Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Jiřáku v pátek koupíte poctivý český med přímo od včelařů

aktualizováno 
Podzimní den českého medu se rozjede v pátek na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad od deseti hodin dopoledne a jeho program potrvá až do devíti večer. "Chceme ukázat, že český med je výborný sám o sobě, že není potřeba med dovážet," řekla iDNES.cz za pořádající občanské sdružení Archetyp Barbora Nováková.

Na Jiřáku bude možnost med i ochutnat, abyste věděli, co kupujete. Ilustrační foto z předchozí akce | foto: www.farmarsketrziste.cz

Pořadatelé chtějí Pražákům hlavně ukázat, že stojí za to vybírat si kvalitní domácí med. A regálům s medem nejasného původu - tedy  s označením "ze zemí evropského společenství" - se raději vyhnout.

Fotogalerie

Ten, kdo se zajímá, co kupuje, už většinou dobře ví, že není med jako med, takže hledá ten opravdu přírodní, neředěný náhražkami. Že tomu tak v řadě případů u výrobků na našem trhu je, odhalily i testy (více v článku Testy odhalily pančovaný med zde). I proto spolupracují organizátoři akce s Českým svazem včelařů a podpořilo je i ministerstvo zemědělství.

Nakoupit byste měli za rozumné ceny jako ze dvora

Opravdu bohatý program plný soutěží pro děti (těm se bude program věnovat mezi jedenáctou hodinou dopolední a pátou odpolední) i dospělé připravil právě svaz včelařů.

U jeho stánku najdete mj. knížky o včelách a medu a hlavně skutečné odborníky, kteří by vám měli k tématu odpovědět na každou otázku. Dozvíte se také, jak má kvalitní domácí med vypadat, a proč je ten dobrý označen značkou Český med.

A dobrý domácí med přímo od včelařů samozřejmě nebude na oblíbeném tržišti "na Jiřáku" chybět. Prodávat by se mělo zhruba do sedmi hodin, případně do vyprodání zásob. "Ceny by se lidé bát neměli. Se včelaři máme dohodu, že budou prodávat za ceny jako ze dvora," uklidňují případné obavy z vysoko nasazených cen pořadatelé trhů. 

Najdete tam ale i medové laskominy, jako jsou medovina, medové pivo, zákusky, pečivo, kosmetika či výrobky z propolisu. Měli byste tam prostě najít vše, co ke včelám a medu patří.

Nezapomeňte vzít na oslavy medu děti

Pro děti je mimo jiné připravena edukační stezka, aby se o včelách a medu také něco dozvěděly. Mohou si ale vyzkoušet i výrobu voňavých svíček ze včelího vosku, nebo si prohlédnout funkční skleněný včelí úl, aby viděly na cvrkot uvnitř.


Autor:




Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.