Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde a jak se rodí bioovoce, které koupíte na pražské Náplavce

Možnost nahlédnout na farmy, s jejichž produkty se setkáváte na pultech stánků farmářských tržišť, začali už loni připravovat studenti České zemědělské univerzity. Ve spolupráci s občanským sdružením Archetyp, organizátorem farmářských tržišť na pražské Náplavce a na náměstí Jiřího z Poděbrad, s nimi začali točit krátké filmy.

Letos budou studenti ve filmování pokračovat a zaměří se přitom především na farmy s živočišnou produkcí. Loni natočili dokumenty o šesti farmách; byly to Trněný Újezd, Kozí biofarma Pěnčín, Ovocné sady Tatobity, pěstírna bylin Květuščina zahrádka a Kunratické jahody rodiny Jakoubkových.   

Šestým již zdokumetovaným hospodářstvím je malé ovocnářství Schauerovy zahrady v českém středohoří, v Horní Řepčici u Úštěku, které farmář Petr Schauer založil v roce 2000 z vlastní školkařské produkce. Dnes tu hospodaří spolu se svojí ženou Jaroslavou a pěstují nejen ovoce, ale i zeleninu.

Jejich tříhektarový ovocný sad si můžete prohlédnout na části idylického videa, které u nich natočili studenti ČZU z kurzu dokumentaristiky pod vedením Petra Mikšíčka (pro iDNES.cz je dokument redakčně zkrácen).

O osm let později se Schauerovi rozhodli jít "zelenou cestou" a používat čistě biologické ochranné prostředky. Jednoduše proto, že je jim tento přístup bližší a v blízkosti sadu i žijí.

"Navíc si veškeré agrotechnické práce provádíme sami, chceme, aby po nás zůstala nulová ekologická stopa a chceme nabídnout reziduálně nezatížené potraviny," hlásají na svých webových stránkách. Certifikát Bio - ekologický podnikatel jim byl udělen v roce 2012.

Farmářské trhy letos běží už od poloviny února

Na Náplavce letos začaly pravidelné sobotní farmářské trhy už v polovině února, otevřeno mají od osmi ráno do svou odpoledne. Schauerovy zahrady tam zatím potkáte s vlastním sušeným bioovocem a  nabídkou jablek od jejich spřízněného farmáře. Svoje vlastní už totiž vyprodali.

"Letošní vlastní ovocnou úrodu přivezeme do Prahy nejdříve tak na sklonku června, v podobě třešní," řekla iDNES.cz Jaroslava Schauerová, původem z Prahy. Právě díky trhům má tak s Prahou i nadále kontakt, přestože jinak většinu času hospodaří s manželem na farmě. Kdo o sobotách na Náplavce rád nakupuje, může se těšit i na jejich čerstvou zeleninu.

Co se letošní ovocné úrody týká, vidí to Schauerovi nadějně. "Už po sklizni poznáte, jakou mají stromy násadu květních pupenů. Teď je manžel právě prořezává a je nadšený, jak mají nasazeno. Záleží na jaru, jestli nenaprší do květů nebo nepřijdou zrádné mrazíky. Ale vypadá to nadějně," doufá manželka sadaře, který by pro svůj sad dýchal. Jen ona ví, jaké jsou to na jaře nervy, když rozkvetlé ovocné stromy přepadnou jarní mrazíky a ovocnáři se snaží zachránit, co se dá (rady a tipy, jak lze ovoce v takovém případě chránit, najdete zde).

Tříhektarový ovocný sad u Schauerových opylují čmeláci, již brzy budou podle paní domu do sadu vysazovat nové. Z jednoduchého důvodu. "Čmeláci totiž na rozdíl od včel létají a opylovávají, i když je chladno," vysvětluje (proč byste měli chtít i na své zahradě čmeláky a jak je tam dostat, čtěte zde). Proto také mají v sadu na konci každé řady vysazené trsy květin, které kvetou v období, kdy se ještě - nebo už - čmeláci na jabloních moc nenapasou (viz video).   

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025