Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Citronovou trávu neshánějte, pěstujte si ji sami. Jde to i ze semínek

aktualizováno 
Podobně jako třeba bazalku si můžete v kuchyni za oknem pěstovat i exotickou citronovou trávu, bez které se neobejde především thajská a indická kuchyně. Používají se stonky se zduřelou bází, občas na jejich svazečky narazíte i na trhu. Nikdy ale nebudou tak čerstvé jako právě utržené.

Citronová tráva je i dekorativní, takže ji můžete pěstovat místo okrasných rostlin. | foto: semo.cz

Exotickým jídlům připraveným z ryb, drůbeže nebo mořských plodů dodává tráva jemné citronové aroma a společně s kořením jako je kari, koriandr, chilli, zázvor nebo kokosové mléko i jedinečnou chuť. Využití má ale i jako léčivka. Působí antibakteriálně, takže se její odvar používá při nachlazení a trávicích potížích.

Od semínka po bylinku do kuchyně

Pokud se opravdu rozhodnete pěstovat si tuto subtropickou bylinu sami, máte dvě možnosti. Buď si najdete specializované zahradnictví, kde nabízejí vegetativně množené rostliny západoindického druhu (Cymbopogon citriodorus). A nebo se vrhnete na semínka východoindické citronové trávy (Cymbopogon flexuosus), ze kterých si vlastní rostliny vypěstujete od základu.

Předpěstování sazenic citronové trávy trvá 8 až 10 týdnů.
Východoindická citrónová tráva (Cymbopogon flexuosus)

Předpěstování sazenic citronové trávy (vlevo) trvá 8 až 10 týdnů, vpravo vzrostlejší rostlina.

Za sáček semínek z českého trhu dáte zhruba 30 korun. Mají bohužel nízkou klíčivost, pouze 30%, přesto vám z jednoho sáčku vyroste i několik desítek rostlin. K vyklíčení potřebují zhruba 10 až 20 dní, kvalitní substrát a jako subtropické rostliny také vyloženě interiérovou teplotu 20 až 22 °C.

Semínka vysejte na misku, na povrch středně těžkého a propustného substrátu. Lehce je zasypte nebo zatlačte do hlíny a s citem zalijte. Misku pak překryjte průhledným mikrotenovým sáčkem nebo sklem. Nezapomeňte substrát čas od času rosit, aby probuzená semínka nezaschla.

Vzešlé mladé rostlinky přepíchejte do květináče a pravidelně a vydatně je zalévejte, ale neutopte. Květináč by neměl nikdy stát ve vodě a před další zálivkou nechte zeminu proschnout. Na léto pak lze nádobu s trávou umístit na terasu či na zahradu, případně trávu druhým rokem vysadit přímo do půdy na chráněné místo.  

Citronová tráva naroste i přes metr výšky, mrazy by ovšem nepřežila. Zazimovat ji můžete v dostatečně velké nádobě, v chladné místnosti s omezením zálivky; ale můžete ji mít i v bytě a starat se o ni i přes zimu, podobně jako o jakoukoliv jinou pokojovku. Přihnojení voňatka samozřejmě uvítá, pokud ji však budete konzumovat, používejte čistě přírodní hnojiva a na chemii raději zapomeňte.  

V kuchyni ji využijete na mnoho způsobů

Pro využití v kuchyni se z rostliny odřezávají celé stonky se zduřelou bází.

Pro využití v kuchyni se z rostliny odřezávají celé stonky se zduřelou bází.

Stonky citronové trávy se seřezávají těsně nad povrchem půdy, a to až když je rostlina dostatečně silná. Poté se očistí, oloupají a nakrájejí nebo roztlučou. Výborně dochutí zeleninové saláty, jídla z krevet a dalších darů moře, rýži, kuře i ryby. Její využití se lze naučit i v kurzech vaření, viz předchozí článek V Hiltonu vás naučí vyznat se v asijských surovinách.  

Zbytnělou spodní část čerstvých travních výhonků využijete při přípravě rýže, masa i vývarů, kdy se nechá svazek stébel pro chuť a vůni spolu s dalšími surovinami vyvařit a poté se vyhodí.

Ochutit s ní můžete i čaj, případně si pouze z ní připravit odvar, který pomáhá trávení, koncentraci i myšlení. Domorodci v Asii, střední Africe a Karibiku ji používají také jako podpůrný prostředek při léčbě malárie, chřipky, nervových chorob a žaludku. Přidat si ji můžete i do osvěžující koupele.





Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.