Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čistou jemnou kávu zvládnete připravit levně a za pár minut i po ránu

  2:08aktualizováno  2:08
Naučte se tu nejjednodušší přípravu čerstvé filtrované kávy s jednoznačně nejlepším poměrem ceny a výkonu, která má navíc punc příjemného rituálu a výsledkem je lehký povzbuzující nápoj. Espresso to sice nebude, ale tuto lehkou kávičku ke snídani můžete klidně popíjet i studenou až do odpoledne.

Kvalitní mlýnek, digitální váha (dávkování kávy odměrkou je nepřesné a těžko pak můžete očekávat pokaždé stejně kvalitní nápoj) a vybraný přístroj na přípravu filtrované kávy, to je vše, co potřebujte, abyste si opravdu dobrou „překapávanou“ kávu připravili i doma. A samozřejmě nesmíte zapomenout i na tu kvalitní kávu. To není nic nového (více o možnostech přípravy zde).

Jednoznačně nejdostupnější možností přípravy je však určitě použití jednoduchého keramického, skleněného či plastového dripperu (nazývaného také V60), do kterého jen vložíte jednorázový papírový filtr. Od materiálu se odvíjí i jeho cena, nejdražší je keramický, který pořídíte zhruba za pětistovku.

Kouzlo snadné přípravy a vůně nepřepálené kávy

Kdo má filtrovanou kávu opravdu rád, třeba právě proto, že se díky své jemnosti a lehkosti dá popíjet od rána klidně po celý den, ten si většinou všechny možné způsoby její přípravy na vlastní kůži vyzkouší. A mnozí končí právě u dripperu, často i špičkoví profesionální baristé jako Ondřej Hurtík, který nám svůj každodenní ranní rituál přípravy s dripperem předvedl i na kameru (viz úvodní video s kompletní přípravou filtrované kávy).

S dripperem krok za krokem

Nutná tedy není žádná velká investice jako v případě přístroje pro přípravu esspressa. Kvalitní digitální váha vás přijde zhruba na tisícovku, kvalitní ruční mlýnek o něco levněji, plastový dripper v sadě i se skleněnou konvičkou a první várkou papírových filtrů na pětistovku. V tom je velké kouzlo této sympaticky jednoduché přípravy: investice do nutného vybavení vás nezruinuje a místo drahého přístroje si můžete dopřát kvalitní zrnkovou kávu.

S tou je to podobné jako s opravdu dobrým vínem nebo čajem: záleží na odrůdě a původu (je to ovoce chuťově srovnatelné s třešněmi), některá voní a chutná třeba po citrusech, jiná vám dá pocítit oříšky či čokoládu. Tedy pokud není její chuť přepražením doslova unifikovaná.

„K tomu, abyste byli schopni vnímat jemné nuance chuti kávy, se musíte propít,“ usmívá se barista Jiří Tashi Vondráček na kurzu domácí přípravy filtrované kávy v pražském Karlíně pořádaném českou pražírnou Doubleshot.

A trpělivě vysvětluje, že tyto odstíny chuti má smysl hledat jen u kávy, která je pražená s citem. „Jakmile kávové zrno přepražíte, tak už získá jen unifikovanou chuť spáleného zrna. A je jedno, jestli pochází z Afriky, nebo třeba z Brazílie, protože to pak veškeré chuťové nuance setře.“

Pokud vás káva baví, zde najdete žebříček podniků, kde v Praze najdete v tomto směru opravdu dobrou (i filtrovanou) kávu. Pokud žádný z nich ještě nepatří mezi vaše oblíbené, zkuste zajít a porovnat jejich kávu s nápojem, který si obvykle dopřáváte třeba právě ráno na přivítání nového dne.

Autor:




Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.