Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Chlap se nemusí cpát masem, to je předsudek, říká Pohlreich

  0:15aktualizováno  0:15
„U nás doma vedou žebra, pěkně naložený a hodně dlouho a pomalu pečený. Pak v podstatě jakýkoliv rychlý burger a steak,“ prozrazuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který natočil dalších sedm dílů pořadu Rozpal to šéfe. Přesto hned v prvním díle v neděli v podvečer na Primě nabídne recepty bez masa.

Že by si svérázný šéfkuchař sedl ke stolu a hloubal nad novými recepty, tak to podle něj nefunguje. „Inspirace je u mě především o materiálu jako takovým, o surovině, a tu je potřeba respektovat. Většinou tomu pak dám nějakou docela jednoduchou podobu. Nehledám v tom nějaký velký komplikace,“ popisuje vznik jeho nových grilovacích receptů.

Fotogalerie

A protože gril vnímá jenom jako „jinou kuchyň“, je přesvědčený, že se na něm má připravovat úplně všechno. Takže i bezmasá jídla.

„Vařím je rád, protože když jsme natáčeli, tak člověk u toho grilu stojí pět dní a pořád maso, maso, maso... Takže je hrozně osvěžující udělat díl, kde jídla nejsou masitý,“ přiznává. Přípravu houbových špízů, plněných rajčat či grilovaných baget s modrým sýrem a hruškami si užil.

Navíc jsou recepty skutečně jednoduché. Na grilovaná rajčata vám kromě této zeleniny stačí pár plátků toustového chleba, čerstvé bylinky, olivový olej, pepř a sůl. Rajčata jednoduše seříznete, vydlabete, šťávou z rajčat a trochou olivového oleje zvlhčíte najemno pokrájené kostičky toustového chleba, ochutíte posekanými bylinkami, opepříte, osolíte, promícháte, touto směsí rajčata naplníte a můžete grilovat. Při 180 až 200 °C zhruba 8 minut, takto:

Bezmasé recepty jsou na pořadu dne, do jídelníčku patří

Jak jde dohromady chlapské grilování a bezmasá jídla? „To je věc, která se blíží mílovýma krokama i do gastronomie v Čechách. Nemám rád, když se bezmasýmu vaření říká veganský nebo vegetariánský. Myslím si, že jídla ve kterých není maso, mají svoje velký opodstatnění,“ konstatuje lakonicky.

Sám určitě nepatří k těm, kteří maso jedí denně, i když k tomu podle vlastních slov má blízko. „Já už toho masa sněd tolik, že mě to určitě neuškodí. Chlap se nemusí cpát masem, to jsou předsudky. Stejně jako že má mít pleš a smrdět. Nemusí jíst maso každej, stačí pleš. Dnes už je ta doba trošičku jiná, doufejme,“ dívá se na bezmasé grilování jako na čerstvý vítr.

Grilování přitom pro něj není žádný rituál, jen další způsob, jak připravit něco zajímavého k jídlu. „I když to je samozřejmě jeden z nejjednodušších způsobů, jak pohostit větší skupinu lidí, protože to jde většinou rychle a snadno. A určitě je to fajn,“ přiznává, že vaření pod širým nebem svoje kouzlo jednoznačně má.

A i když to pro něj vyloženě rituál není, doufá, že pro hodně lidí ano. „Protože je to z těch momentů, kdy chlapi můžou u vaření vynikat a mě to přijde hrozně pěkný,“ uzavírá šéfkuchař s grilem za zády. .

Kdo si grilování bez masa neumí představit, může si připomenout Pohlreichovy rady, jak připravit maso na pořádný hovězí burger (více zde):

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.