Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tohle Pohlreich ještě nezažil. Bouda v Obřím dole byla drsný punk

  0:01aktualizováno  0:01
Nikdy si prý nemyslel, že něco podobného vysloví. „Sem ty lidi jezděj kvůli tomu, jak je to tu krásně vošklivý. Pokrok už došel tak daleko, že už to všem leze na nervy,“ konstatoval Zdeněk Pohlreich po setkání s hosty trochu omšelé Boudy v Obřím dole pod Sněžkou.

Lehce otřesen se tedy šéf raději věnuje kuchyni podniku, jehož provozovatelka chce poradit, jak udělat z tuctové hospody vyhlášenou. Aby se lidé vraceli.

Ne že by zdejší kuchař neměl ponětí, co a jak vařit. Jenže jinak příjemný šestadvacetiletý kluk, který utekl z Prahy zřejmě před sebou samým, se tváří, že to nejlepší už dávno uvařil. A spoustu věcí prostě jen neřeší, protože ho nic netlačí.

Fotogalerie

Rutina v kuchyni, kde si často musí sám i mýt nádobí, ho ale údajně ubíjí. Kvalitní suroviny, které se snaží provozovatelka Klára Veverková nakupovat v řadě případů přímo od farmářů, je schopen zazdít třeba tím, že jinak výborný řízek klidně vědomě naservíruje se zatuchlou strouhankou a šťouchanými brambory čpícími po zemině.

Od šéfa dostane po zásluze za uši, ale hlídat si ho musí jeho šéfová. Ta ovšem kontroluje výstupy z kuchyně čistě namátkou. Jako absolventka hotelové školy je sice z oboru, ale sama si není úplně jistá, zda umí personálu jasně říct, co po něm chce a důsledně na tom trvat.

Hřeší na to nejen kuchař, ale evidentně i její přítel, který má na starosti zásobování a údržbu. A na stavu pokojíků určených pro hosty je to bohužel výrazně znát.

Koncepčně by Klára boudu ráda viděla jako příjemné místo pro letní sezonu (nejen proto je bouda momentálně zavřená, takže na běžkách si tam nedáte ani grog), kde bude moci nabízet vyhlášenou kuchyni se zvěřinou, skvělým vepřovým mangalica (o plemeni prasat s jinou chutí masa čtěte zde) či med od vlastních včel. Tak, aby na model „táta si dá pivo, máma maximálně skleničku a vybalíme si svačiny“ rodiny zapomněly a chtěly se do Boudy vrátit právě kvůli její kuchyni.

Řízek se zatuchlou strouhankou a s brambory s chutí zeminy není úplně tím...
Dobré brambory hned jinak voní, a hlavně chutnají.
I dobré brambory ale potřebují dochutit, kuchař by je nikdy neměl na stůl...
Když Krkonoše, tak jídla z brambor. Připravujete je každý den ze základní...

Řízek se zatuchlou strouhankou a s brambory s chutí zeminy není úplně tím pravým ořechovým; a i když pak koupíte opravdu dobré brambory, je potřeba je dochutit. Ale hlavně se z nich dá uvařit spousta výborných jednoduchých krkonošských jídel, která stojí za hřích.

Zvládne to Klára s kuchařem demotivovaným každodenní rutinou, podávajícím třeba kančí i jiné kvalitně připravené maso bez omáčky jen proto, že je líný ji z ořezu z masa připravit? Práci v kuchyni navíc komplikuje její nesmyslné uspořádání, kvůli kterému se všichni naběhají jako pošťáci, či chybějící vybavení, ať už jde o odvětrávání, troubu či myčku.

Nakonec ani nejde o vaření. Nejdřív si tu musí vyřešit vztahy

Jenže tyto v podstatě triviální a snadno odstranitelné překážky na cestě k lepší kuchyni a spokojenějším hostům bohužel zdaleka nejsou jedinými problémy, které v Boudě v Obřím dole nakonec vybublají na povrch. Nedořešené osobní i majetkové vztahy z minulosti provozovatelku boudy pod Sněžkou drsně doženou.

Stejně jako natáčecí štáb i diváky dalšího premiérového dílu Ano, šéfe! tak ve čtvrtek večer na Primě čeká jedno z nejdramatičtějších rozuzlení, jaké pořad během několika let natáčení zažil.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.