Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Jiřáku v pátek koupíte poctivý český med přímo od včelařů

aktualizováno 
Podzimní den českého medu se rozjede v pátek na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad od deseti hodin dopoledne a jeho program potrvá až do devíti večer. "Chceme ukázat, že český med je výborný sám o sobě, že není potřeba med dovážet," řekla iDNES.cz za pořádající občanské sdružení Archetyp Barbora Nováková.

Na Jiřáku bude možnost med i ochutnat, abyste věděli, co kupujete. Ilustrační foto z předchozí akce | foto: www.farmarsketrziste.cz

Pořadatelé chtějí Pražákům hlavně ukázat, že stojí za to vybírat si kvalitní domácí med. A regálům s medem nejasného původu - tedy  s označením "ze zemí evropského společenství" - se raději vyhnout.

Fotogalerie

Ten, kdo se zajímá, co kupuje, už většinou dobře ví, že není med jako med, takže hledá ten opravdu přírodní, neředěný náhražkami. Že tomu tak v řadě případů u výrobků na našem trhu je, odhalily i testy (více v článku Testy odhalily pančovaný med zde). I proto spolupracují organizátoři akce s Českým svazem včelařů a podpořilo je i ministerstvo zemědělství.

Nakoupit byste měli za rozumné ceny jako ze dvora

Opravdu bohatý program plný soutěží pro děti (těm se bude program věnovat mezi jedenáctou hodinou dopolední a pátou odpolední) i dospělé připravil právě svaz včelařů.

U jeho stánku najdete mj. knížky o včelách a medu a hlavně skutečné odborníky, kteří by vám měli k tématu odpovědět na každou otázku. Dozvíte se také, jak má kvalitní domácí med vypadat, a proč je ten dobrý označen značkou Český med.

A dobrý domácí med přímo od včelařů samozřejmě nebude na oblíbeném tržišti "na Jiřáku" chybět. Prodávat by se mělo zhruba do sedmi hodin, případně do vyprodání zásob. "Ceny by se lidé bát neměli. Se včelaři máme dohodu, že budou prodávat za ceny jako ze dvora," uklidňují případné obavy z vysoko nasazených cen pořadatelé trhů. 

Najdete tam ale i medové laskominy, jako jsou medovina, medové pivo, zákusky, pečivo, kosmetika či výrobky z propolisu. Měli byste tam prostě najít vše, co ke včelám a medu patří.

Nezapomeňte vzít na oslavy medu děti

Pro děti je mimo jiné připravena edukační stezka, aby se o včelách a medu také něco dozvěděly. Mohou si ale vyzkoušet i výrobu voňavých svíček ze včelího vosku, nebo si prohlédnout funkční skleněný včelí úl, aby viděly na cvrkot uvnitř.


Autor:




Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.