Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si domácí zubní pastu. Sami si můžete upravit složení i chuť

  1:20aktualizováno  1:20
Domácí zubní pasta může být ze samých dobrých surovin, dostatečně antibakteriální a ideální pro děti, kterým ji můžete udělat sladší, aby jim opravdu chutnala. Snadno ji připravíte doma v množství podle potřeby. A pomáhat klidně mohou právě i děti.

„Běžné zubní pasty vůbec nekupujeme,“ říká Margit Slimáková, která nám předvedla, jak vyrábí zubní pastu, kterou v její rodině používají už zhruba 15 let. A úplně nejraději děti. Její používání kombinují pouze s jinými pastami z prodejen zdravé výživy a kosmetiky.

Fotogalerie

„Zásadní je pro mě mě kvalitní výrobce jako například Weleda, Jason nebo Vicco. Při používání minimálně chemicky zatížených přípravků mám prostě mnohem lepší pocit,“ vysvětluje svoji volbu.

Motivací k rozhodnutí vyrábět si i vlastní zubní pastu pro ni byl především fakt, že se dělá z čistě přírodních ingrediencí a neobsahuje fluor a nepotřebná aditiva, jako jsou umělé příchuti či sladidla. „Navíc nás domácí výroba, a nejen zubních past, prostě baví a vlastnoručně připravených produktů si více vážíme i je raději používáme,“ dodává s úsměvem (jak vyrábí domácí masti, čtěte zde).

Postup přípravy zubní pasty krok za krokem

Jako základ Margit používá čistý kokosový tuk, jednu až dvě lžíce. Je chuťově příjemný, jedlý a má i mírně protibakteriální účinky. Při teplotách nižších než zhruba 25 °C má pevnou konzistenci, takže není problém dát ho v případě potřeby na chvíli ztuhnout do ledničky, při vyšších taje (a tedy i v ústech při zubní hygieně).

Recepty na domácí kosmetiku

Knihu Děláme si to doma sami najdete za 198 Kč na Knihy.iDNES.cz

Doma se dá vyrobit téměř všechno. Od luxusní pěstící kosmetiky přes léčivé...

Protože jde o pastu na čištění zubů, nesmí chybět bělicí a brousicí složka, což spolehlivě obstará jedlá soda, která je i běžnou součástí prodávaných kvalitních zubních past. Opět tedy jde o ingredienci, jejíž případné požití není jakkoliv škodlivé pro zažívání. K výše uvedenému množství tuku stačí zhruba lžička.

Zubní pasta by také neměla postrádat příjemnou chuť a složku antibakteriální, což do jisté míry zvládne obstarat stévie. Tedy jihoamerická bylinka, kterou si můžete i sami pěstovat třeba v truhlíku na okně.

Její lístky můžete použít čerstvé i sušené, ale koupit ji lze i v podobě prášku nebo kapiček. Přidané množství závisí čistě na vašem subjektivním pocitu příjemné chuti. Použijete-li bílý prášek nebo kapičky, získáte pastu čistě bílou. Pokud přidáte nadrcené lístky, budou v bílé hmotě pasty drobné zelené kousky.

Antibakterální účinky pasty pak ještě podpořte přidáním několika kapek čajovníkového oleje, tedy tea tree. Pak ochutnejte a chuť pasty, která by vám hlavně měla být příjemná, si upravte přidáním adekvátní ingredience. Hotovou pastu pak můžete uložit do skleničky nebo třeba do čisté nádobky od pleťového krému.

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.