Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí housku na hambuger ničím nenahradíš. Vystřelí maso o patro výš

Dobrá houska je půl úspěchu hamburgru. Kdo nemá rád ty divné housky prodávané v řetězcích, které se tváří, že právě „tak to Američané mysleli“, může si upéct svoji. A až budete grilovat, určitě sklidíte úspěch.

V podstatě si připravíte to nejjednodušší „rohlíkové“ těsto. Ctěte zásadu, že na kilo mouky potřebujete půl litru vody, jedno vejce a jednu kostku droždí. Z většího množství určitě nebudete péct, většina domácích robotů by to nezvládla. My jsme si postup vyzkoušeli v restauraci Koley v pražských Kunraticích, kde by byl hřích se ve velké mašině „nimrat“ s kilem mouky, proto jsme dávku alespoň zdvojnásobili.

Housky krok za krokem

Restaurace se pokouší vařit jednoduchá a rychlá jídla, takže považuje za svou povinnost zákazníky nešidit a nekupovat polotovary. Housky peče vždy ranní směna tak, aby byly denně čerstvé.

Postup je naprosto jednoduchý. „Vysypte kilo běžné hladké mouky do mísy, přilijte půl litru vody a začněte míchat. Přidejte jedno vejce, kostku (42,5 g) droždí, lžičku soli, lžíci oleje,“ popisuje šéfkuchař Petr Andert.

Vymíchejte těsto tak, aby se nelepilo. V tom se skrývá jediný zádrhel. Poměr vody a mouky se může maličko lišit. Záleží na vlastnostech mouky, každý mlýn dodává jinou. Takže když vidíte, že robot už nedokáže „sbírat“ mouku, můžete opatrně přidat trochu vody a naopak, pokud je směs příliš řídká, přisypte trochu mouky.

Výsledkem by měla být „hrouda“ těsta, která je pružná a lze s ní lehce pracovat (podívejte se na názorné video). Pokud těsto vyšlo mírně řidší, podsypte vál moukou a dohněťte ho tam ručně.

Burger se směsí hub a mladým česnekem

To je velké porno, září Pohlreich

Idylický obrázek: krásné počasí, příroda a Zdeněk Pohlreich ve svém živlu

Pak přikryjte těsto fólií a nechejte zhruba 45 minut odpočívat. Pokud byste chtěli mít housky jednu jako druhou, přichystejte si váhu a odměřujte jednotlivé kousky po zhruba 140–145 gramech. Z „odkrojků“ vytvarujte bochníčky, které rovnou můžete klást na plech. V domácích podmínkách rozhodně neuděláte chybu s pečicím papírem. „Bulky necháte ještě asi čtvrt hodiny kynout, takže se nepokoušejte klást je vedle sebe. Nechcete, aby vám místo hamburgerových housek vyšel tvar jako na české buchty,“ upozorňuje šéfkuchař.

Než housky dokynou, můžete začít rozehřívat troubu, ta čtvrthodinka bude tak akorát. Než housky na plechu dáte do trouby, pomašlujte je vejcem (rozkvedlaným – žloutek i bílek). Pro lepší barvu je možné do vajíčka přidat špetku cukru, který tím, jak zkaramelizuje, přidá další odstín horní kůrce. Nakonec posypte sezamovým semínkem, mákem, kmínem, podle toho, co máte rádi.

Troubu nemusíte zvlhčovat, v restauraci pečou úplně suchým procesem v konvektomatu, takže stejně by to mělo fungovat i v obyčejné elektrické troubě. Na 180 °C jim to trvá 16 minut. To už si každý musí doma „vychytat“ sám, protože každá trouba peče jinak a navíc i regulační knoflíky lze u trouby brát spíše jen jako informativní hodnotu.

Autor:

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

Kachní prsa jsou hitem všech letních grilovaček. Omáčka je vystřelí do nebe

Kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou a bramborovými dukátky

VIDEO Dnešní recept potěší všechny milovníky kachen a grilovací nadšence. V dalším dílu akademie vám...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025