Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: V Ukrajince myjící nádobí Pohlreich odhalil veganskou kuchařku

  0:23aktualizováno  0:23
„Kristýno, je to dobrý jako prase, víte?“ zahlaholí bodře Zdeněk Pohlreich, když ve veganském podniku ochutná plněné zelné listy od sympatické prošedivělé Ukrajinky, která v podniku myje nádobí. „Děkuji,“ uculuje se skromná dáma, kterou od škopku s nádobím odtrhlo až natáčení dalšího dílu Ano, šéfe!

Majitelem restaurace veganské restaurace Plevel je Vojtěch Jílek, mladý nadšenec hojně cestující po světě, kterému už od dětství záleželo na tom, co jí, a jak to vnímá jeho tělo. I díky tomu se mu zhruba před dvěma lety podařilo za podpory miliardáře Karla Janečka otevřít v pražských Vršovicích (reportáž o tomto pražském fenoménu zde) veganskou restauraci.

Fotogalerie

Svou svíčkovou ze sójového masa ani kachnou ze seitanu, tedy pšeničného lepku, ale pozvaného Zdeňka Pohlreicha neoslnil. I když ten si neodpustí poznámku, že horší je, když jako to sojové chutná skutečné maso.

Lze ale vůbec připravit veganské jídlo, které nadchne i totálního masožravce, jako je právě šéf? „Restaurace Plevel je z úplně jiného světa, pro jinou klientelu a s úplně jinou náladou. Myslel jsem, že už mě nemůže nic překvapit, ale tady jsem zíral,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich na skupinu nadšenců, kteří si získali jeho sympatie urputností a opravdovostí, s jakou své jiné a mnohdy vysmívané cestě věří.

Tu pravou měli za zády

Mladé osazenstvo doplňovala Ukrajinka Kristýna, postarší paní myjící nádobí, která se před štábem rozpovídala o tom, jak na Ukrajině příliš nejedí maso ne proto, že by nebylo, ale kvůli víře. A zkušený šéfkuchař zavětřil potenciál.

Zdeněk Pohlreich během rozhovoru s Ukrajinkou Kristýnou. V Plevelu myla nádobí, aniž by je napadlo, že je studnicí receptů na bezmasá jídla.
Ukrajinka Kristýna připravuje plněné zelné listy. Tradiční bezmasé jídlo.
Kristýna, pomocnice na mytí nádobí, servíruje právě připravené plněné zelné listy, tradiční bezmasé jídlo z Ukrajiny.
Od šéfa získala Ukrajinka Kristýna za své umění v kuchyni  jednoznačně palec nahoru.

V kuchyni sice věděli, že Kristýnu jejich veganská kuchyně zajímá a ráda si listuje kuchařkami, ale nikdy je nenapadlo podívat se na to z druhé strany a zajímat se o to, co bezmasého vaří ona sama. Volnou ruku dostala až s Pohlreichovou návštěvou. A úžasně zazářila, jak je vidět v úvodním videu.

A nakolik našli společnou řeč i vegani z Plevele a Zdeněk Pohlreich? Šéf si jednoznačně odnesl jiný pohled na stravování i poznání nových surovin a jejich využití v kuchyni. Vegani zase díky jeho invenci i několika receptům bez masa zjistili, že i veganské jídlo lze ochutit tak, že si opravdu dáte do nosu.

I Zdeněk Pohlreich umí bezmasou kuchyni. A dokonce na grilu (více zde):

Možná si i vy spolu se šéfem můžete poopravit svůj názor na to, co vůbec znamená veganství, při sledování dalšího dílu premiérové podzimní řady Ano, šéfe! ve čtvrtek večer na Primě. Každopádně je to inspirativní díl.

„Máte výhodu, že srovnání je minimální, a můžete si užívat pozici jednookého krále mezi slepými. Což se v příštích několika letech myslím dramaticky změní, a pokud ten koncept neuchopíte správným způsobem, tak vám nějaký bakelitový kachny nepomůžou,“ uzavřel Pohlreich narážkou na „kachní maso“ ze seitanu, když se na jaře při své kontrolní návštěvě do Plevelu vrátil.

Kulinářský zážitek

Máte rádi kvalitní jídlo a rádi ochutnáte něco nového? Co takhle lahodné sushi, šťavnatý steak, nebo zvěřinové speciality? Dle chuti si na Raketa.cz vybere opravdu každý, a ještě ušetří.

Autor:




Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Další z rubriky

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.