovoru před dvěma lety. Tedy v době, kdy s touto lehkou linkou v kuchyni i kvůli vlastním zdraví začal.
A jeho vaření to sluší, získalo tím na pestrosti a nic neztratilo na sexappealu. Jednoduše a bez emocí potvrzuje, že jíst se má prostě a jednoduše všechno.
A že čerstvé suroviny jsou základ, podobně jako snídaně. Tak proč si třeba v neděli ráno neudělat batátové placičky jako zdravější verzi lívanců či vaflí. Můžete si přivstat podobně jako šéf a překvapit partnera nebo celou rodinu. Těsto si lze navíc připravit s předstihem.
Sladké brambory Zdeněk Pohlreich doporučuje proti podzimním depresím:
17. října 2016 |
A nebo si přichystejte nedělní brunch z restovaných lišek plných vitaminu D, zvlášť pokud většinu týdne sedíte u počítače a nedostanete se na sluníčko. V kombinaci s česnekem použitým do omáčky budou mít pořádnou sílu.
Podobně mohou nadchnout plněná kuřecí prsa s gorgonzolou. A dalo by se pokračovat - podobně jako v minulých řadách vám totiž v Teď vaří šéf Pohlreich během půlhodinky vykouzlí menu na celý den.
Vraťme se však ještě k batátovým placičkám s ovesnými vločkami. Příprava je snadná, v úvodním videu najdete její zkrácenou verzi. Na těsto si ve vodě se špetkou soli uvaříte oloupané a pokrájené batáty.
Mezitím do misky nasypete hrst ovesných vloček, přidáte trochu hnědého cukru, špetku skořice a přiměřeně prášku do pečiva, aby těsto malinko vyběhlo. Přidáte celé vejce, trochu mandlového mléka, vše smícháte a necháte odpočinout. Vločky díky přidané tekutině začnou měknout.
Polotučný tvaroh, kterým placičky po upečení dochutíte, si mezitím rozmíchejte v misce, přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a čerstvé citronové a pomerančové šťávy, trochu hnědého cukru, špetku skořice a vanilky a rozmíchejte. Pohlreich doporučuje přidat i pokrájené svatojánské ořechy, což jsou zelené, ještě měkké vlašské ořechy naložené v nálevu.
Uvařené batáty slijte, nechte vychladnout, rozmixujte a získanou hmotu smíchejte s těstem připraveným z vloček. Upečte z něj placičky, servírujte s lžící ochuceného tvarohu a dostupným čerstvým ovocem.