Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tohle Pohlreich ještě nezažil. Bouda v Obřím dole byla drsný punk

  0:01aktualizováno  0:01
Nikdy si prý nemyslel, že něco podobného vysloví. „Sem ty lidi jezděj kvůli tomu, jak je to tu krásně vošklivý. Pokrok už došel tak daleko, že už to všem leze na nervy,“ konstatoval Zdeněk Pohlreich po setkání s hosty trochu omšelé Boudy v Obřím dole pod Sněžkou.

Lehce otřesen se tedy šéf raději věnuje kuchyni podniku, jehož provozovatelka chce poradit, jak udělat z tuctové hospody vyhlášenou. Aby se lidé vraceli.

Ne že by zdejší kuchař neměl ponětí, co a jak vařit. Jenže jinak příjemný šestadvacetiletý kluk, který utekl z Prahy zřejmě před sebou samým, se tváří, že to nejlepší už dávno uvařil. A spoustu věcí prostě jen neřeší, protože ho nic netlačí.

Fotogalerie

Rutina v kuchyni, kde si často musí sám i mýt nádobí, ho ale údajně ubíjí. Kvalitní suroviny, které se snaží provozovatelka Klára Veverková nakupovat v řadě případů přímo od farmářů, je schopen zazdít třeba tím, že jinak výborný řízek klidně vědomě naservíruje se zatuchlou strouhankou a šťouchanými brambory čpícími po zemině.

Od šéfa dostane po zásluze za uši, ale hlídat si ho musí jeho šéfová. Ta ovšem kontroluje výstupy z kuchyně čistě namátkou. Jako absolventka hotelové školy je sice z oboru, ale sama si není úplně jistá, zda umí personálu jasně říct, co po něm chce a důsledně na tom trvat.

Hřeší na to nejen kuchař, ale evidentně i její přítel, který má na starosti zásobování a údržbu. A na stavu pokojíků určených pro hosty je to bohužel výrazně znát.

Koncepčně by Klára boudu ráda viděla jako příjemné místo pro letní sezonu (nejen proto je bouda momentálně zavřená, takže na běžkách si tam nedáte ani grog), kde bude moci nabízet vyhlášenou kuchyni se zvěřinou, skvělým vepřovým mangalica (o plemeni prasat s jinou chutí masa čtěte zde) či med od vlastních včel. Tak, aby na model „táta si dá pivo, máma maximálně skleničku a vybalíme si svačiny“ rodiny zapomněly a chtěly se do Boudy vrátit právě kvůli její kuchyni.

Řízek se zatuchlou strouhankou a s brambory s chutí zeminy není úplně tím...
Dobré brambory hned jinak voní, a hlavně chutnají.
I dobré brambory ale potřebují dochutit, kuchař by je nikdy neměl na stůl...
Když Krkonoše, tak jídla z brambor. Připravujete je každý den ze základní...

Řízek se zatuchlou strouhankou a s brambory s chutí zeminy není úplně tím pravým ořechovým; a i když pak koupíte opravdu dobré brambory, je potřeba je dochutit. Ale hlavně se z nich dá uvařit spousta výborných jednoduchých krkonošských jídel, která stojí za hřích.

Zvládne to Klára s kuchařem demotivovaným každodenní rutinou, podávajícím třeba kančí i jiné kvalitně připravené maso bez omáčky jen proto, že je líný ji z ořezu z masa připravit? Práci v kuchyni navíc komplikuje její nesmyslné uspořádání, kvůli kterému se všichni naběhají jako pošťáci, či chybějící vybavení, ať už jde o odvětrávání, troubu či myčku.

Nakonec ani nejde o vaření. Nejdřív si tu musí vyřešit vztahy

Jenže tyto v podstatě triviální a snadno odstranitelné překážky na cestě k lepší kuchyni a spokojenějším hostům bohužel zdaleka nejsou jedinými problémy, které v Boudě v Obřím dole nakonec vybublají na povrch. Nedořešené osobní i majetkové vztahy z minulosti provozovatelku boudy pod Sněžkou drsně doženou.

Stejně jako natáčecí štáb i diváky dalšího premiérového dílu Ano, šéfe! tak ve čtvrtek večer na Primě čeká jedno z nejdramatičtějších rozuzlení, jaké pořad během několika let natáčení zažil.

Autor:




Nejčtenější

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.