VIDEO: Chlap se nemusí cpát masem, to je předsudek, říká Pohlreich - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Chlap se nemusí cpát masem, to je předsudek, říká Pohlreich

  0:15
„U nás doma vedou žebra, pěkně naložený a hodně dlouho a pomalu pečený. Pak v podstatě jakýkoliv rychlý burger a steak,“ prozrazuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který natočil dalších sedm dílů pořadu Rozpal to šéfe. Přesto hned v prvním díle v neděli v podvečer na Primě nabídne recepty bez masa.
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich to zase rozpálí! | (1:08) | video: iDNES.cz

Že by si svérázný šéfkuchař sedl ke stolu a hloubal nad novými recepty, tak to podle něj nefunguje. „Inspirace je u mě především o materiálu jako takovým, o surovině, a tu je potřeba respektovat. Většinou tomu pak dám nějakou docela jednoduchou podobu. Nehledám v tom nějaký velký komplikace,“ popisuje vznik jeho nových grilovacích receptů.

A protože gril vnímá jenom jako „jinou kuchyň“, je přesvědčený, že se na něm má připravovat úplně všechno. Takže i bezmasá jídla.

„Vařím je rád, protože když jsme natáčeli, tak člověk u toho grilu stojí pět dní a pořád maso, maso, maso... Takže je hrozně osvěžující udělat díl, kde jídla nejsou masitý,“ přiznává. Přípravu houbových špízů, plněných rajčat či grilovaných baget s modrým sýrem a hruškami si užil.

Navíc jsou recepty skutečně jednoduché. Na grilovaná rajčata vám kromě této zeleniny stačí pár plátků toustového chleba, čerstvé bylinky, olivový olej, pepř a sůl. Rajčata jednoduše seříznete, vydlabete, šťávou z rajčat a trochou olivového oleje zvlhčíte najemno pokrájené kostičky toustového chleba, ochutíte posekanými bylinkami, opepříte, osolíte, promícháte, touto směsí rajčata naplníte a můžete grilovat. Při 180 až 200 °C zhruba 8 minut, takto:

Pohlreich radí, jak grilovat plněná rajčata | (2:05) | video: FTV Prima

Bezmasé recepty jsou na pořadu dne, do jídelníčku patří

Jak jde dohromady chlapské grilování a bezmasá jídla? „To je věc, která se blíží mílovýma krokama i do gastronomie v Čechách. Nemám rád, když se bezmasýmu vaření říká veganský nebo vegetariánský. Myslím si, že jídla ve kterých není maso, mají svoje velký opodstatnění,“ konstatuje lakonicky.

Sám určitě nepatří k těm, kteří maso jedí denně, i když k tomu podle vlastních slov má blízko. „Já už toho masa sněd tolik, že mě to určitě neuškodí. Chlap se nemusí cpát masem, to jsou předsudky. Stejně jako že má mít pleš a smrdět. Nemusí jíst maso každej, stačí pleš. Dnes už je ta doba trošičku jiná, doufejme,“ dívá se na bezmasé grilování jako na čerstvý vítr.

Grilování přitom pro něj není žádný rituál, jen další způsob, jak připravit něco zajímavého k jídlu. „I když to je samozřejmě jeden z nejjednodušších způsobů, jak pohostit větší skupinu lidí, protože to jde většinou rychle a snadno. A určitě je to fajn,“ přiznává, že vaření pod širým nebem svoje kouzlo jednoznačně má.

A i když to pro něj vyloženě rituál není, doufá, že pro hodně lidí ano. „Protože je to z těch momentů, kdy chlapi můžou u vaření vynikat a mě to přijde hrozně pěkný,“ uzavírá šéfkuchař s grilem za zády. .

Kdo si grilování bez masa neumí představit, může si připomenout Pohlreichovy rady, jak připravit maso na pořádný hovězí burger (více zde):

30. května 2011

Jak na přípravu masa na hovězí burger | (1:18) | video: Prima TV
Autor:

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Odpočiňte si na grilu od masa. I vegetariánské pokrmy mohou chutnat geniálně

Grilované špízy z tofu s medem v jogurtové cajun marinádě a dipem ze zauzeného...

Grilovací sezona je v plném proudu, po mase to chce trochu odlehčit. Proto vám dneska video Hoď to...

V soutěžním grilování vyhrál banán. Ceny putují za novými majiteli

Grilované banány se zmrzlinou

Žádné maso ani zelenina, ale sladká tečka. Nejvíc bodů v anketě o nejlepší recept z domácího...

Ochutnejte pstruha marinovaného v bourbonu. Tajný tip Grilovací akademie

Marinovaný pstruh s caponatou

Seriál Čerstvá ryba, kvalitní zelenina, dobrý destilát a samozřejmě výkonný gril. To vše dohromady vytvoří...

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025