Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí máslo za deset minut. Krok za krokem

aktualizováno 
Vyrobit domácí máslo lze za malou chvíli. Není to levnější než koupit bezejmennou kostku v samoobsluze, odměnou je ale voňavá a čerstvá pochoutka.

Není nad obyčejný chleba nebo rohlík s čerstvým máslem. | foto: Profimedia.cz

Inspirací se nám stal postup autorky Kuchařky pro dceru Florentýny Zatloukalové. Ta zkoušela různé domácí postupy a dala je všanc na svých internetových stránkách k všeobecné kritice. "Proč si vyrábím máslo doma? Protože je dobré a jednoduché. Zeptejte se, koho chcete. Je jedno, co si doma vyrábí. Všichni do jednoho vám buď řeknou, že to je úplně primitivní a zvládne to i cvičená opice, nebo že to za tu práci rozhodně stojí. Navíc je to děsně "in". Každý správný gastrosexuál by něco takového měl umět," tvrdí.

Tip

Smetana by měla mít nad 30 %, hledejte balení bez stabilizátorů, snáze dosáhnete fáze přešlehání. Smetanu před výrobou vytáhněte z lednice, aby měla kolem 10 °C.

My jsme sledovali historii jejího receptu včetně diskusí, které se kolem vyrojily. A navíc jsme experimentovali, jaký postup by byl nejlepší a nejrychlejší pro všechny, kdo by domácí máslo rádi, ale zároveň nehodlají strávit hodinu stloukáním v máselnici.

Z průzkumu vyplynulo, že i "horká" metoda výroby másla pomocí rychlého šlehání bude lepším kompromisem než dovážené zmrazené máslo, které bezmyšlenkovitě hodíme v samoobsluze do košíku. A vzhledem k tomu, že je možné ho doma vyrobit během chvilky, stojí náklady na smetanu ke šlehání za to.

Krok za krokem

Vyráběli jsme ze dvou kelímků smetany ke šlehání, měla by mít víc než 30 %. Šlehat můžete pomocí metliček, ale připravte se na to, že budete mít za chvíli kuchyni "namalovanou" do sněhova. Můžete použít i sekací nádobu, která bývá příslušenstvím ponorných mixérů, jaké se najdou dnes v každé domácnosti. Anebo přímo pomocí ponorného mixéru.

Budete potřebovat smetanu ke šlehání a mixér.

Budete potřebovat smetanu ke šlehání a mixér.

Nalijte šlehačku do mixéru.

Šlehačku nalijte do mixéru.

Dva kelímky jsme vylili do nádobky a začali šlehat. Po minutce jsme dospěli do fáze, kdy se vytvořila šlehačka. V této fázi je vhodné svolat ostatní členy domácnosti a nechat si ji užít: na jahody, do kávy, na banán...

První mezifáze: šlehačka

První mezifáze: šlehačka

Pak nás napadlo: co kdyby šlo využít i obyčejný ponorný mixér, který na šlehání smetany běžně využíváme. Překlopili jsme proto obsah sekací nádobky do vysoké nádoby mixéru a šlehali dál. Upřímně řečeno: měli jsme taky trochu strach o osud sekací nádoby. Jakmile se začíná srážet máslo, je to pro převodovku už dost velký zápřah a bylo slyšet, že mixér s várkou trochu zápasí.

Opakovaným ponořováním mixéru se stále více vylučuje podmáslí. Někdo si ho schovává, používá se například na zadělávání chleba, je ale i zdravé na pití.

Začíná se oddělovat syrovátka.

Začíná se oddělovat podmáslí.

Pod proudem studené vody máslo hněďte, až se vyloučí zbytky syrovátky.

Pod proudem studené vody máslo hněťte, až se vyloučí zbytky podmáslí.

Jakmile se vám bude zdát máslo dostatečně hutné, vyklopte je a podmáslí slijte.  Pak hroudu másla hněťte pod proudem studené vody na prkénku, aby se vyloučily zbytky syrovátky. Ti poctiví hrudku vrátí do mixéru a nechají ji ještě promísit a nechat vyloučit zbytky tekutiny. To vše třikrát. Ideální je, když z másla nakonec už vychází jen čistá voda.

Máslo můžete ochutit a vyrobit z něj i bylinkové máslo..

Máslo můžete ochutit a vyrobit z něj i bylinkové máslo.

Nejlepší je čerstvé

Nejlepší je čerstvé.

Máslo můžete použít čisté na namazání chleba či rohlíku nebo třeba při vaření. Anebo si ho můžete ochutit solí a bylinkami na steaky při grilování.

Vyrábíte domácí máslo? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři v diskusi.

Autor:




Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Volkswagen Golf 1.9 TDI...
Volkswagen Golf 1.9 TDI...

r.v. 2006, naj. 178 000 km, diesel
129 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.