Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si domácí zubní pastu. Sami si můžete upravit složení i chuť

  1:20aktualizováno  1:20
Domácí zubní pasta může být ze samých dobrých surovin, dostatečně antibakteriální a ideální pro děti, kterým ji můžete udělat sladší, aby jim opravdu chutnala. Snadno ji připravíte doma v množství podle potřeby. A pomáhat klidně mohou právě i děti.

„Běžné zubní pasty vůbec nekupujeme,“ říká Margit Slimáková, která nám předvedla, jak vyrábí zubní pastu, kterou v její rodině používají už zhruba 15 let. A úplně nejraději děti. Její používání kombinují pouze s jinými pastami z prodejen zdravé výživy a kosmetiky.

Fotogalerie

„Zásadní je pro mě mě kvalitní výrobce jako například Weleda, Jason nebo Vicco. Při používání minimálně chemicky zatížených přípravků mám prostě mnohem lepší pocit,“ vysvětluje svoji volbu.

Motivací k rozhodnutí vyrábět si i vlastní zubní pastu pro ni byl především fakt, že se dělá z čistě přírodních ingrediencí a neobsahuje fluor a nepotřebná aditiva, jako jsou umělé příchuti či sladidla. „Navíc nás domácí výroba, a nejen zubních past, prostě baví a vlastnoručně připravených produktů si více vážíme i je raději používáme,“ dodává s úsměvem (jak vyrábí domácí masti, čtěte zde).

Postup přípravy zubní pasty krok za krokem

Jako základ Margit používá čistý kokosový tuk, jednu až dvě lžíce. Je chuťově příjemný, jedlý a má i mírně protibakteriální účinky. Při teplotách nižších než zhruba 25 °C má pevnou konzistenci, takže není problém dát ho v případě potřeby na chvíli ztuhnout do ledničky, při vyšších taje (a tedy i v ústech při zubní hygieně).

Recepty na domácí kosmetiku

Knihu Děláme si to doma sami najdete za 198 Kč na Knihy.iDNES.cz

Doma se dá vyrobit téměř všechno. Od luxusní pěstící kosmetiky přes léčivé...

Protože jde o pastu na čištění zubů, nesmí chybět bělicí a brousicí složka, což spolehlivě obstará jedlá soda, která je i běžnou součástí prodávaných kvalitních zubních past. Opět tedy jde o ingredienci, jejíž případné požití není jakkoliv škodlivé pro zažívání. K výše uvedenému množství tuku stačí zhruba lžička.

Zubní pasta by také neměla postrádat příjemnou chuť a složku antibakteriální, což do jisté míry zvládne obstarat stévie. Tedy jihoamerická bylinka, kterou si můžete i sami pěstovat třeba v truhlíku na okně.

Její lístky můžete použít čerstvé i sušené, ale koupit ji lze i v podobě prášku nebo kapiček. Přidané množství závisí čistě na vašem subjektivním pocitu příjemné chuti. Použijete-li bílý prášek nebo kapičky, získáte pastu čistě bílou. Pokud přidáte nadrcené lístky, budou v bílé hmotě pasty drobné zelené kousky.

Antibakterální účinky pasty pak ještě podpořte přidáním několika kapek čajovníkového oleje, tedy tea tree. Pak ochutnejte a chuť pasty, která by vám hlavně měla být příjemná, si upravte přidáním adekvátní ingredience. Hotovou pastu pak můžete uložit do skleničky nebo třeba do čisté nádobky od pleťového krému.

Autor:




Nejčtenější

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.