Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak na bramborovou tortillu s chorizem. Budete se divit, jak je dobrá

  2:00aktualizováno  2:00
Jednoduché rychlé jídlo, které zasytí, ale v kombinaci s rukolovým salátem se po něm necítíte jako po výprasku. Ze samých dobrých surovin, takže si ho i pěkně vychutnáte. Co chtít víc.

Martin Škoda i přes svých pouhých osmnáct let ctí, že kvalitní suroviny jsou základ. Na rozdíl od většiny svých vrstevníků také ví, co s nimi, aby z nich za půl hodinky vykouzlil jídlo, po kterém se jazyk i žaludek tetelí blahem. Zkuste to. 

Tortilla Espaňola con chorizo e alioli (4 velké porce)

Ingredience potřebné na tortillu: zhruba 5 až 6 brambor, 90 až 100 g klobásky chorizo nebo jiné pikantní vepřové klobásky, kousek nasekané jarní cibulky, jeden stonek řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 menší červená cibule, mořská sůl a čerstvě umletý pepř, extra panenský olivový olej (zhruba 6 lžic) a 6 vajec (podle počtu brambor).

Kouzlo tortilly

"Tortilla vůbec nepotřebuje chorizo, může tam být i samotná brambora a trošku cibule, což je základní verze. Pak se dá i rozříznout a naplnit třeba salátem nebo šunkou, rajčaty, což Španělé rádi dělají. K tomu pivo nebo víno... Nebo dávají kousek tortilly do rozříznuté bagety dětem na svačinu do školy třeba s kouskem salátu, což je úžasný," dodává Martin, který má ke španělské kultuře blízko. Studuje španělštinu. 

Na alioli vám stačí stroužek česneku, 1 vajíčko, zhruba 200 ml slunečnicového oleje, mořská sůl a čerstvě umletý pepř; na dochucení 1 citron a hrst čerstvé listové petrželky, ale není to nutné. Buď ručně nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte vajíčko, česnek, trochu soli a pepře s pár kapkami citronové šťávy a postupně přilévejte olej, dokud nevznikne hezky hustá omáčka alioli. Pak omáčku z nádoby přendejte do misky, dochuťte dle potřeby a dokončete strouhanou kůrou zhruba z půlky citronu a trochou nasekané petrželky. Alioli před podáváním nechte vychladit v lednici.

Na salát si připravte hrst rukoly, citronovou šťávu zhruba z půlky citronu, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, mořskou sůl a čerstvě umletý pepř. Očištěnou rukolu promíchejte s trochou oleje a citronu a dochuťte solí a pepřem.

Jak na přípravu tortilly krok za krokem

Brambory oloupejte a nasekejte na tenké plátky. Na střední pánvi s vyššími okraji rozehřejte 4 lžíce oleje, přidejte brambory a na slabším plameni je restujte zhruba 20 minut. Občas je promíchejte, aby všechny rovnoměrně změkly, pak je přendejte do misky a nechte trochu zchladnout.

Tortilla krok za krokem

Mezitím si (můžete na stejné pánvi na zbylém oleji) orestujte na plátky nasekanou červenou cibulku, dokud mírně nezměkne, tedy zhruba 5 minut. Přidejte podrcený česnek, klobásku nakrájenou na kostičky a celer. Pokračujte v restování ještě pár minut, aby se chutě spojily a vše se hezky orestovalo. Pak obsah pánve nechte trochu zchladnout. "I v kuchyni by to mělo skvěle vonět, protože chorizo a česnek umějí dělat divy," zdůrazňuje Martin (autor kuchařky Škoda nevařit, více zde), který se při míchání na pánvi rozplýval nad vůní a barvami jednotlivých ingrediencí.

Pak si nasekejte jarní cibulku a přidejte ji k bramborám, v prázdné misce rozmíchejte vajíčka a trochu je osolte a opepřete. Zchladlou směs z pánve přidejte spolu s vajíčky k bramborům a vše pečlivě promíchejte. Prázdnou pánev vraťte na vařič a rozpalte ji na vyšší teplotu. Na pánev vlijte celý obsah misky a pár minut nechte smažit, dokud tortilla nezačne mít kolem krajů hustší konzistenci.

Nakonec pánev přiklopte dostatečně velkým talířem, obraťte ji dnem vzhůru, jedním obratem ji přendejte na talíř a druhou, neopečenou stranou ji zase vraťte na pánev. Pomocí vařečky ještě můžete tortillu kolem krajů mírně dotvarovat, aby měla hezky kruhový tvar.

Tortillu nechte na středním plameni ještě pár minut dodělat, záleží na tom, jak moc ji chcete mít upečenou. Pokud ji chcete uprostřed jemně syrovou, nechte ji na vařiči už jen asi dvě až tři minuty. Pak ji rozdělte na talíře, přidejte k ní salát a jako třešničku lžíci vychlazeného alioli.





Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.