Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušeli jsme chytrý gril, který se rozhoduje za vás. Je to nuda

aktualizováno 
Funguje tak spolehlivě, že se u grilování nudíte. Všechno, co se po vás chce, je zvolit stupeň propečení. Až přístroj zapípá, můžete servírovat bez obav, že jste něco nedotáhli nebo přetáhli. Maso je tak akorát podle zadání.

Maso jsme nechali chvíli odpočinout, posypali hrubou solí a mohlo se servírovat. | foto: Marek Burza

„Gril za vás vyřeší řadu rozhodování, například teplotu předehřátí, délku pečení v závislosti na druhu a tloušťce připraveného pokrmu.“ Takto zní moto z čtenářského hodnocení v internetovém nákupním domě. A komentář bezděky charakterizoval i cílovou skupinu, které gril osloví. Lidi, pro které není grilování zábavou a dobrodružstvím, ke kterému patří i ta trocha nejistoty, zda to dopadne dobře. A o to větší pocit výhry, že jsem si před strávníky neudělal ostudu.

Fotogalerie

Z výše uvedeného je zřejmé, že OptiGrill má svoji cílovou skupinu, která dá přednost jistému výsledku. Vzhledem k tomu, že jde o kontaktní gril na elektřinu, nebudete se bát udělat si „pěknou chvilku“ i v bytě nebo na balkoně. Z grilu se nekouří, jen se linou vůně.

Na rozdíl od klasických kontaktních grilů zde myslel výrobce i na detaily. Pokud skápne trochu omastku, zadrží ji přibalená miska. To je praktické. O grilování se starají desky s antiadhezivní úpravou.

Než začnete s úpravou masa, doporučuje se desky lehce potřít olejem (nakapete trošku oleje do papírového ubrousku a potřete). Stejně jako je to s pánví. Dnes už ostatně všichni víme, že triky Horta Horsta jsou pustý marketing a že i na nepřilnavých pánvích je dobré trošku omastku použít.

Je také dobré dbát dalších zásad pro grilování. Pokud už marinujete maso „utopené“ v oleji, před grilováním ho osušte. Přemaštěné maso vám bude kouřit v elektrickém grilu skoro stejně jako nad plamenem. Navíc: když už grilujete hovězí, kupte stařené. Z čerstvé krávy dobrý stejk neuděláte. U kuřecího si časem vychytáte, jaký zvolit stupeň propečení. Já jsem natvrdo zvolil maximum, ale přiznám se, že kdybych zvolil o stupeň míň, maso už by bylo propečené také – a bylo by víc šťavnaté.

Desky se mohou mýt i v myčce, takže údržba je snadná. Samozřejmě není vhodné používat na mytí kovové drátěnky, ale není to ani třeba. Stačí houbička a saponát.

Jediné, co se po vás chce, prostudovat si tabulku, která radí, jaký stupeň propečení zvolit. Zvolit druh masa, které budete opékat a pak sledovat pípání přístroje. Poprvé zapíská, když je maso rare, pak při dosažení medium a nakonec při done. Samozřejmě u kuřecího masa se radí kvůli salmonelóze propékat skrz. Po zastavení na požadované teplotě se přístroj přestane zahřívat a jen maso udržuje teplé.

Vlastní pocit? Osobně dávám přednost klasickému grilování, takhle mě to nebaví, ale umím si představit, že například dcera, která vaření moc nedá, by si přístroj pořídila. Stojí asi 4500 korun, to není nepřekonatelná částka, tolik dáte za běžný venkovní plynový gril.

Využili byste chytrý elektrický gril?

celkem hlasů: 502

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. června 2015. Anketa je uzavřena.

Nikdy, grilování mám jako koníčka 256
Připadá mi to jako dobrý nápad 176
Musel bych vyzkoušet, pak možná 70
Autor:




Nejčtenější

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Další z rubriky

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.