Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čistou jemnou kávu zvládnete připravit levně a za pár minut i po ránu

  2:08aktualizováno  2:08
Naučte se tu nejjednodušší přípravu čerstvé filtrované kávy s jednoznačně nejlepším poměrem ceny a výkonu, která má navíc punc příjemného rituálu a výsledkem je lehký povzbuzující nápoj. Espresso to sice nebude, ale tuto lehkou kávičku ke snídani můžete klidně popíjet i studenou až do odpoledne.

Kvalitní mlýnek, digitální váha (dávkování kávy odměrkou je nepřesné a těžko pak můžete očekávat pokaždé stejně kvalitní nápoj) a vybraný přístroj na přípravu filtrované kávy, to je vše, co potřebujte, abyste si opravdu dobrou „překapávanou“ kávu připravili i doma. A samozřejmě nesmíte zapomenout i na tu kvalitní kávu. To není nic nového (více o možnostech přípravy zde).

Jednoznačně nejdostupnější možností přípravy je však určitě použití jednoduchého keramického, skleněného či plastového dripperu (nazývaného také V60), do kterého jen vložíte jednorázový papírový filtr. Od materiálu se odvíjí i jeho cena, nejdražší je keramický, který pořídíte zhruba za pětistovku.

Kouzlo snadné přípravy a vůně nepřepálené kávy

Kdo má filtrovanou kávu opravdu rád, třeba právě proto, že se díky své jemnosti a lehkosti dá popíjet od rána klidně po celý den, ten si většinou všechny možné způsoby její přípravy na vlastní kůži vyzkouší. A mnozí končí právě u dripperu, často i špičkoví profesionální baristé jako Ondřej Hurtík, který nám svůj každodenní ranní rituál přípravy s dripperem předvedl i na kameru (viz úvodní video s kompletní přípravou filtrované kávy).

S dripperem krok za krokem

Nutná tedy není žádná velká investice jako v případě přístroje pro přípravu esspressa. Kvalitní digitální váha vás přijde zhruba na tisícovku, kvalitní ruční mlýnek o něco levněji, plastový dripper v sadě i se skleněnou konvičkou a první várkou papírových filtrů na pětistovku. V tom je velké kouzlo této sympaticky jednoduché přípravy: investice do nutného vybavení vás nezruinuje a místo drahého přístroje si můžete dopřát kvalitní zrnkovou kávu.

S tou je to podobné jako s opravdu dobrým vínem nebo čajem: záleží na odrůdě a původu (je to ovoce chuťově srovnatelné s třešněmi), některá voní a chutná třeba po citrusech, jiná vám dá pocítit oříšky či čokoládu. Tedy pokud není její chuť přepražením doslova unifikovaná.

„K tomu, abyste byli schopni vnímat jemné nuance chuti kávy, se musíte propít,“ usmívá se barista Jiří Tashi Vondráček na kurzu domácí přípravy filtrované kávy v pražském Karlíně pořádaném českou pražírnou Doubleshot.

A trpělivě vysvětluje, že tyto odstíny chuti má smysl hledat jen u kávy, která je pražená s citem. „Jakmile kávové zrno přepražíte, tak už získá jen unifikovanou chuť spáleného zrna. A je jedno, jestli pochází z Afriky, nebo třeba z Brazílie, protože to pak veškeré chuťové nuance setře.“

Pokud vás káva baví, zde najdete žebříček podniků, kde v Praze najdete v tomto směru opravdu dobrou (i filtrovanou) kávu. Pokud žádný z nich ještě nepatří mezi vaše oblíbené, zkuste zajít a porovnat jejich kávu s nápojem, který si obvykle dopřáváte třeba právě ráno na přivítání nového dne.

Autor:




Nejčtenější

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Další z rubriky

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.