Hotel a vinařství vyhrálo ekologického Oscara. Využilo přebytky tepla - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hotel a vinařství vyhrálo ekologického Oscara. Využilo přebytky tepla

  12:28
Projekt snížení energetické náročnosti v hotelu a vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě získal letos nejvyšší ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR. Skleníkových plynů využil k výrobě vína.

Zrenovovaná budova vinařství s hotelem | foto: EON

Autor projektu Jiří Marian podle pořadatelů prokázal, že odpad, který zatěžuje životní prostředí, lze využít k výrobě vína a ve wellness programu. 

Soutěže o ekologické ceny se letos zúčastnilo 217 firem, obcí, škol i jednotlivců. Jde o jednu z nejvyšších účastí v historii soutěže.

Konečné výsledky zveřejnila energetická společnost E.ON, která už několik let soutěž vyhlašuje. "Ekologického Oscara" vybrali diváci v pražském Divadle na Vinohradech z vítězů čtyř soutěžních kategorií, které zvolila odborná porota.

V kategorii Kutil zvítězil energetický aktivní dům architekta Jana Řežába v Plzni-Bolevci. Nejlepší v kategorii Obec byl projekt obce Kněžice a v kategorii Mládež projekt technologické školky Energis 24 předkladatele Radovana Šejvla. Nejúspěšnější projekt hotelu a vinařství Galant vyhrál v kategorii Firma.

Původní kotelnu v hotelovém komplexu nahradily tři kogenerační jednotky a další příslušenství, které energetickou kapacitu přeměňují na chlad nebo teplo podle aktuální potřeby vinařství i hotelu. Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k ohřevu teplé vody, při výrobě chladu se přebytky použijí pro chladicí a mrazicí boxy.

Také energie odpadní vody z hotelového a wellness provozu je odebrána a znovu použita. Při kvašení vína vzniká skleníkový plyn CO2, který ale v tomto případě není vypouštěn do ovzduší, ale znovu se použije při dalších procesech vinné výroby a pro potřeby uhličité koupele ve wellness programu.

Vítěz získal od pořadatelské společnosti 300 000 korun a postupuje do světového finále soutěže Energy Globe World Award. Tam se utká s vítězi národních kol ze 161 zemí.

Speciální cenu za nejsympatičtější projekt, o níž rozhodovala veřejnost na stránkách Hobby.cz a v SMS hlasování, si odneslo město Soběslav za záchranu a přestavbu místního hradu.

Všechny finální soutěžní projekty si můžete prohlédnout zde.

Autoři: ,
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025